شماره روزنامه ۵۹۹۷
|

  • چرا جنبش اعتراضی از آکادمی آغاز شد؟

    دنیای اقتصاد: تظاهرات حمایت از فلسطین در دانشگاه‌های سراسر ایالات متحده ادامه دارد. در دومین هفته اعتراضات در راستای درخواست آتش‌بس در جنگ اسرائیل علیه غزه، هزاران دانشجو از ده‌ها دانشگاه خواستند تا روابط خود را با اسرائیل بگسلند.«هری فاوست» در گزارشی برای الجزیره نوشت: برخی از دانشگاه‌ها مجبور به لغو مراسم فارغ التحصیلی خود شده‌اند؛ درحالی‌که برخی دیگر شاهد اشغال کامل ساختمان‌ها توسط دانشجویان معترض بوده‌اند. در دانشگاه شهر نیویورک (CUNY)، صدها دانشجو با شعارهایی مانند «سرمایه‌گذاری در آپارتاید را متوقف کنید» در محوطه دانشگاه چادر برپا کردند. «گابی آوسی»، یکی از سازمان‌دهندگان دانشجویی در تظاهرات CUNY به الجزیره گفت که بسیج جوانان طرفدار فلسطین در ایالات متحده «زیباست». آوسی گفت: «جوانان با حضور خود می‌خواهند نشان دهند که دانشگاه‌ها به خاطر رابطه‌شان با استعمار اسرائیل باید پاسخگو باشند.» در سرتاسر ایالات متحده، رهبران دانشگاه‌ها تلاش کردند تا از شدت تظاهرات بکاهند؛ اما تا حد زیادی شکست خورده‌اند. پلیس مداخله کرده و فیلم‌هایی از ایالت‌های مختلف منتشر شده است که نشان می‌دهد صدها دانشجو -و حتی اعضای هیات علمی- دستگیر شده‌اند.
  • شارژ مالیاتی جنگ با غرب

    دنیای‌اقتصاد: رئیس‌جمهور روسیه از افزایش مالیات بر درآمد شرکت‌ها خبر داده است که به تامین مالی جنگ کمک می‌کند. این اقدام نشان‌دهنده کنترل قاطع او بر سیاست روسیه است. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، به نظر می‌رسد ولادیمیر وی.‌پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، در مسیر ایجاد افزایش مالیات کم‌سابقه‌ای بر شرکت‌ها و افراد پردرآمد است؛ اقدامی که هم هزینه‌های رو به رشد جنگ او در اوکراین و هم کنترل قاطع او بر نخبگان روسیه را به هنگام آغاز پنجمین دوره ریاست‌جمهوری منعکس می‌کند. تکنوکرات‌های مالی در دولت ولادیمیر پوتین به دنبال راه‌های جدیدی برای تامین مالی نه تنها جنگ، بلکه رویارویی گسترده‌تر با غرب هستند که احتمالا برای سال‌ها پرهزینه خواهد بود.
  • آزادی سیاسی؛ آپارتاید اقتصادی

    دنیای‌اقتصاد: ۳۰سال پیش، معجزه آفریقای جنوبی به حقیقت پیوست. میلیون‌ها نفر در اولین انتخابات دموکراتیک کشور رای دادند و ظاهرا ضربه مرگباری به آپارتاید وارد کردند. کنگره ملی آفریقا تحت رهبری نلسون ماندلا به قدرت رسید و از منشور آزادی، مانیفست چند دهه‌ای، به‌عنوان راهنمایی برای تشکیل یک ملت جدید استفاده کرد. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، ۱۰منشور نوشته‌شده، چشم‌اندازی برای غلبه بر آپارتاید از طریق جامعه‌ای آزاد و چند نژادی با کیفیت ارائه مسکن، آموزش و فرصت‌های اقتصادی برای همه ارائه می‌دهد. همان‌طور که آفریقای جنوبی ۳۰سال آزادی را جشن می‌گیرد و برای رای دادن در یک انتخابات ملی مهم آماده می‌شود، ما به این موضوع نگاه کردیم که این کشور تا چه حد در تحقق اهداف منشور آزادی پیشرفت کرده است.
  • قطر به‌مثابه یک« قدرت عاریه‌ای»

    دیانا گالیوا/محقق کالج سن آنتونی، دانشگاه آکسفورد ترجمه: محمدحسین باقی
    بااین‌حال، بول از پذیرش مفهوم قدرت غیرنظامی به‌دلیل محدودیتی که برای خودکفایی در قدرت نظامی در طول جنگ سرد به نمایش درآمد، انتقاد کرد. به‌تازگی، منرز اعلام کرد که یک مفهوم‌سازی بهتر از اتحادیه‌ اروپا ممکن است یک اروپای دارای قدرت هنجاری باشد. قدرت هنجاری متشکل از مبانی نظری زیر است: عقیدتی، اصول، کنش، تاثیر و پیامدهای گسترده‌تر در سیاست جهانی. این قدرت‌ها بر اساس تاکید اتحادیه‌ اروپا بر اهمیت توجه به عوامل خارجی در حین استفاده از انواع مختلف قدرت است.
  • بایدن در چند قدمی معامله عربستان و اسرائیل

    دنیای اقتصاد: دیپلماسی ایالات متحده برای پایان دادن به جنگ غزه و ایجاد روابط جدید با عربستان سعودی در هفته‌های اخیر به یک انتخاب بزرگ برای اسرائیل و بنیامین نتانیاهو تبدیل شده است. دیگر چه چیزی می‌خواهید: رفح یا ریاض را؟ آیا می‌خواهید یک تهاجم تمام‌عیار به رفح انجام دهید تا کار حماس را بسازید – البته اگرامکان داشته باشد- بدون اینکه استراتژی‌ای برای خروج اسرائیل از غزه یا افق سیاسی برای راه‌حل دو دولتی با فلسطینی‌ها بدون حماس ارائه دهید؟ اگر این مسیر را طی کنید، تنها انزوای جهانی اسرائیل تشدید می‌شود و باعث گسست واقعی با دولت بایدن می‌شود. توماس فریدمن، ستون‌نویس نیویورک‌تایمز در تحلیلی در این روزنامه در ۲۶آوریل نوشت، آیا شما خواهان عادی‌سازی با عربستان سعودی، یک نیروی حافظ صلح عربی برای غزه و یک اتحاد امنیتی به رهبری ایالات متحده علیه ایران هستید؟ این بهای متفاوتی را به همراه خواهد داشت: تعهد دولت شما برای همکاری در راستای تشکیل کشور فلسطینی با یک تشکیلات خودگردان فلسطینی اصلاح‌شده، اما با بهره‌مندی از گنجاندن اسرائیل در گسترده‌ترین ائتلاف دفاعی آمریکایی-عربی-اسرائیلی که دولت یهود تا کنون از آن برخوردار بوده است.
  • منع ورود یک دانشجو به دانشگاه کلمبیا

    دنیای‌اقتصاد: دانشگاه کلمبیا روز جمعه اعلام کرد که یکی از رهبران تظاهرات دانشجویی طرفدار فلسطین را که در ماه ژانویه در ویدئویی اعلام کرده بود «صهیونیست‌ها لیاقت زندگی ندارند» از حضور در محوطه دانشگاه منع کرده است. «کاترین روزمن» در گزارش ۲۶آوریل در نیویورک‌تایمز نوشت، ویدئوی این اظهارات آتشین عصر پنج‌شنبه دوباره در فضای مجازی پخش شد و دانشگاه را مجبور کرد تا دوباره با موضوعی که هسته اصلی مناقشه در سراسر دانشگاه‌ها در سراسر کشور است، مواجه شود؛ تنش بین رویکردهای حامی فلسطین و یهودی‌ستیزی. این دانشجو به نام «کیمانی جیمز» در حین و پس از یک جلسه استماع انضباطی با مدیران کلمبیا (که ضبط و سپس در اینستاگرام منتشر کرد) اظهارنظر می‌کرد.
  • ارتش جاسوسی چین در اروپا

    دنیای‌اقتصاد: یک بریتانیایی جوان که به‌خاطر دیدگاه‌های جنگ‌طلبانه‌اش درباره چین شناخته می‌شود، به‌عنوان دستیار یکی از اعضای برجسته پارلمان بریتانیا کار می‌کرد. یکی دیگر، یک شهروند آلمانی با تبار چینی، دستیار یکی از اعضای پارلمان اروپا بوده که نماینده راست افراطی آلمان است. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، درحالی‌که این افراد از کشورهای مختلف و پیشینه‌ها و دیدگاه‌های به ظاهر متفاوت بودند، اما هر دو در این هفته، متهم به جاسوسی برای چین شدند. این دو در حالی از سوی نهادهای اطلاعاتی مورد شناسایی قرار گرفتند که فشار فزاینده‌ای در اروپا برای شناسایی نفوذی‌های چینی وجود دارد؛ افرادی که به گفته مقامات اروپایی قصد دارند که به جان و روح سیاست و تجارت این خطه سرسبز رسوخ کنند. در مجموع، ۶نفر در سه پرونده جداگانه این هفته در اروپا به جاسوسی برای چین متهم شدند: «دو نفر در بریتانیا و چهار نفر در آلمان.»
  • دومینوی اعتراضات در آکادمی آمریکا

    دنیای اقتصاد: دستگیری‌ها در میان حامیان فلسطین در دانشگاه‌های آمریکا فزایش یافت. این دستگیری‌ها حتی به چهره‌های دانشگاهی هم رسید و بحران دانشگاهی را در این کشور افزایش داد. درحالی‌که این تظاهرات به دانشگاه‌های سراسر آمریکا گسترش یافته است، منابع می‌گویند در طی یک هفته اعتراض، ۵۰۰دانشجو بازداشت شده‌اند. به نوشته روزنامه واشنگتن‌پست، روز پنج‌شنبه مقامات در تلاش برای سرکوب ناآرامی‌ها با پاک‌سازی محوطه دانشگاه‌ها و بستن ساختمان‌ها بودند. یک صحنه پر آشوب مربوط به دانشگاه کالیفرینای جنوبی بود که مدیریت این دانشگاه را وادار کرد که برنامه جشن دانشگاه در دهم ماه مه را لغو کند. از ۱۸آوریل، پلیس تظاهرات‌کنندگان را در کالج‌هایی از جمله کالج امرسون در بوستون، دانشگاه نیویورک، دانشگاه تگزاس در آستین و دانشگاه ایالتی اوهایو بازداشت کرده است.
  • سخنان آشتی‌جویانه «شی» روحیه صمیمانه «بلینکن»

    دنیای‌اقتصاد: آنتونی جی.بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، روز جمعه با شی جین‌پینگ، رهبر چین در پکن دیدار کرد. این دیدار در حالی صورت گرفت که بر سر مسائلی مانند اقتصاد، امنیت ملی و اصطکاک‌های ژئوپلیتیک در شرق آسیا، خاورمیانه و موضوع اوکراین روابط ناهمواری دارند. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، هم چین و هم ایالات متحده گفته‌اند که امیدوارند در چند جبهه کوچک‌تر و عمل‌گرایانه پیشرفت کنند؛ از جمله بهبود ارتباطات بین ارتش‌هایشان و تسهیل سفر بین کشورها. اما آنها درباره مسائل استراتژیک اساسی، از جمله سیاست‌های تجاری و درگیری‌های سرزمینی در دریای چین جنوبی و بر سر تایوان، در بن‌بست باقی مانده‌اند.
  • موفقیت هند ماندگار است؟

    دنیای‌اقتصاد – گروه بین‌الملل: انتظار می‌رود تا ۶هفته دیگر، نارندرا مودی برای بار سوم نخست‌وزیر هند شود. موفقیت انتخاباتی این تاجرزاده حاکی از مهارت سیاسی او، قدرت ایدئولوژی ناسیونالیست هندو و توان او برای فرسایش نهادهای دموکراتیک است. اما پیروزی مجدد مودی همچنین این احساس را در میان رای‌دهندگان عادی و نخبگان ایجاد می‌کند که او توانسته است برای هند رفاه و قدرت به ارمغان بیاورد. از منظر نویسندگان اکونومیست، هند مودی آزمایشی است که نشان می‌دهد چگونه می‌توان با وجود ظهور پدیده «جهانی‌زدایی» و تحت رهبری مستبدانه، ثروتمندتر شد.
  • همه چیز درباره بزرگ‌ترین گور دسته‌جمعی غزه

    دنیای‌اقتصاد: مقامات فلسطینی در غزه روز پنج‌شنبه تعداد اجساد کشف‌شده در یک گور دسته جمعی در یک محوطه بیمارستانی را از ۲۸۳ به ۳۹۲نفر افزایش دادند .این در حالی که گزارش‌های متناقضی درباره چگونگی و زمان دفن برخی از اجساد وجود دارد. «ابوبکر بشیر»، «هیبا یازبک»، «آریک تولر» و «رایلی ملن» در گزارش ۲۵آوریل در نیویورک‌تایمز نوشتند، «محمود بازال» سخنگوی «دفاع مدنی غزه» یک نهاد جست‌وجو و نجات در قلمرو تحت کنترل حماس، پنج‌شنبه قبل از درخواست برای تحقیقات بین‌المللی گفت: «این بزرگ‌ترین گور دسته‌جمعی از زمان آغاز جنگ است.» تحلیل نیویورک‌تایمز از ویدئوهای رسانه‌های اجتماعی و تصاویر ماهواره‌ای نشان داد که فلسطینی‌ها حداقل دو مورد از سه محل دفن را هفته‌ها قبل از حمله نظامیان اسرائیلی به مجتمع حفر کرده بودند.
  • حماس آتش‌بس پایدار می‌خواهد

    دنیای‌اقتصاد: حماس اعلام کرد که به دستیابی به توافق با اسرائیل برای پایان دادن به جنگ غزه متعهد است؛ اما تنها در صورتی که شرایط آن از جمله آتش‌بس پایدار برآورده شود. «خلیل الحیه» یکی از اعضای دفتر سیاسی این گروه گفت که حماس «درباره آزادی اسرای اسرائیلی در چارچوب یک توافق جدی است» که این امر همچنین آزادی هزاران اسیر فلسطینی در زندان‌های اسرائیل را تضمین می‌کند. «مایک حنا» در گزارش ۲۶آوریل در الجزیره در همین زمینه نوشت، وی روز پنج‌شنبه در مصاحبه‌ای تلویزیونی به الجزیره عربی گفت که حماس بدون آتش‌بس دائمی و توقف کامل حمله اسرائیل به نوار غزه (که بیش از ۳۴هزار نفر -عمدتا زن و کودک – را از زمان آغاز جنگ در ۷اکتبر کشت) آتش بس را نمی‌پذیرد.
  • قطر به‌مثابه یک« قدرت عاریه‌ای»

    دیانا گالیوا/محقق کالج سن آنتونی، دانشگاه آکسفورد ترجمه: محمدحسین باقی
    ظهور سیاسی اخیر قطر به‌طور گسترده تایید شده و مورد پذیرش قرار گرفته است؛ اما نوع قدرتی که قطر برای دستیابی به این ظهور از آن بهره برده، نامشخص است. درحالی‌که برخی از محققان تکامل قطر را از دریچه «قدرت نرم» بررسی می‌کنند، برخی دیگر معتقدند که نیروی اقتصادی و نظامی یا «قدرت سخت» در پس پیشرفت سیاسی این کشور بوده است. برخی ادعا می‌کنند که تنها ترکیبی از قدرت نرم و سخت یا «قدرت هوشمند» می‌تواند این تغییر را توضیح دهد، درحالی‌که برخی دیگر «قدرت ظریف» را مطرح می‌کنند. اگرچه این فصل ارزش این نظریه‌های جاافتاده قدرت در علوم اجتماعی و نظریه‌ روابط بین‌الملل را تصدیق می‌کند، اما یک نظریه‌ قدرت جایگزین را پیشنهاد می‌کند.
  • غزه‌ای‌ها زیر آوار گرسنگی

    دنیای اقتصاد: پدر یک کودک غزه‌ای می‌گوید، فرزندش که در زمان جنگ به دنیا آمده بود، جز یک روز هیچ غذایی نخورده است؛ نه شیر خشک و نه هیچ چیز دیگر. پدر و مادرش آخرین پس‌اندازهای خود را برای غذا خرج کردند؛ به عبارت دیگر، جواهرات مادر را فروختند تا شیر بخرند و از سایر آوارگان درخواست آب کردند کردند تا شیر خشک را با آن مخلوط کنند. حالا حتی آن هم از بین رفته است. «ویویان یی» و «بلال شبیر» در گزارش ۲۳آوریل در نیویورک‌تایمز نوشتند، این نوزاد «جهاد» نام دارد و والدینش (نور بردا و هبه العرقان)، ماه گذشته با حمله نظامیان اسرائیلی در یک کمد انباری همراه با پنج نفر دیگر در بیمارستان الشفا در غزه به دام افتاده بودند. بردا (پدر خانواده) به نیویورک‌تایمز گفت، آنها مقداری آویشن فلسطینی و سبزیجات وحشی برای خوردن داشتند؛ اما فقط همین و آب اندکی فقط برای مرطوب کردن دهانشان داشتند. تیراندازی از بیرون به گوش می‌رسید.
  • نهایی شدن حاتم‌بخشی کنگره آمریکا

    دنیای‌اقتصاد: سنا سه‌شنبه‌شب با اکثریت قاطع به تصویب نهایی بسته کمکی ۹۵.۳میلیارد دلاری به اوکراین، اسرائیل و تایوان رای داد و آن را به جو بایدن، رئیس‌جمهوری ایالات متحده ارسال کرد و به ماه‌ها ابهام درباره اینکه آیا ایالات متحده به حمایت از کی‌یف در مبارزه با روسیه ادامه می‌دهد یا خیر پایان داد. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، این رای منعکس‌کننده حمایت قوی دو حزب از این اقدام بود که البته در ایستگاه مجلس نمایندگان به‌دلیل مخالفت تندروهای دست راستی متوقف مانده بود. اقدام مجلس سنا با ۷۹رای موافق در مقابل ۱۸رای مخالف، یک پیروزی مهم برای رئیس‌جمهوری بود؛ چراکه وی از قانون‌گذاران خواسته بود به سرعت حرکت کنند تا بتواند آن را با امضای خودش به قانون تبدیل کند.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر