شماره روزنامه ۵۹۹۵
|

ویژه‌ نامه سراسری «ایران کانمین2017»

  • رویداد مهم معدنی با حضور بزرگان در تهران

    ایران با داشتن بیش از ۶۸ نوع ماده معدنی و استراتژیک حدود ۳ درصد ذخایر شناخته شده معدنی جهان را داراست از همین رو هرساله در آبان‌ماه شاهد یکی از مهم‌ترین گردهمایی‌های فعالان معدن و صنایع معدنی با حضور بزرگان این حوزه در عرصه داخلی و بین‌المللی هستیم. خانه معدن به عنوان فراگیرترین تشکل صنفی حوزه معدن که همواره دغدغه انتقال نظرات فعالان واقعی این بخش را به تصمیم‌گیران و تصمیم‌سازان داشته با نگاه به آینده در نظر دارد از بستر نمایشگاه ایران کانمین، به عنوان بزرگترین و اصلی‌ترین رویداد نمایشگاهی معدن ایران، به سود ذی‌نفعان واقعی آن یعنی مردم، بخش خصوصی و دولت بهره‌مند شود.
  • تعامل سازنده در ایران کانمین

    سیزدهمین نمایشگاه ایران کانمین با رویکرد تخصصی در بخش معدن ویترینی برای ارائه ظرفیت‌های معدنی، فرصت مناسبی برای جذب سرمایه و همچنین همکاری مشترک با شرکت‌های بزرگ معدنی است. بخش معدن همواره یکی از پتانسیل‌ها و جذابیت‌های کشور ما برای سرمایه‌گذاران خارجی بوده و با برداشته شدن تحریم‌ها و تغییر ات ایجاد شده در روابط سایر کشورها با ایران، شاهد حضور پرشمار کشورهای خارجی در نمایشگاه های داخلی از جمله ایران کانمین هستیم. حضور متخصصان و دانش‌آموختگان معدن و صنایع معدنی دیگر کشورها از جمله نکات مثبت این نمایشگاه است و فعالان بخش معدن ایران از دولتی‌ها تا بخش خصوصی باید از این فرصت بزرگ، به شکل هوشمندانه بهره ببرند.
  • امید در گردونه معادن

    «حوزه معدن و صنایع معدنی یکی از بخش‌های اقتصاد ایران است که پتانسیل‌های عظیمی‌ را در خود نهفته دارد و بر این اساس پیش‌بینی می‌شود در صورت تزریق منابع مالی و پیشبرد پروژه‌هایی که در آن تعریف شده، در کنار توجه جدی به اکتشافاتی که به خصوص در حوزه معادن زیرزمینی، صورت می‌گیرد بتوان تحولات شگرفی را شاهد بود.» مهدی کرباسیان، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس هیات عامل ایمیدرو با بیان این جملات می‌گوید که به زودی خبرهای خوبی از پهنه‌های امیدبخش معدنی در کشور اعلام خواهد شد که می‌تواند تحول جدی در این حوزه ایجاد کند. به هر ترتیب به بهانه برگزاری سیزدهمین نمایشگاه بین المللی معدن، صنایع معدنی، ماشین‌آلات و تجهیزات معدنی، ماشین آلات راه‌سازی و ساختمان و صنایع وابسته (ایران کانمین۲۰۱۷) با کرباسیان به گفت‌وگو نشستیم که شرح این گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید.
  • حضور اولین سری کامیون‌های فوق سنگین در معادن کشور

    شرکت ارس خودرو دیزل (AMICO) با پیش از یک دهه فعالیت تولیدی در زمینه خودروهای سبک، نیمه سنگین و سنگین تجاری از اول سال ۱۳۹۶ اقدام به تولید دو نوع وانت دوکابین و تک کابین یورو ۵ با استانداردهای ۸۸ گانه روز اروپا کرده که از نظر کارائی و کیفیت، قابل مقایسه با پیکاپ‌های ژاپنی موجود در بازار ایران است و پیش‌بینی می‌شود با توجه به قیمت مناسب و کیفیت آنها جایگزین این خودروی ژاپنی در ایران شود و تست‌های عملیاتی که توسط بعضی از ارگان‌ها و سازمان‌های مصرف کننده این نوع پیکاپ‌ها در ایران انجام گرفته مؤید قابل رقابت بودن و جایگزین شدن پیکاپ‌های آمیکو با ژاپنی‌های موجود در ایران خواهد بود.
  • رشد محوری

    بخش معدن را می‌توان مادر صنایع کشور و یکی از حوزه‌های پتانسیل دار برای پیشرانی رشد اقتصادی دانست. مواد اولیه مورد نیاز برای تولید محصولات صنعتی همچون فولاد، مس، روی، سرب و غیره وابستگی اساسی به استخراج مواد اولیه از معادن دارد. ایران کشوری است که معادن غنی از انواع مواد معدنی دارد اما آیا به شکل موثر از این دارایی‌ها استفاده می‌کند؟ در مسیر بهره برداری از معادن کشور چالش‌ها و کمبودهایی وجود دارد که برای حذف آنها باید به راهکارهای کارشناسان توجه کرد. نیاز به سرمایه‌گذاری برای اولین مرحله از بهره‌مندی از معادن، یعنی اکتشاف، نخستین الزامی‌است که کمبود آن حس می‌شود. هر چند مسوولان معتقدند تحریم این بخش از صنعت تاثیر چندانی نداشته است، اما بسیاری از سرمایه‌گذاران را از ایران دور کرده است. البته باید به این مهم نیز توجه کرد که وجود قوانینی غیر شفاف نیز از جمله عواملی است که سرمایه‌گذار بخش خصوصی از داخل و یا خارج را از معادن کشورمان دور می‌کند. شفاف سازی و روان سازی قوانین در حوزه معدن امری است که مسوولان دولتی به آن اذعان دارند. در این راستا قوانین مربوط به مشخصات افراد حقیقی و حقوقی که داوطلب ورود به بخش معدن برای اکتشاف و استخراج هستند از جمله مواردی است که باید مورد بررسی دقیق انجام گیرد. کارشناسان معتقدند فعالان بخش معدن و فولاد کشور این توانایی را دارند که دیپلماسی اقتصادی را به وجود آورند و فارغ از تنش‌های سیاسی، ایران را به یکی از مراکز سیاست‌گذاری صنعت فولاد و معدن در دنیا تبدیل کنند. در دوران پساتحریم دست‌مان باز است تا بزرگان بیشتری از صنعت فولاد و معدن دنیا را به ایران دعوت کنیم. اما ابتدا باید چالش‌ها و مشکلات بخش معدن حل شود. مشکلاتی که جعفرسرقینی معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت طی این سخنان به آن اشاره می‌کند.
  • کاهش هزینه‌های صنایع با استفاده از توان علمی و دانشگاهی

  • تحلیل مدیرعامل کالسیمین از وضعیت بازار روی

    مسائل خاص سیاسی حاکم بر کل دنیا را نباید نادیده گرفت، این عامل بر قیمت‌های جهانی کالاها بی تاثیر نیست. مدیرعامل شرکت کالسیمین که یکی از شرکت‌های صادرات محور است درخصوص تحلیل بازار فلز روی می‌گوید: برداشت ما از تحلیل‌های جهانی و همچنین آخرین مقالات بانک‌های آمریکا، این است که فلز روی بیشترین پتانسیل رشد را در بین فلزات اساسی دارد. از طرفی به دلیل محدودیت عرضه از سوی معادن چین، بازارها با کسری موجودی این کالا مواجه است از این رو انتظار رسیدن قیمت جهانی روی به ۳۵۰۰ دلار در LME وجود دارد. این در حالی است که با نزدیک شدن به فصل سرما واحدهای «ذوب روی» در چین به ذخیره‌سازی کالا می‌پردازند و عرضه روی در بازار لندن با کاهش همراه می‌شود و قیمت‌ها رو به افزایش می‌گذارد از این رو بحث پرمیوم در خریدهای انبوه خریداران پیش می‌آید که احتیاط نیز می‌کنند. امکان اینکه هر تن فلز روی تا رقم ۳۵۰۰ دلار به فروش برسد اما در ماه‌های آتی با نزول قیمت LME روبه‌رو شویم، وجود دارد. به نظر می‌رسد که حد پایین افت فلز روی تا کف قیمت ۲۵۰۰ دلار به ازای هر تن باشد.
  • شاهد تحول چشمگیری در معدن نخلک هستیم

    حمید منتظری هدش؛ مدیر مجتمع معدنی سرب نخلک با بیان این مطلب گفت: شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران در راستای اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی، فرآیندی را تحت عنوان برون سپاری بلند مدت، اکتشاف، استخراج و فرآوری معادن مواد معدنی و فروش آنها را سرلوحه اهداف خود قرار داده است و طی آن مجتمع سرب نخلک را به سرمایه‌گذاران خصوصی تحت عنوان راهبری واگذار کرده است. وی در ادامه افزود: حضور بخش خصوصی مجرب معدنی موجب افزایش تولید کنسانتره سرب در این مجتمع شده است و در پی این اقدامات در حال حاضر شاهد تحول چشمگیری در معدن نخلک هستیم از یک سو در مدت زمان کوتاهی حجم سرمایه‌گذاری قابل توجهی در بخش اکتشاف، استخراج، فرآوری و تولید کنسانتره انجام گرفته و از سوی دیگر تجهیز این مجموعه معدنی برای برداشت از ماده معدنی و باطله‌ها در کمترین زمان ممکن صورت پذیرفته است.
  • بهبود اوضاع معادن کشور

    با توجه به پتانسیل بالایی که ایران در حوزه معدن دارد همواره این بخش مورد توجه سیاستگذاران بوده و به عنوان جایگزین نفت از آن یاد شده اما نسبت به کشور‌های هم طراز این حوزه در برداشت ماده معدنی، فرآوری و ایجاد ارزش افزوده در رتبه‌های پایین تری قرار داریم. فعالان این عرصه نبود استراتژی در بخش معدن و نبود قوانین مانا و پایدار را عامل توسعه نیافتن حوزه معدن و سرمایه‌گریزی می‌دانند این در حالی است که با وجود تمامی‌این مشکلات حوزه معدن در شرایط سخت تحریم‌ها روندی رو به رشد داشته و انتظار آن می‌رود معدن و صنایع معدنی در اقتصاد کشورجایگاه واقعی را کسب کند. با محمدرضا بهرامن، رئیس هیات مدیره خانه معدن ایران در خصوص آینده معدن و صنایع معدنی و انتظارات فعالان عرصه معدن و صنایع معدنی برای توسعه این بخش به گفت و گو نشستیم که مشروح آن در ادامه آمده است.
  • تعامل موثر و سازنده فعالان داخلی و معدنکاران تراز اول جهان

    وجود منابع عظیم خدادادی معدنی در کنار گاز و نفت، موهبتی است الهی که با مدیریت و تدبیر به جا و موثر می‌تواند عامل شکوفایی هرچه بیشتر اقتصاد کشور، اشتغال‏زایی حقیقی و در نهایت توسعه پایدار کشور عزیزمان ایران شود. میزان استفاده از محصولات نهایی معدنی همچون فولاد و سیمان (که هر دو ریشه در منابع معدنی دارند) به عنوان سنجه‏ای برای طبقه‏بندی توسعه اقتصادی کشورها نشان از اهمیت معدن و صنایع معدنی دارد. کشورمان ایران، با قرار گرفتن در موقعیت خاص جغرافیایی در یک زون معدن‌خیز با وجود بیش از ۶۰ ماده معدنی، قابلیتی عظیم برای استفاده بهینه از این نعمت‌ها را دارد. امروزه نکته بسیار حایز اهمیت در این حوزه تخصصی، ارزش افزوده بالای معدن و صنایع معدنی در فرایند تبدیل مواد خام معدنی به محصولات نهایی مورد استفاده در صنایع است. چندبرابر شدن ارزش فولادهای آلیاژی نسبت به فولاد خام و در ادامه فولاد خام نسبت به گندله و سنگ آهن نمونه‏ای بارز از اهمیت استفاده بهینه از مواد معدنی و تبدیل آنها به محصولات نهایی است.
  • سایه سنگین رکود بر صنعت سیمان

    سید محمد اتابک؛ ریاست انجمن کارفرمایان صنعت سیمان به وضیعت سیمان در ۶ ماه نخست سال جاری اشاره کرد و گفت: در حال حاضر میزان تولید این صنعت به نسبت ظرفیت موجود رقم بزرگی را پرنکرده که دلیل آن نبود کشش در بازار داخلی، شرایط بین‌المللی کشور و ضعف امکانات زیرساختی کشور برای صادرات است. وی افزود: در ۶ ماه نخست سال جاری معادل ۸/ ۳۰ میلیون تن کلینکر تولید شد که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته از رشد ۵۱/ ۱ درصدی برخوردار است. همچنین میزان سیمان تولیدی در کشور طی مدت یاد شده برابر با ۹/ ۲۸ میلیون تن بوده که به نسبت سال ۹۵ معادل ۶/ ۰ درصد کاهش داشته است.
  • معضلات اساسی صنعت آلومینیوم

    آلومینیوم یک محصول پراهمیت و استراتژیک در دنیای امروز به شمار می‌رود. در طول سه‌دهه گذشته در اقتصاد دنیا، این فلز بیشترین نرخ رشد مصرف را به خود اختصاص داده است. صنایع حیاتی در شریان اقتصادی هرکشور شامل صنایع حمل‌و‌نقل، اتومبیل‌ها، صنایع هوافضا، صنایع دریایی، حمل‌و‌نقل ریلی، قوطی‌ها و بسته‌بندی، صنعت ساختمان، صنایع برق، ماشین‌آلات و تجهیزات، صنایع لوازم خانگی، باتری‌ها، فرآوری فولاد و بسیاری از صنایع دیگر وابستگی قابل ملاحظه‌ای به این فلز ارزشمند دارند. ایران با تجربه‌ای حدود ۵۰ سال در این صنعت، یکی از کشورهای با سابقه در تولید آلومینیوم منطقه خاورمیانه است. با توجه به مزیت برخورداری کشورهای این منطقه از منابع گاز پیش‌بینی می‌شود در ۱۰ سال آینده در حدود ۳۰ درصد تولید آلومینیوم جهان توسط کشورهای حاشیه خلیج فارس صورت گیرد.
  • ساخت ۱۰ هزار قطعه صنعتی در چادرملو

    مدیر عامل شرکت معدنی و صنعتی چادرملو در گفت‌وگو با ویژه‌نامه اختصاصی نمایشگاه ایران کانمین ضمن اشاره به توجه جدی به ارتقائ بهره‌وری در تولید مواد اولیه و واحدهای صنعتی تهت پوشش این شرکت گفت: لازمه رشد و توسعه فعالیت‌های معدنی و صنایع وابسته به آن، کاهش هزینه تولید و ایجاد ظرفیت رقابت‌پذیری با بازارهای جهانی است.
  • نقش تولیدات معدنی و صنایع معدنی در چشم‌انداز اقتصاد آینده ایران

    ایران با دارا بودن کانه‌های معدنی متنوع غیر نفتی در میان ۱۵ قدرت معدنی جهان، از نظر تنوع ذخایر معدنی جای گرفته و یکی از کشورهای غنی از دیدگاه دارایی‌های معدنی در معادلات اقتصادی دنیا به حساب می‌آید. این درحالی است که تولیدات معدنی ایران بخش مهمی‌از تولید ناخالص داخلی کشور را در برنمی‌گیرد. از سوی دیگر بدون تردید، در فرایند زنجیره بهره‌برداری از ذخایر معدنی تا محصول نهایی ساخته شده، دسترسی آسان و کم هزینه به انرژی، نقش مهمی‌را به عهده دارد. کشور ایران با داشتن ۱۸ درصد منابع گاز و ۹ درصد منابع نفت و امکان تامین انرژی از منابع انرژی‌های پاک و تجدید پذیر همانند انرژی نور خورشید، زمین گرمایی و باد در بین کشورهای معدنی دنیا نیز دارای شرایط مناسب‌تری است.
  • توصیه‌های مرکز پژوهش های مجلس برای توسعه معدن

    مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی توصیه‌هایی را برای توسعه بخش معدن و صنایع معدنی کشور ارائه داد. دفتر مطالعات انرژی، صنعت و معدن معاونت پژوهش‌های زیربنایی و امور تولیدی مجلس شورای اسلامی در مقاله‌ای تحت عنوان «مالیات بر درآمد، حقوق دولتی و سایر مالیات‌ها در بخش معدن ایران و کشورهای منتخب» ضمن بررسی تطبیقی سیاست‌های حمایتی و سیاست‌های درآمدی کشورهای مختلف معدن خیز و ایران برای توسعه بخش معدن آورده است: کشورهای مختلف متناسب با شرایط خود، درآمدهای مالیاتی خاص (سهم از مالیات بر درآمد و حقوق دولتی و...) از شرکت‌های فعال را داشته و در عین حال حمایت‌های خاص نیز به منظور افزایش سرمایه‌گذاری در بخش معدن در نظر می‌گیرند.
  • رتبه ۱۲ تولید سنگ‌آهن جهان در اختیار ایران

    سهم صادرات ایران سال به سال رو به کاهش است، بازار سنگ‌آهن ایران نسبت به سایر رقبای خود در تنگنای شدید قرار دارد. علاوه بر این، پیش‌بینی‌ها از قرار معلوم بر بهبود شرایط متمرکز نیست در همین رابطه کیوان جعفری طهرانی کارشناس ارشد بازار سنگ‌آهن بر این باور است که باید تمامی کارخانه‌ها به سمت کنسانتره‌سازی پیش بروند. از طرفی او معتقد است که در حوزه تولید گندله نیز هنوز با مرحله خودکفایی فاصله داریم و این ضعف باید برطرف شود. به بهانه برگزاری نمایشگاه ایران کانمین که بزرگان معدن و صنایع معدنی در آن حضور پیدا کرده‌اند گفت‌وگویی با این کارشناس خبره حوزه سنگ‌آهن انجام داده‌ایم که در ادامه می‌خوانید.
  • صندوق بیمه سرمایه‌گذاری فعالیت‌های معدنی Mining Investment Insurance Corporation (MICO)

    صندوق بیمه سرمایه‌گذاری فعالیتهای معدنی در راستای اهداف اقتصادی کلان کشور و همچنین تقویت و حمایت از سرمایه‌گذاران بخش معدن، با عنایت به ماده ۳۱ قانون معادن مصوب ۱۳۷۷ در سال ۱۳۸۰ تأسیس گردیده و به منظور تحقق توسعه پایدار در بخش معدن و ایجاد تضمین و امنیت سرمایه‌گذاری در فعالیت‌های معدنی و هدایت و راهبری این سرمایه‌گذاری ها، فعالیت می‌نماید. صندوق بیمه یک سازمان حمایتی بخش معدن و تنها بیمه گر تخصصی این بخش محسوب می‌شود که از طریق صدور انواع بیمه نامه و ضمانتنامه، مخاطرات موجود در کل زنجیره فعالیت‌های معدنی را پوشش می‌دهد. محصولاتی که میتوانند ضمن ایجاد امنیت سرمایه‌گذاری در بخش معدن، توسعه پایدار در این بخش را به ارمغان آورند.انواع پوشش‌های بیمه‌ای صندوق شامل پوشش‌های سرمایه‌گذاری اکتشاف، سرمایه‌گذاری واحد‌های کانه آرایی و فراوری، دوران بهره برداری معادن(کاهش قیمت- توقف موقت) ،واحدهای کانه آرایی وفراوری موادمعدنی(کاهش قیمت- توقف موقت) ،اعتباری بهره برداری ،سرمایه‌گذاری بهره برداری معادن ،اعتباری اکتشاف،اعتباری واحدهای کانه آرایی و فراوری می‌باشد که فعالیت وعملکرد صندوق به طور عمده به دو رشته سرمایه‌گذاری اکتشاف و اعتباری بهره برداری اختصاص می‌یابد. تا کنون این صندوق موفق به صدور بیمه نامه به ارزش بالغ بر ۵۶۰۰ میلیارد ریال به منظور پوشش مخاطرات و تامین و تجهیز ماشین آلات برای بیش از ۱۶۷۰ محدوده و معدن شده است که عمدتا مربوط به مناطق محروم و کمتر توسعه یافته بوده است.
  • توسعه معادن با کمک بخش خصوصی

    شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران (ایمپاسکو)یکی از با سابقه‌ترین نهادهای معدنی کشور است که همواره نقشی کلیدی در توسعه این بخش داشته است.تجمیع دهه‌ها تجربه و مدیریت در این مجموعه سبب شده تا هم بخش خصوصی و هم دولت این شرکت را امین خود دانسته و در راه توسعه معادن از توانمندی‌های آن بهره ببرند. آنچه در ادامه می‌خوانید مشروح گفتگوی روزنامه دنیای اقتصاد با وجیه اله جعفری مدیر با سابقه بخش معدن و مدیرعامل شرکت تهیه و تولید پیرامون طرحهای در دست اجرای این مجموعه برای توسعه بخش معدن کشور است.
  • احسانفر: حرکت در مسیر اشتغالزایی و سرمایه‌گذاری برای توسعه سیستان و بلوچستان رسالت شناخته شده سیمان زابل است

    شرکت صنایع سیمان زابل در سال ۱۳۸۲ با فلسفه وجودی رفع بخشی از محرومیت‌های مردم منطقه از طریق ایجاد اشتغال، بهره‌گیری از ظرفیت‌های انسانی، طبیعی و معدنی استان، تولید و تامین سیمان مورد نیاز منطقه و ایجاد بستر صدور سیمان به کشورهای شرق و جنوب ایران پای بر عرصه صنعت کشور نهاد. مهندس محمدرضا احسانفر، مدیرعامل شرکت صنایع سیمان زابل (سیمان سیستان) سرمایه‌گذار و کارآفرین این مجموعه که زاده شهر زاهدان است به ارائه گزارش مبسوطی از روند ساخت و بهره‌برداری موفق کارخانه پرداخت و گفت: این کارخانه در دل کویر و در شرقی‌ترین نقطه کشور بر اساس نگرش خاص وجودی شرکت و مزیت نسبی دسترسی به معادن غنی، مرغوب و بهره‌گیری از تکنولوژی‌های برتر تولید با هدف شکوفایی تولید در قلب کویر بایر منطقه و رشد اقتصادی، صنعتی و اجتماعی تاسیس شد.
  • توسعه معادن، راهبرد ایمیدرو برای جلوگیری از خام فروشی

    بخش معدن و صنایع معدنی را می توان پیشران اقتصاد کشور پس از نفت نامید. توسعه این بخش به عنوان صنایع بالادستی و مادر می تواند منجر به اشتغال پایدار شده و تولید ناخالص داخلی را افزایش دهد. ایران از نظر تنوع ماده معدنی جزء ۱۰ کشور برتر دنیا محسوب می شود و وجود ذخایر گاز و دسترسی به آبهای آزاد و منطقه جغرافیایی ایران، فرصت ویژه ای برای توسعه معادن و صنایع معدنی فراهم کرده است.
  • شرکت راهسازی و معدنی مبین

    شرکت راه‏سازی و معدنی مبین یکی از شرکت‏هایی است که می‏توان گفت بی‏تردید در مسیر توسعه فنی و اقتصادی صنعت معدن کشور عزیزمان ایران، نقش عمده‌ای را ایفا نموده است. این شرکت از سال ۱۳۶۸ تا کنون با نزدیک به سه دهه تلاش مستمر کارآفرینان، متخصصین و ۲۵۰۰ نفر نیروی شاغل در رده‌های مختلف، در عرصه استخراج معادن اصلی و مهم کشور توانسته است رکورد یک میلیارد تن عملیات باطله برداری و استخراج ماده معدنی را ثبت نماید که منجر به تامین باثبات و پیوسته مواد اولیه صنایع مهمی از جمله شرکت ملی صنایع مس ایران‏، شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران و سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران گردیده است. همچنین این شرکت در سال ۱۳۸۵ با ورود به فعالیت‏های سدسازی توانست در کارنامه کاری خود برگ جدیدی از توانایی‏هایش را ثبت نماید. ثبت این افتخارات، در سایه بکارگیری نیروهایی متخصص با سوابق ارزشمند معدنی، مدیریت دانش محور و استفاده از ناوگان ماشین آلات پیشرفته و منحصر به فرد می‏باشد.
  • سهم معدن از حمل و نقل در افق ۱۴۰۴

    بی‌شک پیشرفت هر کشوری در گرو توسعه صنعت حمل و نقل و نحوه انتقال و جابه‌جایی کالا در اندک زمان ممکن می‌باشد. چه بسا کشورهایی هستند که دارای پتانسیل‌های بالقوه بوده اما به دلیل عدم امکان انتقال و جابه‌جایی این پتانسیل‌ها نتوانسته‌اند به رشد و شکوفایی لازم دست یابند. هرچند حمل و نقل نقش مثوری در جابه‌جایی کالا دارد اما ارزش افزوده‌ای که سبب جابه‌جایی کالا توسط صنعت حمل و نقل ایجاد می‌شود ممکن است از ارزش خود کالا به مراتب بیشتر باشد اما به دلیل نیاز جوامع بر مصرف آن کالا، جابه‌جایی و حمل آن از اهمیت بیشتری برخوردار است. راه ابریشم که از قدیم‌ترین مسیرهای مبادله کالای تجاری و دانش و فرهنگ بشری بین تمدن‌های یونانی و لاتین با آسیای شرقی، هندوستان و چین به مسافت ۱۲ هزار کیلومتری از روستای توان هوانگ چین تا شهر روم امتداد دارد، به عنوان یک سند موثق در حوزه اهمیت حمل و نقل بین نسل‌ها است.
  • زغال‌سنگ تولید، توسعه و چالش‌ها

    زغال‌سنگ به‌عنوان کلیدی‌ترین منبع تامین انرژی در زمان گذار از سنت به صنعت، نقش پر رنگی داشته است. بنابراین همواره در تاریخچه رشد صنعتی با عاملی به نام زغال‌سنگ روبه‌رو هستیم. زمانی توانایی تولید فولاد، یکی از نخستین نشانه‌های رشد صنعتی یک کشور محسوب می‌شد و این موضوع، خود به خود موجب نیاز این کشور‌ها بر تولید و تسلط بر بازار زغال‌سنگ شده بود. تامین حرارت، نیاز دیگ‌های بخار و ده‌ها دلیل دیگر، موجب استراتژیک شدن زغال‌سنگ در برهه حساسی از تاریخ صنعت است. زغال‌سنگ یک ماده طبیعی جامد قابل سوختن است. به سنگ‌ها و مواد فسیلی باقی مانده از بقایای گیاهی و جانوری، «سنگ زیست» یا بیولیت می‌گویند. بیولیت‌ها یا منشا گیاهی دارند که موجب ایجاد انواع زغال‌سنگ می‌شود یا منشا جانوری که عامل ایجاد معادن نفت و گاز است. زغال‌سنگ‌ها به طور عمده از مواد آلی شامل عناصر کربن، هیدروژن، اکسیژن و نیتروژن تشکیل شده و ممکن است دارای مواد معدنی شامل عناصر گوگرد، فسفر، کلر و غیره نیز باشد.
  • «صنعت سیمان» از تورم بدهی تا رکود بازار

    صنعت مهم و استراتژیک سیمان با قدمتی بالغ بر ۸۰ سال فعالیت در ایران طی ۱۵ سال اخیر دو بحران متمایز در تعادل عرضه و تقاضا را تجربه کرده است. کمتر از دو دهه پیش رابطه عرضه و تقاضا دقیقا عکس امروز بود اما در هر دو برهه, این برهم خوردن منطق اقتصادی به نفع حوزه‌ای جز «صنعتگر و مصرف کننده سیمان» بوده است. چه زمانی که به دلیل ظرفیت محدود تولید کارخانجات سیمان در قبال نیاز کشور عرضه پاسخگوی تقاضا نبود که حواله فروشی و بازار سیاهِ تحویل سیمان را ایجاد کرد و چه امروز در زمان تولید به شدت فراتر از تقاضای بازار که با وجود اینکه کارخانجات کشور با ۷۰ درصد ظرفیت میانگین تولید می‌کنند کماکان عرضه, مازاد بر نیاز بازار است و رقابت منفی تولید کنندگان و ورود غیرمنطقی و غیراقتصادی آنها به بازارهای منطقه یکدیگر رخ داده است.
  • عضویت ۴ هزار نفر در سازمان نظام مهندسی معدن استان تهران

    سازمان نظام مهندسی معدن استان تهران در سال ۱۳۸۲، پیرو اجرای ماده ۲۷ قانون معادن به منظور استفاده مطلوب از خدمات متخصصان معدن و زمین شناسی و امور مربوط به آن فعالیت خود را آغاز کرد. به طور کلی نظام مهندسی معدن عبارت است از مجموعه تشکیلات، سازمان‌ها، تشکل‌های صنفی، مهندسی، حرفه‌ای، اشخاص حقیقی و حقوقی و مجموعه قوانین و مقررات، آیین‌نامه‌ها و استانداردها در بخش معدن است.
  • بهترین فرصت سرمایه‌گذاری در منطقه ویژه‌ اقتصادی لامرد

    منطقه ویژه اقتصادی لامرد در جنوب استان فارس دارای مزیت‌های فراوانی برای توسعه فعالیت‌های اقتصادی، صنعتی وتجاری است که بخش مهمی از آن به صورت خداداد در این خطه از میهن اسلامی به ودیعت گذاشته شده است.
  • تجهیزات محدود بندری ضایعات بارگیری را افزایش می‌دهد

    مدیر عامل قطب تولید مواد معدنی و فولادی کشور از تامین نیاز مواد اولیه شرکت‌های فولادی به میزان ۳۰ درصد می‌گوید. ناصرتقی زاده مدیر عامل شرکت معدنی و صنعتی گل گهر که مالک یکی از برزگترین معادن غنی سنگ آهن کشور است در باره وضعیت تولید در این مجموعه بر این باوراست که با اجرای پروژه‌های شرکت در آینده نزدیک مجموع تولیدات سالانه که شامل گندله و کنستانتره است به مرز ۲۴ میلیون تن خواهد رسید. این رقم حدود ۳۰درصد از نیازهای فولادسازی کشور را تامین می‌کند.
بیشتر