شاتا: مدیرکل صنایع خودرو نیرو محرکه وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: الزام واردکنندگان خودرو به داشتن شبکه خدمات پس از فروش یا عقد قرارداد با نمایندگان رسمی واجد شرایط وضوابط فنی مربوطه باعث شد که این بخش از واردات دارای نظم و کنترل منطقی شده و ضمن مدیریت و نظام‌مند کردن واردات خودرو موجب تضمین ارائه خدمات موردنیاز مشتریان نیز شود.

امیر حسین قناتی افزود: براساس آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران، میزان واردات خودرو به کشور با کاهش ۴۶‌درصدی از منظر ارزش و ۵۳ درصدی از لحاظ تعداد نسبت به مدت مشابه سال قبل مواجه شده است. قناتی اضافه کرد: بر اساس ضوابط ابلاغی در امر واردات خودرو و همچنین افزایش تولیدات داخلی به‌همراه برنامه‌ریزی در راستای ارتقای کیفی محصولات و نیزارائه محصولات جدید و همکاری‌های مشترک با شرکت‌های معتبر بین‌المللی به جهت ارتباط مستقیم با صنایع کشور، شاهد استمرار ضوابط برقرار شده در امر واردات نظام‌مند خودرو و ارتقای توان تولید داخلی خواهیم بود.

وی با بیان اینکه تولید خودروی سواری به هیچ وجه انحصاری نیست، گفت: بیش از ۱۰شرکت خودروساز سواری از جمله ایران‌خودرو، سایپا، پارس‌خودرو، مدیران خودرو، کرمان موتور، گروه بهمن و شرکت مرتب و... وجود دارند. قناتی یادآور شد: واردات خودرو تا حجم موتور ۲۵۰۰ سی‌سی آزاد بوده و در گروه‌بندی کالاهای وارداتی در گروه ۹ قرار دارد که خود بر عدم انحصار خودرو در کشور اذعان دارد. به گفته قناتی ابلاغ این دستورالعمل باعث شد تا شبکه غیررسمی واردات، ملزم به رعایت ضوابط و مقررات شده و همچنین واردات بی‌رویه برخی خودروهای فاقد اصالت نیز متوقف شود. وی تصریح کرد: مصوبه هیات وزیران مبنی‌ بر ممنوعیت ورود خودروهای سواری با حجم بالای ۲۵۰۰ سی‌سی که حجم عمده خودروهای لوکس را شامل می شد نیز باعث شد تا بخشی از واردات این قبیل خودروها که در محدوده حجم موتور مذکور قرار می‌گرفتند، متوقف شود.

بیش از ۸۵ درصد خودروهای لوکس وارداتی طی سال‌های گذشته با حجم موتور بالای ۲۵۰۰ سی‌سی بوده که ابلاغ این مصوبه باعث توقف واردات این قبیل خودروها شد.