از پژو 2008 تا کراس اوور داخلی

حالا بعد از حدود چهار سال بازار ایران نه تنها خودرویی مثل ۳۰۱ را به خود ندید، بلکه دیگر زمزمه‌هایی مثل عرضه ۳۰۰۸ یا ۲۰۸ نیز شنیده نمی‌شود، اما ایران‌خودرو با تجربه‌ای که در فاصله کوتاه کار با فرانسوی‌ها به دست آورد، دست از فعالیت نکشید و خودرویی داخلی با نام تارا را تولید و عرضه کرد.

 تارا بر پلت‌فرم ۳۰۱

شرکت ایران‌خودرو که امتیاز استفاده و توسعه پلت‌فرم این محصولات را از کمپانی فرانسوی خریداری کرده بود، در همین راستا تصمیم گرفت خودش به ارائه نمونه‌های داخلی‌سازی شده پژو ۳۰۱ بپردازد. بر این اساس مدتی پس از شروع تحریم‌های جدید و خروج دوباره کمپانی پژو از بازار ایران، شرکت ikco خبر از تولید پژو ۳۰۱ ایرانی داد و حتی خط تولید آن را هم به صورت آزمایشی افتتاح کرد، اما گویا تولید پژو ۳۰۱ ایرانی چندان باب میل مسوولان ایران‌خودرو نبود و آنها که مالکیت معنوی استفاده از پلت‌فرم پژو ۳۰۱ را در اختیار داشتند، تصمیم گرفتند یک محصول با نام و نشان ایرانی به بازار کشور ارائه دهند تا دیگر اثری از لوگوی شریک فرانسوی بدعهدشان روی محصولات ایرانی دیده نشود.

با پیروی از چنین فلسفه‌ای، در بهمن ۱۳۹۸ شرکت ایران‌خودرو یک محصول سدان جدید با طراحی چهره متفاوت رونمایی کرد که به اختصار با کد کی ۱۳۲ شناخته می‌شد. مدتی بعد و پیش از شروع فرآیند رسمی ‌تولید کی۱۳۲، شرکت ایران خودرو نام «تارا» را برای سدان جدید خود در نظر گرفت و پیش‌فروش آن را از سال ۹۹ آغاز کرد تا احتمالا به تدریج از تابستان ۱۴۰۰ شاهد تحویل اولین نمونه‌های تارا به مشتریان باشیم.

ماشین تارا از لحاظ فنی به همان موتور ۶/ ۱ لیتری ۱۶ سوپاپ پژو ۲۰۶ تیپ ۵ مجهز شده است، با این تفاوت که مهندسان ایران‌خودرو با به‌روزرسانی این پیشرانه توان آن را به رقم ۱۱۳ اسب بخار رسانده‌اند. نهایت گشتاور موتور TU۵P  هم برابر ۱۴۴ نیوتن متر است.

شرکت ایکو، سدان جدید خود را با گیربکس پنج دنده دستی یا شش دنده اتوماتیک به بازار عرضه خواهد کرد که در این بین شتاب صفر تا ۱۰۰ تارا دستی حدود ۵/ ۱۱ ثانیه است و شتاب مدل اتوماتیک نیز اگرچه به صورت رسمی ‌اعلام نشده، اما احتمالا چیزی بین ۱۲ تا ۵/ ۱۲ ثانیه خواهد بود؛ در نتیجه باید منتظر عملکرد فنی متوسط و البته مناسب برای مصارف خانوادگی از این خودرو ملی باشیم.

همچنین ماشین جدید ایران خودرو می‌تواند تا ۱۹۰ کیلومتر بر ساعت سرعت بگیرد و به طور متوسط حدود ۷ تا ۵/ ۷ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر بنزین مصرف کند. ظرفیت باک سوخت این خودرو هم برابر ۵۰ لیتر اعلام شده که با توجه به میزان مصرف سوخت آن گنجایش تقریبا مناسبی خواهد بود. ناگفته نماند ماشین تارا دنده‌ای معادل  ۱۱۷۰ کیلوگرم وزن دارد و این رقم برای مدل اتوماتیک حدود ۲۰ کیلوگرم بیشتر است.

 بازار منتظر کراس اوور ایران خودرو

اما پس از عرضه خودروی سدان تارا توسط ایران‌خودرو، همچنان خلأ یک خودروی کراس اوور در بازار ایران حس می‌شود. ایران خودرو نیز تجربه عرضه تعداد محدودی پژو ۲۰۰۸ را در چند سال اخیر دارد و از همین رو می‌تواند از این تجربه استفاده کند.

اما این کراس اوور جدید باید انتظار بازار را نیز تا حد قابل قبول برطرف کند، چرا که به دلیل ممنوعیت واردات خودرو تقاضا بیش از پیش بالا رفته است. به همین دلیل یکی از شروط کافی که ایران خودرو را بتواند از آن سربلند بیرون بیاورد عرضه تیراژ مناسب به همراه قیمت مناسب است.

پیش‌تر ایران خودرو با عرضه کراس اوور ۲۰۰۸ با مشخصات موتور ۶/ ۱ توربوشارژ با ۱۶۳ اسب بخار در بازار ایران مورد استقبال عموم قرار گرفته است و باید دید به چه میزان کراس اوور جدید ایران خودرو به ۲۰۰۸ شباهت دارد.

مدیر طراحی پروژه خودروی کراس اوور ایران خودرو با بیان اینکه موتور این محصول نسل جدید  EF۷ پلاس توربوشارژ و دارای گیربکس‌ شش سرعته داخلی‌سازی شده و انتقال قدرت دستی و اتوماتیک خواهد بود، عنوان کرد: کراس اوور ایران خودرو با سطح بالای داخلی‌سازی به تولید خواهد رسید.

امیر سیمدار، پلت‌فرم محصول کراس اوور ایران خودرو را همان پلت‌فرم خودروی تارا دانست که از منظر ابعاد و مشخصات کاملا تغییر یافته و تبدیل به پلت‌فرمی ‌جدید شده و گفت: ایران خودرو بر مبنای ظرفیت و دانش موجود، توان تولید خودروهای CUV را دارد. از سوی دیگر بر اساس تحقیقات صورت گرفته، خانواده خودروهای CUV در جهان، بازار رو به رشدی داشته و خلأ آن در ایران‌خودرو وجود دارد.

وی افزود: به همین جهت و پس از بررسی روی پلت‌فرم‌های موجود، پلت‌فرم خودروی تارا به عنوان پلت‌فرم پایه برای توسعه خودروی CUV انتخاب شد.

مدیر طراحی پروژه خودروی کراس اوور ایران خودرو با بیان اینکه به‌زودی نمونه اولیه خودروی K۱۲۵ رونمایی خواهد شد، اظهار کرد: این محصول در انتهای سال ۱۴۰۱ به مرحله تولید انبوه خواهد رسید. در حال حاضر مرحله تعریف و هدف‌گذاری این پروژه انجام شده و در مرحله طراحی قرار دارد و در ادامه وارد مراحل صحه‌گذاری و صنعتی‌سازی خواهد شد.

به بیان وی، این خودرو به لحاظ ابعاد و اندازه، در دسته خانواده خودروهای شاسی‌بلند و کامپکت قرار می‌گیرد.

سیمدار با بیان اینکه کراس اوور ایران خودرو دارای مشخصات فنی دیگری نظیر سقف سانروف پانوراما، صندلی‌های برقی، چهار تا شش ایربگ، سیستم ‌ESC، ترمز پارک برقی، مالتی مدیا و صندلی چرم و پارچه است، تصریح کرد: با توجه به استایل به روز و سطح امکانات رفاهی و ایمنی، این خودرو می‌تواند در رقابت با خودروهای رقیب، ضمن تامین سطوح بالای استانداردهای ایمنی، امکانات رفاهی مناسبی را در اختیار مشتری قرار دهد.

وی الگوبرداری از یوزپلنگ ایرانی را روند فعلی طراحی محصولات اخیر ایران‌خودرو خواند و گفت: در طراحی استایل این محصول نیز از یوزپلنگ ایرانی الهام گرفته و الگوبرداری شده است و سعی  بر این است که از خصوصیات و خطوط چهره و بدن یوز ایرانی در طراحی استایل خودرو بهره گرفته شود.