پیروزی نژادپرستی

مت فرنر
هافینگتون پست

نوآم چامسکی، محقق بنام و استاد بازنشسته دانشگاه ام‌آی‌تی، معتقد است ظهور دونالد ترامپ در سپهر سیاسی آمریکا ریشه‌های عمیقی در احساس ترس و ناامیدی دارد؛ احساساتی که می‌تواند شاخصی هشداردهنده درباره نرخ مرگ‌ومیر نسلی از سفیدپوستان کم سواد باشد. چامسکی در مصاحبه‌ای با هافینگتون‌پست می‌گوید: «ترامپ، به وضوح، به احساسات عمیقی همچون خشم، ترس، ناامیدی و سرخوردگی تمسک می‌جوید. احساساتی موجود در میان آن دسته از مردم که شاهد افزایش نرخ مرگ‌ومیر هستند، البته نه مرگ‌ومیر ناشی از جنگ یا بلایای طبیعی.»

گروه کثیری از مردان سفیدپوست کم‌سواد و برآمده از طبقه کارگر موجبات پیشتازی ترامپ را فراهم کردند. بسیاری می‌گویند، غول تجاری روی ترس مردم نسبت به افول نفوذ سفیدپوستان آمریکا سرمایه‌گذاری کرده است، اما چامسکی معتقد است دغدغه‌های هویتی بیشتری ممکن است در این بازی وجود داشته باشد. به‌طور کلی، امید به زندگی تدریجا در طول زمان افزایش پیدا کرده است. بسیاری از مردم در سراسر دنیا به مدد پیشرفت‌های علم پزشکی و مراقبت‌های درمانی عمرشان افزایش یافته است. البته استثنائاتی نیز وجود دارد- همچون مرگ‌ومیرهای ناشی از بلایای‌طبیعی یا جنگ‌ها. اما چامسکی می‌گوید آنچه اکنون در آمریکا در حال وقوع است «کاملا متفاوت» است. متوسط امید به زندگی آمریکایی‌ها باوجود برخورداری از ثروتی هنگفت و مدرن‌ترین سیستم‌های مراقبت درمانی و دارویی پایین‌تر از سایر کشورهاست. در حالی‌که متوسط امید به زندگی در سال‌های اخیر افزایش یافته است، اما منافع به‌طور مساوی توزیع نشده است. آمریکایی‌های ثروتمند، بیشتر زندگی می‌کنند، درحالی‌که فقرا عمرهای کوتاه‌تری دارند.

بسیاری از مطالعات اخیر نشان داده‌اند که مردان سفیدپوست کم‌سواد و میانسال آمریکایی مشخصا امید به زندگی کمتری دارند و این بخش از جمعیت زودتر می‌میرند در حالی که دیگر آمریکاییان (از سایر نژادها، گروه‌های قومی و دیگر سن ‌و سال‌ها) نسبت به گذشه بیشتر عمر می‌کنند. تحقیقات آشکار کرده است که نرخ فراینده مرگ‌ومیر در میان این گروه از مردم به‌خاطر بیماری‌های شایعی همچون دیابت و بیمارهای قلبی و عروقی نیست، بلکه خودکشی‌های متداول، بیماری‌های کبدی ناشی از مصرف بی‌رویه الکل، هروئین و مواد افیونی علت عمده این مرگ‌ومیرها است. چامسکی می‌گوید: «جنگ و بلایای طبیعی» علت مرگ‌ومیر این گروه از جمعیت نیست. «به نظر می‌رسد سیاست‌های اعمال‌شده بر این نسل از مردم است که آنها را ناامید، خشمگین و سرخورده کرده است. این سیاست‌ها علت رفتار خودویرانگر آن‌هاست». چامسکی می‌گوید: این بهترین تبیینی است که می‌توان از علت جذابیت ترامپ ارائه کرد.

چامسکی در مصاحبه‌ای با آلترنت، فقر و فلاکتی را که بسیاری از آمریکایی‌ها از آن رنج می‌برند با شرایط مردم در دوران رکود بزرگ مقایسه می‌کند؛ «مقایسه شرایط امروز با دهه سی میلادی، دهه‌ای که من به خاطر سن‌وسالم آن را به‌خوبی به یاد می‌آورم، بسیار جالب است. اگر منصفانه قضاوت بکنیم فقر و رنج در آن دوران بسیار بیشتر بود. اما در آن دوران حتی در میان طبقه کارگر و قشر بیکار و فقیر نیز حس امید وجود داشت. چیزی که امروزه فقدان آن حس می‌شود». چامسکی حس امید در دوران رکود بزرگ را به رشد جنبش کارگری و وجود سازمان‌های سیاسی خارج از جریان اصلی منتسب می‌کند. هرچند، امروزه، حال ‌و روز آمریکایی‌هایی که با فقر دست‌وپنجه نرم می‌کنند، کاملا متفاوت است. چامسکی می‌گوید؛ آنها غرق در ناامیدی، سرخوردگی و خشم‌اند - البته این احساسات بسیاری از نهادهایی را که عوامل فروپاشی جهان و زندگی آنهاست نشانه نمی‌گیرد، بلکه بیشتر علیه کسانی است که خود قربانیان مفلوک این شرایط هستند. نشانه‌های آشنایی وجود دارد؛ نشانه‌هایی که ما را یاد برخی خاطرات از ظهور فاشیسم اروپایی می‌اندازد.