امیر ناظمی در حاشیه نشست ارزیابی دستگاه‌های اجرایی در دولت الکترونیک، برخی اخبار منتشر شده درباره حمایت وزارت ارتباطات از نسخه‌های فارسی پیام‌رسان تلگرام (هاتگرام و تلگرام طلایی) و تخصیص وام به این پیام‌رسان‌ها را تکذیب کرد و گفت: هیچ‌گونه وام و حمایتی از هاتگرام و طلاگرام نشده است و وزارت ارتباطات مطابق با مصوبه شورای عالی فضای مجازی، حمایت از پیام‌رسان‌های بومی را در دستور کار دارد. معاون وزیر ارتباطات با بیان اینکه لیست وام‌های تخصیصی وزارت ارتباطات به پیام‌رسان‌های بومی وجود دارد و تمام مراحل آن شفاف است، گفت: یک شرکت دانش بنیان که مورد تایید معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری نیز است، مجموعه‌ای از محصولات دانشی دارد که یکی از آنها پیام‌رسان‌های هاتگرام و طلاگرام است. وی ادامه داد: این شرکت ممکن است برای محصول دیگری، وامی از جایی گرفته باشد که ما اطلاعی از این موضوع نداریم، اما درباره هاتگرام و طلاگرام تاکنون تقاضایی نداشته و وامی ازسوی وزارت ارتباطات به این محصولات تعلق نگرفته است. حمایت از پیام‌رسان‌های بومی مطابق با مصوبه شورای عالی فضای مجازی و دستور مرکز ملی فضای مجازی انجام می‌شود و در این دستورالعمل، حرفی از حمایت از نسخه‌های فارسی تلگرام به میان نیامده است.

ناظمی با اشاره به انتشار برخی اخبار از حمایت هزار میلیاردی وزارت ارتباطات از پیام‌رسان‌های هاتگرام و طلاگرام تاکید کرد: کل درآمد وزارت ارتباطات درسال گذشته ۶۰۰ میلیارد تومان بوده و ما چگونه می‌توانستیم مبلغ هزار میلیارد تومان به این پیام‌رسان‌ها اختصاص دهیم؟ وی درباره سایر موارد حمایتی که شامل پیام‌رسان‌های بومی شده است نیز گفت: در مصوبه شورای عالی فضای مجازی موضوع حمایت از هاتگرام و طلاگرام مطرح نبوده است. مطابق این مصوبه، ۴ پیام‌رسان بومی از سوی مرکز ملی فضای مجازی به وزارت ارتباطات معرفی شدند که به ۳ پیام‌رسان که موفق به ارائه ضمانت‌نامه شدند، وام ۵ میلیارد تومانی تعلق گرفت. به گفته وی، علاوه بر تسهیلات ۵ میلیاردی، به پیام‌رسان‌های بومی مورد تایید مرکز ملی فضای مجازی یکسری تجهیزات فنی و تخفیفات مربوط به دیتا نیز تعلق گرفت که این موارد شامل هاتگرام و طلاگرام نمی‌شود.

دستگاه‌های برتر دولت الکترونیک

معاون وزیر ارتباطات نتایج ارزیابی دوره چهارم دستگاه‌های اجرایی در حوزه دولت الکترونیک را اعلام کرد و ۱۰ دستگاه دولتی برتر در این زمینه را نام برد. ناظمی در نشست اعلام آخرین ارزیابی دستگاه‌های اجرایی در حوزه دولت الکترونیک اظهار کرد: شاخص دولت الکترونیکی از امتیاز حدود ۳۸ درصد به ۶۰ درصد در کشور ما ارتقا یافته است. وی با بیان اینکه ۵ معیار در ارزیابی عملکرد دستگاه‌های دولتی در حوزه دولت الکترونیک در نظر گرفته شده است، گفت: این معیارها شامل حضور در وب، امکان تعامل الکترونیکی با دولت، تکمیل خدمت، یکپارچگی و میزان افزایش مشارکت عمومی است. وی با اشاره به ارزیابی ۱۸۴۳ خدمت دستگاه‌های دولتی در حوزه دولت الکترونیک گفت: این ارزیابی‌ها نشان می‌دهد که ۶۱۸ خدمت کمتر از ۵۰ درصد الکترونیکی شده‌اند.