شماره روزنامه ۶۰۰۲
|

  • افق پرچالش صنعت ایران

    دنیای اقتصاد: بررسی صنعت ۱۷ کشور در حال توسعه در خاورمیانه و شمال آفریقا (MPO)، نشان از رشد صنعتی در سه‌سال اخیر دارد. صنعت ایران پس از رشد ۷.۸درصدی در ۲۰۲۰ و افزایش ۳.۲‌درصدی در ۲۰۲۱، در سال ۲۰۲۲ با نرخ رشد ۷.۴‌درصدی یکی از بالاترین ارقام رشد صنعتی در منطقه را داشته است. با این حال، پیش‌بینی می‌شود این رشد برای سال‌های ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۵ به تدریج کاهش یابد که نشان از چالش‌‌‌های اساسی اقتصاد دارد.
  • راهکاری سودآور برای معادن

    سجاد ادهمی- کارشناس ارشد حوزه معدن و صنایع معدنی امید اصغری - دانشیار دانشکده مهندسی معدن دانشگاه تهران
    در صنعت معدن‌‌‌، نگهداری و تعمیرات سهم قابل‌‌‌توجهی از کل هزینه‌‌‌های عملیاتی را به خود اختصاص می‌دهد. هزینه‌‌‌های نگهداری و تعمیرات یکی از هزینه‌‌‌های بزرگ‌‌‌مقیاس اما قابل کنترل صنعت معدن‌‌‌کاری است و تقریبا ۳۰ تا ۵۰‌درصد هزینه‌‌‌های مستقیم معدن را شامل می‌شود. تجربه نشان داده است که دامنه تغییرات هزینه‌‌‌های نت تجهیزات معدنی ۲۰ تا بیشتر از ۳۵‌درصد کل هزینه‌‌‌های عملیاتی معدن بوده و به طور پیوسته افزایش می‌‌‌یابد. علاوه‌‌‌براین، براساس آمار منتشرشده در صنایع تولیدی، هزینه تولید ازدست‌‌‌رفته به دلیل توقف‌‌‌های برنامه‌‌‌ریزی‌نشده بیش از ۵۰میلیارد دلار در سال بوده است. همچنین براساس آمار ارائه‌‌‌شده در سال ۱۹۹۵، ۲۰ تا ۵۰‌درصد هزینه صنعت معدن، ۱۰ تا ۲۵‌درصد هزینه در صنایع فلزی و ۳ تا ۱۵‌درصد هزینه‌‌‌ها در صنایع تولیدی را هزینه‌‌‌های نگهداری و تعمیرات تشکیل می‌دهند.
  • کم‌بارشی کماکان گریبانگیر ۱۱ استان

    دنیای‌اقتصاد: حجم آب موجود مخازن سدهای کشور با یک‌درصد رشد از ۳۱.۹۷میلیارد مترمکعب در سال گذشته به ۳۲.۳۹میلیارد مترمکعب در سال آبی جاری رسیده است.
  • وضعیت قرمز صادرات لوازم‌خانگی

    دنیای اقتصاد- سید سجاد موسوی: صنعت لوازم‌خانگی در سال‌های اخیر در زمینه تولید، رشد قابل‌توجهی را رقم زده و برخلاف گذشته که برندهای بازار صرفا خارجی بودند، امروز برندهای ایرانی بخش بزرگی از مغازه‌های فروشنده این محصولات را به خودشان اختصاص داده‌اند. با وجود این، صنعت لوازم‌خانگی نتوانسته است در زمینه صادرات موفقیت چندانی کسب کند و تولیدکنندگان، مشکلاتی از جمله صدور مجوزهای بی‌رویه، فقدان تخصیص ارز در زمان مناسب، بی‌توجهی دولت به دیپلماسی اقتصادی و از طرفی ناآشنایی شرکت‌های ایرانی با برندینگ را از مهم‌ترین علل ناکامی شرکت‌های ایرانی عنوان می‌کنند. همزمان با برگزاری نمایشگاه اکسپو ۲۰۲۴ تهران، «دنیای‌اقتصاد» میزگردی با حضور فعالان صنعت لوازم‌خانگی برگزار کرده و به بررسی موانع صادراتی این صنعت پرداخته است.
  • کشف ٨٠٠مگاوات ماینر غیرمجاز تاکنون

    دنیای‌اقتصاد: مدیرعامل شرکت توانیر با اشاره به مصرف برق ٣٢‌هزار مگاواتی سامانه‌های‌‌‌ سرمایشی در دوره گرم سال، آن را معادل مصرف برق یک کشور ۱۲۰میلیونی دانست و گفت: ممنوعیت تبلیغ کولرهای گازی در مناطق عادی و معتدل طی مذاکره با صداوسیما حاصل شده و٨٠‌درصد مناطق کشور را شامل می‌شود.
  • حضور ماشین‌‌‌آلات خودران در بخش معدن

    دنیای‌اقتصاد: صنعت معدن‌‌‌کاری که سال‌های دراز بر کار جسمانی و ماشین‌‌‌‌آلات سنتی استوار بوده است، اکنون در آستانه‌‌ یک رنسانس تکنولوژیک به مدد هوش‌مصنوعی است. این فناوری نوآورانه همچون خونی در رگ‌‌‌های بخش‌‌‌های مختلف در گردش است و در تمامی ابعاد این صنعت نیز نفوذ کرده و نحوه اکتشاف، استخراج و فرآوری ذخایر معدنی را متحول می‌کند. تاثیرات این فناوری، هم ویرانگر است و هم سرنوشت‌‌‌ساز، اما رسیدن به معدن‌‌‌کاری ایمن، کارآمد و پایدارتر، نیازمند استفاده‌‌ بیشتر از این فناوری‌‌‌هاست.
  • ترمز صادرات معدنی

    دنیای اقتصاد: سه فعال بخش خصوصی حوزه‏‏ معدن و صنایع معدنی، در حاشیه‏‏ رویداد ایران اکسپو به بررسی عوامل موثر بر صادرات این بخش و چالش‏‏‌های پیش‏‏‌روی آن پرداختند. در پنل «جایگاه محصولات معدنی ایران در بازارهای جهانی»، مهم‌ترین موانع صادرات بخش معدن، ایجاد عواض صادراتی از سوی دولت، الزام فعالیت در سامانه‏‏ نیمایی،‏‏‌ ارتباطات محدود سیاسی و اقتصادی با جهان و همچنین عدم‌دسترسی ساده به ویزای کشورها عنوان شد. فعالان بخش خصوصی معتقدند تحریم و نبود ‌ثبات در قوانین کشور، از دیگر سرعت‏‏‌گیرهای توسعه بخش معدن در ایران است. به اعتقاد آنها در راستای توسعه صادرات و تجارت بخش معدن و رقابت در بازارهای بین‌المللی ضروری است سیاست‏‏‌های موثری در این بخش دنبال شود.
  • بهره‌‌‌برداری از ۹.۴ میلیارد دلار پروژه معدنی

    دنیای‌اقتصاد: رئیس هیات‌عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) راهبری و هدایت سرمایه‌گذاری شرکت‌های بزرگ بخش معدن و صنایع معدنی را از اقدامات موثر برای توسعه بخش معدن و صنایع معدنی دانست و گفت: نتیجه سرمایه‌گذاری‌‌‌ها تاکنون به بهره‌‌‌برداری از ۹.۴میلیارد دلار پروژه منجر شده است.
  • بررسی موانع کسب‌وکار در شهرک‌های صنعتی

    دنیای‌اقتصاد: شهرک‌های صنعتی، یکی از مهم‌ترین نهادهایی است که برای سهولت کسب‌وکار شکل گرفته و در کشور ما نیز جایگاه ویژه‌ای دارد. طبعا بسیاری از مشکلاتی که دیگر واحدهای صنعتی کشور با آن مواجه‌اند، برای واحدهای مستقر در شهرک‌های صنعتی نیز به عنوان مشکل محسوب می‌شود، اما برخی مشکلات نیز مختص شهرک‌های صنعتی است که اهم آن عبارت است از زیرساخت (شامل تامین زمین، برق، آب، و گاز)، محیط‌زیست و تامین و به‌کارگیری نیروی کار.با وجود احکام قانونی متعدد، مشکلات شهرک‌های صنعتی در حوزه زیرساخت‌ها همچنان به قوت خود باقی و در مواردی رو به افزایش است.
  • شرط توسعه زنجیره ارزش صنایع

    دنیای اقتصاد: فعالان عرصه صنعت در حاشیه ایران اکسپو ۲۰۲۴، با اشاره به مشکلات و موانع رشد تولید در بنگاه‌‌‌های صادراتی از پتانسیل‌‌‌های صادراتی صنایع گفتند و اینکه نیازمند بازارهای جدید صادراتی هستیم. به اعتقاد فعالان این عرصه، با رونق صادرات بسیاری از مشکلات تولید در مسیر حل شدن قرار می‌گیرد. اما به دلیل موانعی که بر سر راه تولید و صادرات وجود دارد و محدودیت‌های ناشی از تحریم، بسیاری از بازارهای صادراتی تولیدات داخلی را به رقبای منطقه‌‌‌ای واگذار کرده‌‌‌ایم. اعضای کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی ایران در پنل تخصصی «توانمندی‌‌‌ها و ظرفیت‌‌‌های صنعتی کشور» بر ضرورت عبور از خام‌‌‌فروشی و پیش رفتن به سمت صادرات دانش‌‌‌بنیان و کالاهای با ارزش‌افزوده بیشتر تاکید کردند که ارزآوری بیشتری به دنبال دارد و علاوه بر سود ناشی از صادرات، تولید ناخالص داخلی را نیز افزایش می‌دهد. رئیس کمیسیون صنعت اتاق ایران در این نشست پیشنهاد کرد برای کاهش تاثیر تحریم‌‌‌ها و افزایش بهره‌‌‌وری، علاوه بر تدوین قوانین توسعه‌‌‌ای، جلوی خام‌‌‌فروشی گرفته شود. به گفته آنها با توقف خام‌فروشی، زنجیره ارزش در صنایع پایین‌دستی تقویت می‌شود.
  • عامل رکود معدن

    کیوان جعفری طهرانی/فعال حوزه‏‏ معدن
    تمام بنگاه‌‌‌های دولتی و خصوصی که در زنجیره‌‌ ارزش بخش معدن فعال هستند و محصولات بالادستی، میانی و پایین دستی تولید می‌کنند یک تیم تخصصی دارند که بر بازارهای خاصی اشراف دارند و هر کدام از فعالان این حوزه، متناسب با بازار هدفی که در این سال‌ها با آنها همکاری داشته‌‌‌اند، از اطلاعات تخصصی مهمی برخوردارند. به‌منظور رسیدن به توسعه در صادرات، باید همه‌‌ متخصصان دور هم جمع شوند و اطلاعاتی را که دارند ارائه و تبادل کنند. متاسفانه بعضی از شرکت‌های داخلی حاضر نیستند اطلاعاتی را که دارند با رقبای داخلی خود در میان بگذارند، ولی باید توجه کنند که بازارهای هدف هر کدام از این بنگاه‌‌‌ها متفاوت و کوچک است، اما اگر اطلاعات تبادل شود، خطای اطلاعاتی و انسانی کمتر شده و روند صادرات را بهتر می‌‌‌توان کنترل کرد؛ زیرا تبادل اطلاعات در راستای ایجاد بازارهای جدید است.
  • الگوی «حرکت-توقف» بنگاه‏‏‌های برزیلی

    دنیای اقتصاد: اهمیت شناسایی سیاست‏‏‌های صنعتی برای کشورهای در حال توسعه، همواره مطرح بوده است. در دودهه اخیر، برزیل شاهد افزایش فراز و فرودهای متعددی در سیاستگذاری صنعتی بوده است. برزیل از سال ۲۰۰۴ سیاست صنعتی سه‌مرحله‏‏‌ای را تدوین کرد که از مهم‌ترین محورهای مطرح‌شده در این سیاستگذاری می‏‏‌توان به بهره‏‏‌گیری فعالانه از سیاست صنعتی در راستای جلوگیری از صنعت‏‏‌زدایی و تلاش برای تنوع‌بخشی به تولید، بهره‏‏‌گیری فعالانه از بودجه و مخارج عمومی برای تقویت زیرساخت‏‏‌ها و تحریک رشد، استفاده‏‏ موثر از ظرفیت‏‏‌های بانک‌های توسعه‏‏‌ای و خط‏‏‌مشی اعتباری برای تقویت تولید اشاره کرد. به دلیل چالش‏‏‌های سیاستی پیش‌آمده، این کشور از سیاستگذاری صنعتی خود دور شد، اما با گذشت زمان، سیاستگذاری صنعتی جدیدی را با عنوان «صنعت جدید برزیل» ارائه کرد. به دلیل حرکت‌هایی که این کشور پس از توقف‌های سیاستگذاری صنعتی داشته، آن را نماد الگوی حرکت- توقف می‌دانند.
  • موانع توسعه تجارت ایر ان و روسیه

    دنیای‌اقتصاد: در همایش تجاری ایران و روسیه، مشکلات روابط تجاری دو کشور بررسی شد. به عقیده دو طرف، با شناخت ظرفیت‌‌‌های اقتصادی ایران و روسیه و رفع موانع بانکی و حمل‌‌‌ونقل حجم تجارت ایران و روسیه قابل افزایش است.همایش تجاری ایران و روسیه با حضور نایب‌‌‌رئیس اتاق ایران، رئیس شورای تجاری روسیه و ایران، نماینده دومای روسیه، رئیس اتاق مشترک ایران و روسیه و جمعی از فعالان اقتصادی دو کشور برگزار شد.
  • جریمه فوق‌‌‌سنگین برای استخراج غیرمجاز رمزارز

    دنیای‌اقتصاد: وزارت نیرو امسال برنامه نقره‌‌‌داغ کردن ماینرهای غیرمجاز را به طور جدی در دستور کار دارد، تا جایی که طبق اعلام سخنگوی صنعت برق قرار شده در صورت کشف دستگاه‌‌‌های غیرمجاز استخراج رمزارز، صاحبان دستگاه‌‌‌ها از زمانی که مشخص شود به صورت غیرمجاز از برق استفاده کرده‌‌‌اند، تا یک‌صد برابر تعرفه‌‌‌های برق مشمول جریمه شوند.
  • چرا قیمت مس داغ شد؟

    دنیای‌اقتصاد: قیمت مس سر به فلک کشید. رشد بهای هر تن مس در بازارهای جهانی تا سطح ۱۰‌هزار دلار، خبر بسیاری از رسانه‌‌‌های اقتصادی بود؛ خبری که به دلیل یک پیشنهاد وسوسه‌‌‌انگیز رخ داد. طبق اعلام رویترز، گروه مشهور بی‌‌‌اچ‌‌‌پی استرالیا که بزرگ‌ترین معدن‌کار جهان است، با هدف افزایش توانمندی‌‌‌های معدنی خود پیشنهادی به ارزش ۳۹میلیارد دلار آمریکا را برای خرید شرکت آنگلوامریکن ارائه کرده است؛ پیشنهادی که البته فعلا از سوی غول معدنی شماره۶ جهان یعنی آنگلوامریکن رد شده است.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر