شماره روزنامه ۶۰۰۴
|

  • بازی تقصیر در رفح

    دنیای اقتصاد: اسرائیل روز سه‌شنبه اعلام کرد که تانک‌های خود را به گذرگاه مرزی رفح فرستاده است. این حمله پس از یک‌روز «گیج‌کننده» رخ می‌دهد که اسرائیل دستور تخلیه رفح را صادر و حماس هم اعلام کرد که شروط آتش‌بس را پذیرفته است. یک کارشناس مسائل منطقه به الجزیره می‌گوید اکنون «بازی تقصیر» شروع شده است. یعنی اسرائیل و حماس دیگری را سرزنش و متهم می‌کنند. با این حال آنچه واضح است عدم علاقه نتانیاهو به آتش‌بس است.
  • تحلیف پوتین، بایکوت شد

    دنیای‌اقتصاد: ایالات متحده و اکثر کشورهای اتحادیه اروپا برای مراسم تحلیف ولادیمیر پوتین در روز سه‌شنبه، نماینده نفرستادند. به گزارش الجزیره، پوتین ۷۱ساله در انتخابات مارس که به گفته منتقدان فاقد مشروعیت دموکراتیک بود، پنجمین دوره ریاست‌جمهوری را به‌دست آورد. او ۸۷.۲۸درصد آرا را چند هفته پس از مرگ ناگهانی سرسخت‌ترین منتقدش، الکسی ناوالنی در زندانی در قطب‌شمال به‌دست آورد. یک روز پیش از مراسم، متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به خبرنگاران گفت: «ما در مراسم تحلیف او نماینده‌ای نخواهیم داشت. ما قطعا آن انتخابات را آزاد و عادلانه ندانستیم؛ اما او رئیس‌جمهور روسیه است و ما با همین سمت با او رفتار خواهیم کرد.»
  • سایه جنگ بر دیدار بزرگان در پاریس

    دنیای‌اقتصاد: شی جین‌پینگ، رئیس‌جمهور چین، در سفر دو روزه به فرانسه، قاطعانه به انتقاد از کشورش به‌دلیل روابط نزدیکش با روسیه در طول جنگ در اوکراین پاسخ داد و گفت: «ما مخالف استفاده از بحران برای انداختن تقصیرات به گردن کشور ثالث، تحقیر وجهه آن و برانگیختن جنگ سرد جدید هستیم.» به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، شی که در کنار مکرون ایستاده بود، درحالی‌که از عملکرد چین دفاع می‌کرد، قاطعانه گفت: «چین نه منشأ بحران است، نه یک طرف آن و نه مشارکتی در آن دارد.» این اظهارات تند عمدتا هدفش ایالات متحده بود که معتقد است چین، جدای از خرید مقادیر هنگفت نفت و گاز روسیه به جنگ مسکو در اوکراین کمک می‌کند. آمریکا با ارائه تصاویر ماهواره‌ای مدعی شده است که چین به نیروهای روسی قطعات جنگنده، ریزتراشه‌ها و تجهیزات دو منظوره می‌دهد. مکرون و اورسولا فون‌درلاین، رئیس کمیسیون اروپا که در جلسه صبحگاهی مذاکرات شرکت کردند، شی را تحت فشار قرار دادند تا از نفوذ خود بر مسکو برای پایان دادن به جنگ استفاده کند.
  • چه خبر از انتخابات یک‌ماهه هند؟

    دنیای اقتصاد: رای‌گیری‌ها در سومین دوره از انتخابات هفت‌مرحله‌ای هند در جریان است و ۱۱ایالت برای ۹۳کرسی در مجلس سفلی رای دادند. به گزارش الجزیره، دو مرحله اول رای‌گیری در ۱۹ و ۲۶ آوریل در ۱۹۰حوزه انتخابیه برگزار شد که مشارکت رای‌دهندگان به ترتیب ۶۶.۱درصد و ۶۶.۷درصد بود که حدود ۴درصد کمتر از سال۲۰۱۹ بود. در این انتخابات، اتحاد دموکراتیک ملی، با هدایت حزب بهاراتیا جاناتا (BJP) و به رهبری نارندرا مودی، نخست‌وزیر هند دوباره در مقابل ائتلاف فراگیر توسعه ملی هند، به رهبری حزب اصلی اپوزیسیون، یعنی کنگره ملی هند قرار گرفته است. رای‌دهندگان نمایندگانی را برای پر کردن ۵۴۳کرسی برای مجلس سفلی انتخاب خواهند کرد. حزب یا ائتلافی که اکثریت را به‌دست آورد، دولت بعدی را تشکیل خواهد داد. داده‌ها نشان می‌دهد حدود ۹۶۹میلیون رای‌دهنده برای بزرگ‌ترین تمرین دموکراتیک جهان طی ۶هفته ثبت‌نام کرده‌اند. نتایج در ۴ژوئن اعلام خواهد شد.
  • قطر به‌مثابه یک« قدرت عاریه‌ای»

    دیانا گالیوا/محقق کالج سن آنتونی، دانشگاه آکسفورد ترجمه: محمدحسین باقی
    بیشتر انواع شناخته‌شده قدرت، از جمله قدرت سخت، قدرت چسبنده (قدرت اقتصادی) و قدرت تا حدی ظریف به ظرفیت یک دولت، یعنی قدرت اقتصادی متکی هستند. ثروت عنصر تعیین‌کننده‌ قدرت ظریف است، نظریه‌ جدیدی از قدرت که توسط مهران کامروا بر اساس مطالعه‌اش از قطر ارائه شد.
  • حمله به رفح نزدیک است؟

    دنیای اقتصاد: ارتش اسرائیل روز دوشنبه اعلام کرد که از ده‌ها هزار نفر از ساکنان غزه که در شرق رفح پناه گرفته‌اند، می‌خواهد تا به‌طور موقت به منطقه‌ای که به‌عنوان «منطقه به اصطلاح بشردوستانه» توصیف می‌شود، بروند. این نشانه‌ای است دال بر اینکه اسرائیل در راستای تمرد از فشارهای بین‌المللی به حمله به این شهر نزدیک‌تر شده است. «ویوِک شانکار» در گزارش ۶مه در نیویورک‌تایمز نوشت، تا ساعت ۹صبح دوشنبه به وقت محلی، ارتش شروع به انداختن اعلامیه‌هایی در شرق رفح کرده که به مردم دستور تخلیه می‌داد. ارتش اسرائیل همچنین اعلام کرد که از پیام‌های متنی، تماس‌های تلفنی و پخش برنامه‌هایی به زبان عربی برای هشدار به ساکنان رفح برای تخلیه آنجا استفاده خواهد کرد. از زمان آغاز حمله زمینی اسرائیل به غزه در سال گذشته، حدود یک‌میلیون نفر به رفح، جنوبی‌ترین شهر غزه گریخته‌اند؛ جایی که آنها در شرایط وخیم زندگی می‌کنند. اسرائیل از زمان شروع جنگ مکررا به غیرنظامیان گفته است که برای امنیت از خانه‌های خود خارج و آنجا را ترک کنند. اما در بسیاری از موارد مکان‌هایی که اسرائیل گفته بود برای غزه‌ای‌ها امن است نیز هدف حملات هوایی اسرائیل قرار گرفت.
  • دو مطالبه بزرگ اروپا از شی

    دنیای‌اقتصاد: امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه و اورسولا فون‌درلاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا روز دوشنبه شی جین‌پینگ، رئیس‌جمهور چین را تحت فشار قرار دادند تا ناترازی تجاری بین دو طرف را کاهش دهد و از نفوذ خود بر روسیه در جنگ اوکراین استفاده کند.
  • دیدار «شی» با میراث‌دار «دوگل»

    دنیای اقتصاد: به نظر می‌رسد شی جین‌پینگ، رئیس‌جمهور چین در اولین سفر خود به اروپا پس از پنج سال، قصد استفاده از فرصت‌ها را برای سست کردن پیوندهای این قاره با ایالات متحده و ایجاد جهانی آزاد از سلطه آمریکا دارد. رهبر چین سه کشور فرانسه، صربستان و مجارستان را برای سفر انتخاب کرده است که هرکدام، کم و بیش، به نظم پساجنگ آمریکا در جهان با بدگمانی می‌نگرند و چین را به‌عنوان وزنه تعادل ضروری می‌بینند و مشتاق تقویت روابط اقتصادی هستند. «راجر کوهن» و «کریس باکلی» در گزارش ۵مه در نیویورک‌تایمز نوشتند، در زمان تنش با بسیاری از کشورهای اروپایی -بر سر استقبال «بدون محدودیت» چین از روسیه به‌رغم جنگ در اوکراین - شی که روز یکشنبه وارد فرانسه شد، می‌خواهد نفوذ فزاینده چین را در این قاره نشان دهد و نزدیکی عمل‌گرایانه را دنبال کند.
  • پایان دودوزه‌بازی اردوغان؟

    دنیای اقتصاد: ترکیه روز جمعه اعلام کرد که تمام تجارت با اسرائیل را تا زمانی که «آتش‌بس دائمی» در نوار غزه برقرار نشود، متوقف می‌کند؛ این جدیدترین تحریم علیه اسرائیل و تحریمی است که بر افزایش فشار جهانی برای پایان دادن به جنگ در این منطقه تاکید می‌کند. اعلامیه ترکیه بر اساس بیانیه‌های روز قبل مبنی بر توقف همه تجارت با اسرائیل تا زمانی است که «کمک‌های بشردوستانه بی وقفه و کافی به غزه اجازه ورود داده شود.» اما حتی زمانی که ترکیه این اقدامات را اعلام کرد، اسرائیل به هشدارهای مکرر خود مبنی بر آماده شدن برای حمله به شهر رفح در جنوب غزه ادامه داد که به گفته سازمان ملل می‌تواند منجر به «قتل عام» در غزه شود. «گلسین هارمن»، «آرون باکسرمن» و دیگران در گزارش ۳مه در نیویورک‌تایمز نوشتند، عمر بولات، وزیر بازرگانی ترکیه در اعلام تعلیق تجارت، از «نگرش سازش‌ناپذیر اسرائیل» صحبت کرد.
  • ناپدید شدن محافظه‌کاران کلاسیک

    دنیای اقتصاد: جردن باردلا، ۲۸ساله، چهره جدید راست افراطی در فرانسه است. او که سنجیده، تمیز و بزرگ‌شده در حومه شمالی پاریس است، سخنرانی‌های خود را با اشاره به ویکتور هوگو مزین می‌کند و معتقد است که «هیچ کشوری با انکار یا شرمساری خود موفق نمی‌شود.» به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، این عبارت، در تظاهرات اخیر در شهر مونت‌بلیارد در شرق، در میان جیغ و دادهای کر کننده که فریاد می‌زدند «جردن! جردن!» شنیده شد؛ جمعیتی که ساعت‌ها برای دیدن او صف کشیده بودند.باردلا که پسر یکی از مهاجران ایتالیایی است و کالج را ترک کرده است، در ۱۶سالگی به حزب جبهه ملی (یا تجمع ملی امروزی) پیوست و تحت حمایت مارین لوپن، نامزد همیشگی راست‌گرایان افراطی فرانسه قرار گرفت. او با لحن میانه‌رو، مظهر عادی‌سازی حزبی است که زمانی تهدیدی شبه‌فاشیستی برای جمهوری تلقی می‌شد.
  • «کلمبیا» چگونه قلب جهان شد؟

    دنیای‌اقتصاد: دست‌کم ۲۵نفر روز شنبه در دانشگاه ویرجینیا دستگیر شدند؛ چراکه تظاهرات درباره جنگ در غزه ادامه داشته و فعالیت دانشگاه‌ها را همچنان مختل کرده و فضای جشن را در حول و حوش مراسم فارغ‌التحصیلی در سراسر کشور خراب کرده است. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، دستگیری‌ها و تلاش‌های تهاجمی برای سرکوب اعتراض‌ها نشان می‌دهد که پایان ترم بهار تا چه اندازه برای دانشگاه‌ها پرآشوب بوده است؛ چراکه بسیاری از آنها اکنون در حال برگزاری مراسم آغاز تعطیلات آخر هفته در پس‌زمینه اعتراضات پرتنش در دانشگاه‌های خود هستند. دانشجویان طرفدار فلسطین نیز به‌نوبه خود نشان داده‌اند که به چالش کشیدن دانشگاه‌های خود بر سر روابط مالی خود با اسرائیل و شرکت‌های نظامی ادامه خواهند داد. روز شنبه، پلیس با تجهیزات ضد شورش ده‌ها نفر را در دانشگاه ویرجینیا با اسپری‌های حاوی گاز اشک‌آور پراکنده کرد. اعتراضات اما محدود به ویرجینیا نبود و دانشگاه‌های دیگر را هم فرا گرفت. مسوولان دانشگاه‌های آمریکایی در تلاش برای ایجاد تعادل بین آزادی بیان و امنیت دانشگاه هستند؛ اما در این زمینه به مشکل برخورده‌اند.
  • قطر به‌مثابه یک« قدرت عاریه‌ای»

    دیانا گالیوا/محقق کالج سن آنتونی، دانشگاه آکسفورد ترجمه: محمدحسین باقی
    قطر دارای مزیت عظیم ثروتی است که مکاتب رئالیستی/نئورئالیستی/نئوکلاسیکی آن را به‌عنوان شاخصی از قدرت در نظر می‌گیرند: در سال۲۰۱۹، تولید ناخالص داخلی قطر ۲۰۱میلیارد دلار بود که حدود ۰.۱۷درصد از اقتصاد جهان را تشکیل می‌داد. قدرت اقتصادی قطر در درجه‌ اول به بخش هیدروکربن مربوط می‌شود؛ صادرات نفت و انرژی از دهه۱۹۵۰ بر اقتصاد مسلط بوده است. پس از روسیه و ایران، قطر دارای سومین ذخایر بزرگ گاز در جهان، تقریبا ۸۶۶تریلیون فوت مکعب است. شاخص‌های قوی اقتصاد کلان قطر در نیمه‌ دوم دهه۲۰۰۰ تقویت شد؛ یعنی زمانی که بخش گاز طبیعی مایع (LNG) توسعه سریعی را تجربه کرد.
  • پیشرفت ۹۰درصدی معاهده نظامی واشنگتن-ریاض

    دنیای اقتصاد: عربستان سعودی و اسرائیل دو متحد مهم آمریکا در خاورمیانه هستند و دولت بایدن امروز عمیقا با هر دو درگیر است و تلاش می‌کند یک معاهده دفاعی متقابل با عربستان سعودی ایجاد کند و به اسرائیل در درگیری‌هایش با حماس و ایران کمک کند. توماس فریدمن، پنج‌شنبه دوم ماه مه در یادداشتی در نیویورک‌تایمز نوشت: اما تیم بایدن با این دو شریک دیرینه به وضعیت بی‌سابقه‌ای رسیده است که فرصتی بزرگ و در عین حال خطری بزرگ برای آمریکا ایجاد می‌کند. این از تضاد در سیاست داخلی آنها ناشی می‌شود. به بیان صریح، محمد بن‌سلمان، ولیعهد عربستان بدترین افراط‌گرایان مذهبی کشورش را به زندان انداخته است؛ درحالی‌که بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل بدترین افراط‌گرایان مذهبی رژیمش را در کابینه خود قرار داده است. محمد بن‌سلمان با تمرکز شدید خود بر رشد اقتصادی پس از چندین دهه از «خواب‌زدگی» عربستان سعودی، مهم‌ترین انقلاب اجتماعی تاکنون را در پادشاهی بیابانی به راه انداخت و یکی از مهم‌ترین امواج شوک‌برانگیز را به سراسر جهان عرب فرستاد. اکنون این موج به نقطه‌ای رسیده است که ایالات متحده و عربستان سعودی در حال بنا نهادن سنگ‌های پایانی برای اتحاد رسمی هستند که می‌تواند نفوذ چین در خاورمیانه را مهار کند و از طریق راه‌های الهام‌بخش مسالمت‌آمیز، تغییرات مثبت بیشتری در این منطقه نسبت به تهاجمات نظامی ایالات متحده به عراق و افغانستان ایجاد کند.
  • پیام محرمانه آمریکا به قطر

    دنیای‌اقتصاد: یک مقام آمریکایی به واشنگتن‌پست گفت، ایالات متحده به قطر گفته است که اگر حماس به رد آتش‌بس با اسرائیل ادامه دهد، باید آنها را اخراج کند. به گفته این مقام مسوول که مانند دیگرانی که برای این گزارش مصاحبه کردند، به شرط ناشناس ماندن صحبت کرد، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه این پیام را در ماه آوریل محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، به نخست‌وزیر قطر ارائه کرد. سه دیپلمات آشنا به این وضعیت گفتند که مقامات قطر که از سال۲۰۱۲ به درخواست آمریکا میزبان رهبری سیاسی حماس بوده است، از ماه‌ها پیش چنین درخواستی را پیش بینی کرده بودند، اما انتظارات در هفته‌های اخیر در بحبوحه افزایش ناامیدی از بن‌بست طولانی مدت در توافق آتش‌بس، شدیدتر شده است.
  • آخرالزمان نزدیک است

    در سال۱۹۴۰، به دنبال شکست تحقیرآمیز فرانسه در حمله رعدآسای آلمان نازی، مارک بلوخ، تاریخدان فرانسوی نخبگان گوشه‌نشین را به‌دلیل ناتوانی در پیش‌بینی و مواجهه با تهدید پیش روی کشور محکوم کرد. امروز امانوئل مکرون با یادآوری سخنان بلوخ، هشدار می‌دهد، نخبگان اروپا گرفتار همان رضامندی و خشنودی مهلک شده‌اند.رئیس‌جمهور فرانسه در مصاحبه با نشریه اکونومیست از کاخ الیزه، به تشریح این دیدگاه آخرالزمانی خود پرداخت.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر