به گزارش روابط‌عمومی وزارت راه و شهرسازی، امیر امینی با اعلام پیشرفت‌های چشمگیر در وضعیت قراردادهای بین‌المللی، گفت: پروژه بزرگ ریلی چابهار به سمت زاهدان با سرعت زیادی درحال انجام است و اتفاق‌نظر خیلی خوبی در مجموعه سازمان برنامه و بودجه و وزارت راه و شهرسازی و پیمانکار پروژه (قرارگاه خاتم‌الانبیا) برای تامین مالی این پروژه با هدف اجرای هرچه سریع‌تر آن انجام گرفته است. وی با توضیح اینکه این پروژه به سه قسمت چابهار به سمت زاهدان، زاهدان به سمت زابل و زابل به سمت نهبندان و بیرجند و نهایتا اتصال به شبکه ریلی بافق- مشهد تقسیم شده است و برای هرقسمت سرمایه‌گذار مشخصی انتخاب می‌شود، توضیح داد: قرار است مسیر چابهار به زاهدان با تزریق اوراق مشارکت از سوی سازمان برنامه و بودجه و مشارکت ۲۵ درصدی قرارگاه خاتم‌الانبیا انجام شود.

برای مسیر بیرجند به سمت مشهد نیز با یک کنسرسیوم درحال مذاکره هستیم. آقای روحانی در سفر نوروزی خود به خراسان‌جنوبی دستور صریح دادند تا مکانیزمی طراحی شود که از منابع صندوق توسعه ملی برای اتصال این راه‌آهن استفاده شود و ما هم کنسرسیومی تشکیل و به چند بانک عامل معرفی کردیم، البته پاسخ بانک‌ها منفی بود و اکنون مشغول مذاکره برای یافتن بانک عامل هستیم. امینی در خصوص تکمیل مسیر ریلی زاهدان به زابل و زابل به نهبندان نیز خبر داد که ریل این مسیر از طریق مکانیزم تامین مالی از طریق فاینانس هندی‌ها انجام خواهد گرفت و مذاکرات این مسیر ریلی نیز در حال انجام است و دکتر کاشان، قائم‌مقام وزیر راه و شهرسازی در این‌خصوص در حال انجام ماموریت خود هستند و نهایتا قرار است تکمیل این سه محور ریلی را در برنامه اصلی داشته باشیم.

 

ایران در مذاکره با هند پیشرفت‌های خوبی دارد

وی درباره رفتار هند با ایران به عنوان یکی از سرمایه‌گذاران اصلی گفت: با هندی‌ها نسبت به باقی کشورها در انجام پروژه‌های مشترک پیشرفت بهتری داریم و این همکاری در بخش ریلی و سرمایه‌گذاری در بندر بسیار خوب بوده است و با وجود اینکه هندی‌ها بسیار سختگیر هستند اما ایران در مذاکره با هند پیشرفت‌های خوبی دارد. به گفته امینی با وجود مشکلات ایران در تامین فاینانسرها، اکنون پروژه برقی‌کردن قطار مشهد - تهران با فاینانس چینی‌ها به مرحله خوبی رسیده است و از وام روسیه برای برقی‌کردن راه آهن تهران- گرمسار به اینچه‌برون قرار است استفاده شود، ضمن اینکه مذاکره با ایتالیا برای راه‌آهن سریع‌السیر تهران به اراک درحال انجام است و تا آبان امسال نهایی می‌شود.

امینی همچنین گفت که پروژه دو خطه برقی اصفهان- اهواز در چارچوب قرارداد مالی با دولت کره‌جنوبی با ظرفیت ۵ میلیارد یورو در دست مذاکره است و سیاست ما این است که شرکت کره‌ای که قصد انجام این مهم را دارد حتما در این پروژه مشارکت داشته باشد و فقط فاینانسور نباشد، اگر کره راضی به مشارکت شود همکاری را آغاز می‌کنیم و در غیر این‌صورت انتخاب فاینانسور در قالب سیستم رقابتی انجام می‌شود. معاون برنامه‌ریزی وزارت راه و شهرسازی همچنین گفت که در بخش جاده‌ای در حوزه گسترش آزادراه‌ها سال فعالی را طی کرده‌ایم و امیدواریم تا پایان برنامه ششم تا سال ۱۴۰۰ بتوانیم از ۷ هزار و ۵۰۰ کلیومتر قرارداد آزادراهی حداقل ۲۵۰۰ کیلومتر آزادراه را به بهره‌برداری برسانیم.