خطر ورشکستگی یونان را تهدید می‌کند

نخست‌ وزیر یونان جورج پاپاندرو/ عکس: رویترز

آلمان خود را برای ورشکستگی یونان آماده می‌سازد

گروه بین‌الملل- به‌رغم کمک‌های سنگین اتحادیه اروپا و صندوق بین‌المللی پول، ورشکستگی همچنان دولت یونان را تهدید می‌کند. به گزارش دویچه وله جانشین وزیر دارایی یونان اعلام کرده است که دولت تنها تا پایان اکتبر امسال می‌تواند حقوق کارمندان و بازنشستگان را بپردازد. دولت یونان، برای پرداخت حقوق کارمندان و بازنشستگان انتظار دریافت آخرین بخش کمک ۱۱۰ میلیارد دلاری صندوق نجات یورو را می‌کشد. این کمک شامل ۱۲ میلیارد دلار است که دوسوم آن را کشورهای حوزه یورو و یک سوم آن را صندوق بین‌المللی پول تضمین کرده‌اند.

شرط دریافت کمک ۱۲ میلیارد یورویی

کارشناسان کمیسیون اروپا، بانک مرکزی اروپا و صندوق بین‌المللی پول، هفته گذشته آتن را ترک کردند. وظیفه آن‌ها بررسی این موضوع بود که آیا دولت سوسیالیست یونان توانسته است تعهدات خود را در زمینه صرفه‌جویی ملی انجام دهد یا نه. اعضای گروه، پیش از ترک آتن از دولت یونان خواستند که بودجه سال ۲۰۱۲ خود را به‌گونه‌ای مورد تجدیدنظر قرار دهد که تامین‌کننده خواست‌های اتحادیه اروپا و صندوق بین‌المللی پول باشد.

به‌گزارش دویچه وله، کارشناسان کمیسیون اروپا، بانک مرکزی اروپا و صندوق بین‌المللی پول قرار است در روزهای آینده بار دیگر به آتن بروند و پیشرفت‌هایی را که دولت در زمینه اصلاح بودجه سال آینده خود داشته مورد ارزیابی قرار دهند. پرداخت ۱۲ میلیارد دلار کمک تازه به یونان، مشروط به آن است که این هیات اقدامات دولت را در زمینه صرفه‌جویی ملی مورد تایید قرار دهد.

مشکل پرداخت حقوق

جانشین وزیر دارایی دولت پاپاندرو هشدار داده است که آتن اگر کمک تازه اتحادیه اروپا و صندوق بین‌المللی پول را دریافت نکند، تنها تا پایان اکتبر امسال می‌تواند حقوق کارمندان و بازنشستگان را بپردازد. پرداخت نکردن حقوق کارمندان، معنایی جز ورشکستگی دولت نخواهد داشت. آتن روز یکشنبه (۱۱ سپتامبر/ ۲۰ شهریور) با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که امیدوار است با بستن مالیات بر مستغلات بتواند ۲ میلیارد یورو درآمد تازه کسب کند.

کمیساریای امور ارزی کمیسیون اروپا، ضمن استقبال از این تصمیم اعلام کرد: «یونان باید به هدف‌های مالی خود برسد و اصلاحات ساختاری تصویب شده را به مرحله اجرا در بیاورد.»

احتمال ورشکستگی محدود

در این میان، فیلیپ روسلر وزیر اقتصاد آلمان در مقاله‌ای که در روزنامه دی ولت منتشر شد نوشت که اعلام ورشکستگی محدود دولت یونان، در صورت فراهم شدن راهکارهای لازم، قابل تصور است. به گزارش رسانه‌ها، وزارت دارایی آلمان هم اکنون سرگرم تهیه طرح‌هایی است که به کمک آن‌ها بتوان بر ورشکستگی یونان مسلط شد.

برخی از کارشناسان اتحادیه اروپا پیشنهاد کرده‌اند که دولت یونان با دریافت وام‌های تازه، بدهی‌های خود را به بستانکاران فعلی بپردازد، اما ولفگانگ شویبله وزیر دارایی آلمان با این پیشنهاد مخالف است. او هفته‌گذشته در مصاحبه‌ای با هندلزبلات هشدار داد که این اقدام سبب می‌شود همه بستانکاران یونان خواستار دریافت مطالبات خود شوند. نتیجه این عمل می‌تواند برای یونان و اتحادیه اروپا فاجعه‌بار باشد.وزیر دارایی آلمان گفته است:«یونانی‌ها برای تسلط بر بحران خود هنوز نیاز به زمان دارند.»

آلمان خود را آماده می‌سازد

به گزارش فارس به نقل از بلومبرگ، با توجه به تشدید نگرانی‌های بین‌المللی نسبت به شرایط بحران مالی یونان و ناتوانی آتن در بازپرداخت بدهی‌های خود به نظر می‌رسد آلمان در قبال یونان کوتاه خواهد آمد.

نرخ بهره اوراق قرضه دو ساله یونان با ۹۳/۱ درصد رشد به ۵۷ درصد افزایش یافته است. بحران بدهی‌های یونان بازارهای مالی اروپا را به شدت تحت تاثیر قرار داده است.

پس از گذشت دو سال از بحران بدهی و کسری بودجه منطقه یورو و اعطای کمک‌های بین‌المللی به سه کشور بحران‌زده یونان، ایرلند و پرتغال آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان زمینه لازم را برای ورشکستگی احتمالی اقتصاد یونان آماده کرده است.

یک کارشناس اقتصادی در این باره گفت: به نظر می‌رسد آلمان خود را برای ورشکستگی یونان آماده می‌کند. یونان قادر به بازپرداخت بدهی‌های خود نیست. آلمان نخستین قدرت بزرگ اقتصادی منطقه یورو است که با ورشکستگی یونان موافقت خواهد کرد.

احزاب ائتلافی دولت آلمان نیز پیش از این مخالف مشارکت آلمان در اعطای کمک‌های مالی بیشتر به یونان بودند. اکنون احزاب سیاسی آلمان به شدت نگران ورشکستگی اقتصاد یونان و زیان و ضرر بانک‌های آلمانی فعال در یونان هستند.

دولت آلمان هفته پیش نیز تهدید کرد اگر دولت یونان به اهداف مالی تعیین شده از سوی صندوق بین‌المللی پول و اتحادیه اروپا دست پیدا نکند کمک مالی بیشتری را در اختیار آتن قرار نخواهد داد. تیموتی گیتنر وزیر خزانه‌داری آمریکا نیز در مصاحبه با بلومبرگ تاکید کرد رهبران اروپایی باید عزم سیاسی لازم را برای پایان دادن به بحران مالی و بدهی منطقه یورو از خود نشان دهند.

به دنبال تشدید نگرانی‌های بین‌المللی نسبت به وضعیت اقتصادی اروپا ارزش یورو در برابر دلار طی هفته گذشته به پایین‌ترین حد خود از ابتدای سال ۲۰۱۱ رسیده است. نخست وزیر یونان تاکید کرد جلوگیری از ورشکستگی مالی و اقتصادی مهمترین اولویت دولت یونان در شرایط کنونی است. یونان در هر شرایطی در منطقه یورو باقی خواهد ماند.

جورج پاپاندرو همزمان خطاب به تظاهرکنندگانی که در اطراف محل سخنرانی وی حضور داشتند اعلام کرد با وجود اعتراض‌های گسترده طرح ریاضت اقتصادی را به طور کامل در کشور اجرا خواهیم کرد. وی تصریح کرد: ما با وجود شرایط مالی بسیار وخیمی که برای کشور و مردم یونان وجود دارد و نیز علاوه بر ورشکستگی اقتصاد یونان تصمیم گرفته‌ایم که در منطقه یورو بمانیم. تحلیلگران اقتصادی نیز معتقدند خروج یونان از منطقه یورو همانند کابوسی است که حتی از بدهی‌های بیش از ۷۵ درصدی شرکت‌ها نیز وحشتناک‌تر است. یک تحلیلگر مسایل اقتصادی در مورد شرایط کنونی یونان می‌گوید، شرکت‌های یونانی محصولات مورد نیاز خود را به یورو، دلار و یا دیگر ارز‌ها خریداری می‌کنند و درصورت خروج یونان از منطقه صدمات جبران‌ناپذیری خواهند دید.