گروه گردشگری- معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی از پیشنهاد رئیس کل نمایشگاه‌های برلین به ایران مبنی بر شراکت با نمایشگاه ITB برلین (بورس بین‌المللی گردشگری آلمان) در سال‌های آینده خبر داد. به گزارش «ایسنا» این خبر در شرایطی مطرح می‌شود که روابط سیاسی و اقتصادی غرب با ایران و همچنین بدهی‌های ایران به نمایشگاه ITB برلین در چند سال اخیر باعث شد نام کشورمان در فهرست سیاه این بورس گردشگری قرار گیرد، حالا با منعطف شدن جو سیاسی، مسوولان این نمایشگاه، ایران را به مشارکت طلبیده‌اند.
مرتضی رحمانی‌موحد در این‌باره گفت:ITB هر سال کشورهایی را برای برپایی این نمایشگاه به مشارکت می‌طلبد که این جریان با توجه به اهمیت این نمایشگاه، تاثیر فوق‌العاده‌ای در صنعت گردشگری آن کشور دارد. امسال شریک ITB، کشور مکزیک بود. مسوولان عالی‌رتبه‌ این نمایشگاه به ایران پیشنهاد کردند تا در سال‌های آینده شریک این نمایشگاه بین‌المللی شود. او اظهار کرد: ما در این‌باره اعلام آمادگی کردیم و قرار شد آنها جزئیات مربوط به این شراکت را بفرستند تا ما براساس آن تصمیم بگیریم. البته ITB تا دو سال آینده، شریک‌های خود را انتخاب کرده و ما باید برای چهار سال آینده برنامه‌ریزی کنیم.
معاون گردشگری کشور در ادامه با اشاره به دیگر دیدارهایی که در جریان حضور ایران در نمایشگاه گردشگری برلین با مقامات آلمانی داشت، به «ایسنا» گفت: با توجه به دیدگاه مثبت جامعه‌ بین‌الملل نسبت به ایران، دیدارهایی را با مدیران نمایشگاه و مراجعه‌کنندگان علاقه‌مند به توسعه‌ روابط گردشگری با ایران داشتیم. در کنار آن نیز دیدارهایی با رئیس کمیسیون گردشگری مجلس آلمان و مدیرکل فرهنگی وزارت امور خارجه این کشور که یکی از قوی‌ترین مدیران کل این وزارتخانه است، انجام شد. این دیدارها بی‌سابقه بود؛ به‌طوری‌ که در سال‌های قبل، حضور مقامات سیاسی و فرهنگی آلمان در غرفه‌ ایران، در این سطح نبوده است. وی همچنین به دیدارش با رئیس اتحادیه‌ صنعت گردشگری آلمان اشاره و بیان کرد: در ساختار دولتی آلمان، گردشگری وجود ندارد و این اتحادیه تنها چتر موجود برای آژانس‌ها و فعالان گردشگری این کشور به‌شمار می‌آید که براساس دیدار صورت‌گرفته، قرار شد رئیس این اتحادیه همراه یک هیات گردشگری، سال آینده (۱۳۹۳) به ایران سفر کند.
حضور متفاوت در ITB۲۰۱۵
معاون گردشگری با یادآوری اینکه ITB به‌عنوان یکی از قدیمی‌ترین بازارها و بورس‌های گردشگری دنیا، چهل‌وهشتمین دوره‌ خود را امسال برگزار کرد، گفت: ایران ۲۲ بار در این نمایشگاه مهم گردشگری شرکت کرده و در این سال‌ها مساحت غرفه‌ ما از ۲۳ تا ۷۵۰ مترمربع در نوسان بوده است؛ اما امسال ایران از نظر کمی و همچنین غرفه‌آرایی، حضور متفاوتی نسبت به گذشته داشت و تفاوت خاصی دیده می‌شد. او با بیان اینکه ایران امسال در بورس گردشگری آلمان از نظر تعداد بازدیدکننده، حجم توافق‌های آژانس‌ها و ابراز تمایل طرف‌های خارجی برای توسعه‌ همکاری‌های گردشگری، عملکرد مثبت و موفقی داشت، ادامه داد: ما حتما در ۲۰۱۵ ITB، حضور متفاوتی خواهیم داشت، چراکه نمایشگاه‌های بین‌المللی گردشگری، یکی از ابزارهای ما برای توسعه‌ مناسبات دوجانبه در زمینه‌ فرهنگ و اقتصاد است.
رحمانی‌موحد سپس درباره اینکه برای تبلیغ در کشورهایی مانند آلمان که از بازارهای قدیمی گردشگری ایران هستند، اما در چند سال اخیر تحت تاثیر تحولات سیاسی قرار گرفته‌اند که در تعداد گردشگران ورودی از آنها به ایران هم تاثیرگذار بوده، چه سیاستی را در پیش خواهند گرفت تا شرایط تغییر کند؟ گفت: ما باید بازارهای سنتی و قدیمی را که ریشه‌ حضور آنها در ایران به گذشته برمی‌گردد، حفظ کنیم. بسیاری از کشورهای اروپایی در حوزه‌ فرهنگ، روابط قوی‌ای با ایران داشته‌اند و می‌توان گردشگران علمی، فرهنگی، سلامت و طبیعت‌گردی را از این کشورها به ایران جذب کرد. وی اظهار کرد: نمایشگاه‌های گردشگری سالی یکبار برگزار می‌شوند. بنابراین نباید فقط منتظر آنها بمانیم و روش‌های متنوعی مانند تورهای آشناسازی برای فعالان گردشگری و رسانه‌ها و همچنین تبلیغات محیطی را نیز در کنار نمایشگاه‌ها اجرا کنیم تا به نتایج بهتر و پایدارتری برسیم. رحمانی‌موحد سپس گفت: ما برای اروپا، بسته‌ تبلیغاتی را طراحی می‌کنیم و این، در برنامه معاونت گردشگری تعریف شده است. برای کشورهای همسایه‌ ایران هم که در حوزه‌های گردشگری زیارت و سلامت می‌توان با آنها تعامل داشت، بسته‌های تبلیغاتی دیگری را در نظر داریم. او همچنین درباره‌ اینکه آیا برای چنین طرح‌ها و برنامه‌های تبلیغاتی بودجه‌ مجزایی تعریف می‌شود؟ اظهار کرد: بودجه‌ خاصی برای تبلیغات نداریم؛ اما وقتی بحث توسعه‌ گردشگری خارجی مطرح است، باید راه‌ها و محورهای آن هم تعیین شود و با نظر موافقی هم که دولت درباره‌ گردشگری دارد، امیدواریم بودجه‌ مناسبی برای تبلیغات در سال آینده داده شود. به گزارش «دنیای اقتصاد»، نمایشگاه گردشگری برلین به عنوان یکی از پنج نمایشگاه برتر گردشگری جهان است که تاریخچه‌ برگزاری آن به سال ۱۹۶۶ بازمی‌گردد. نمایشگاه امسال به مدت پنج روز از تاریخ پنجم تا نهم مارس (۱۴ تا ۱۸ اسفند) میزبان علاقه‌مندان، فعالان حوزه‌ صنعت گردشگری کشورهای مختلف جهان از جمله سازمان‌ها و انجمن‌های گردشگری، تورگردانان، آژانس‌های مسافرتی، هتل‌ها، شرکت‌های حمل و نقل ریلی، رسانه‌ها، دفاتر رزرواسیون، شرکت‌های تجاری و برگزارکننده همایش‌ها بود.