یکی از روش‌های پیش‌بینی قیمت‌ها، نگاه به روند گذشته آنها است. بر این اساس در این صفحه روندهای قیمتی بازارهای مهم ایران و جهان به نمایش گذاشته شده‌اند. همچنین در متن مربوط به هر قسمت روند آتی قیمت‌ها براساس شواهد موجود پیش‌بینی شده‌اند.

بازار سهام

غلبه شرایط احتیاطی بر بورس

دیروز شاخص کل بورس با رشد اندک ۴۰ واحدی (۰۵/ ۰ درصدی) همراه شد. با افت اندک شاخص دلار و تداوم خوش‌بینی به رشد تقاضای چین و آمریکا، قیمت جهانی کالاهای پایه روز گذشته با رشد همراه شد. اما نوسانات شدید هفته‌های اخیر و افزایش سفته‌بازی، پایداری قیمت جهانی کالاها را مبهم کرده است. بنابراین با اینکه «کگل»، «فملی» و «فولاد» بیشترین اثر مثبت را بر شاخص داشتند، اما رشد این نمادها به دور از هیجانات پیشین بود. همچنین خوش‌بینی‌ها به گروه لاستیک و پلاستیک، با اقدامات در راستای کاهش واردات و افزایش تولیدات داخلی، شاخص این صنعت را با بیشترین رشد همراه کرد. با این وجود، توقف نمادهای بزرگ خودرویی، «خساپا» و «خپارس»، همچنین نمادهای بزرگ بانکی و ابهام در روند قیمت جهانی کالاها، روز گذشته افت ۴۸ درصدی حجم و ۴۳ درصدی ارزش معاملات را نسبت به میانگین آبان رقم زد.

بازار ارز

تقابل عوامل بر دلار

دیروز هر دلار آمریکا با رشد اندک ۳ تومانی به نرخ۳۶۸۳ تومان معامله شد. تداوم نوسان ارزش جهانی دلار در سقف ۱۳ و نیم ساله با افزایش تقاضای آربیتراژی عامل حمایت از نرخ دلار است. به صورتی که در روزهای اخیر روند صعودی نرخ درهم، با توجه به نرخ برابری ثابت دلار و درهم، از نرخ دلار حمایت کرد. همچنین به صورت سنتی در ماه آذر، با نزدیک شدن به پایان سال میلادی، شاهد افزایش تقاضای دلار هستیم. روز گذشته با وجود حمایت عوامل بنیادین، اما افزایش عرضه از سوی صرافی بانک‌ها مانع از رشد شدید نرخ دلار شد. عاملی که پیش‌تر نیز با نزدیک شدن نرخ دلار به سطح ۳۷۰۰ تومانی، با تقویت احتیاط میان معامله‌گران بازگشت دلار از سطح مزبور را رقم زد. با این وجود، حمایت عوامل بنیادین از دلار کاهش عرضه از سوی معامله‌گران را نیز رقم زده است.

بازار سکه

حمایت دوجانبه از سکه

دیروز هر سکه طرح جدید با رشد ۲ هزار تومانی همراه شد. رشد اندک طلا در کنار رشد ۳ تومانی نرخ دلار از سکه حمایت کرد. با افت اندک شاخص دلار، اونس طلا از کف ۱۲۰۰ دلاری فاصله گرفت، اما چشم‌انداز افزایش نرخ بهره آمریکا، نوسانات طلا را بالاتر از سطح ۱۲۱۰ دلاری حفظ کرد. با تداوم رشد شاخص دلار با نزدیک شدن به نشست ۱۳ و ۱۴ دسامبر، افت بیشتر طلا محتمل است. در بازار ارز نیز با وجود حمایت عوامل بنیادین، افزایش عرضه مانع از رشد شدید نرخ دلار است. با وجود افت ۱۲۰ دلاری اونس طلا در هفته‌های اخیر اما تمایل معامله‌گران سکه به کاهش نوسانات، حباب (بیشتر بودن قیمت بازاری از ارزش ذاتی) سکه را بالاتر از ۴۰ هزار تومان حفظ کرده است. شکستن کف ۱۲۰۰ دلاری اونس طلا می‌تواند مقاومت سطح یک میلیون و ۱۰۰ هزار تومانی را بشکند.

بازار طلای جهانی

فاصله گرفتن اندک طلا از کف

دیروز ساعت ۱۶، اونس طلای جهانی به قیمت ۱۲۱۵ دلار معامله می‌شد. افت اندک شاخص دلار، روز گذشته عامل حمایت از اونس طلا شد. در روزهای اخیر شاخص دلار به بیشترین سطح از آوریل ۲۰۰۳ رسید. در هفته‌های گذشته با چشم‌انداز سیاست‌های تورمی ترامپ (تقویت روند افزایش نرخ بهره در بلندمدت) و آمارهای مناسب اقتصادی آمریکا شامل نرخ تورم و اشتغال نزدیک هدف، همچنین اظهارات رئیس فدرال رزرو با تقویت چشم‌انداز افزایش نرخ بهره آمریکا در ماه دسامبر، شاخص دلار بیشترین رشد ۲ هفته‌ای در ۲۰ ماه اخیر را ثبت کرد. به این ترتیب روز گذشته، شاهد اصلاح شاخص دلار، پس از ۱۰ روز رشد متوالی بودیم. بنابراین روز دوشنبه اونس طلا از کف ۱۲۰۰ دلاری فاصله گرفت. همچنان افت شدید شاخص دلار دور از انتظار است، اما افزایش تقاضای فیزیکی در سطوح کنونی می‌تواند تا حدی از طلا حمایت کند.

بازار اوراق مسکن

تداوم نوسان اندک «تسه»ها

دیروز اوراق تسهیلات مسکن اسفند۹۳ (تسه۹۳۱۲) با افت ۴/ ۰ درصدی همراه شدند. روز گذشته شاهد تداوم روند کم‌نوسان اوراق بودیم. با وجود اینکه در آبان روند نزولی اوراق برای سومین ماه متوالی رقم خورد، اما در هفته‌های اخیر شتاب روند نزولی «تسه»ها کاهش یافت. به این ترتیب نوسانات قیمت اوراق در سطح ۷۸ هزار تا ۸۰ هزار تومانی را شاهد بودیم و میانگین قیمت اوراق در آبان به سطح ۷۸ هزار و ۵۴۶ تومان رسید. با اینکه کاهش شتاب رشد تقاضا و تقویت سمت عرضه، عامل فشار بر اوراق است. اما همچنان چشم‌انداز خروج تدریجی مسکن از رکود، با تقویت سمت تقاضا از جمله افزایش ۱۸ درصدی معاملات مسکن در تهران در ماه‌های مهر و آبان، مانع از افت شدید اوراق است. بنابراین تداوم حرکت «تسه»ها در بازه ۷۵ تا ۸۰ هزار تومانی دور از انتظار نیست.

بازار نفت

رشد نفت با دو اهرم

دیروز ساعت ۱۶ هر بشکه نفت خام آمریکا به قیمت ۵/ ۴۶ دلار معامله می‌شد. افت شاخص دلار از سقف ۱۳ و نیم ساله، در کنار تقویت خوش‌بینی‌ها به حصول توافق در نشست ۳۰ نوامبر اوپک، قیمت نفت را به بیشترین در ۳ هفته اخیر (۳/ ۴۷ دلار) رساند. در روزهای اخیر وزیر نفت کشورمان پس از دیدار با دبیرکل اوپک، نسبت به توافق برای کاهش سقف تولیدات (اولین توافق در ۸ سال گذشته) ابراز خوش‌بینی کرد. عراق نیز اعلام کرد که پیشنهادهایی برای حصول توافق ارائه خواهد کرد. با این وجود همچنان تصویر مشخصی از جزئیات پیشنهادهای عراق و سهم اعضا وجود ندارد. برخی کارشناسان نسبت به اثرگذاری توافق اوپک بر بازگشت تعادل عرضه و تقاضا، به دلیل توجیه‌پذیری تولیدات شیل (با رشد قیمت‌ها) خوش‌بین نیستند. نگرانی‌ها از مازاد عرضه نیز مانع از رشد شدید قیمت نفت است.