با وجود زمزمه‏هایی که در مورد تهاتر نفتی ایران و روسیه به گوش می‎‏رسد و همچنین اقدام اخیر آمریکا مبنی بر صادر نکردن ویزا برای سفیر جدید ایران در سازمان ملل، منافع دستیابی به توافق هسته‎ای با ایران به اندازه‎ای است که به نظر نمی‎رسد هیچ یک از این عوامل بر آن تاثیر قابل توجهی بگذارند.
مدت کوتاهی پس از پایان سومین دور از مذاکرات هسته‎ای ایران و گروه ۱+۵ در وین، ایالات متحده اعلام کرد برای سفیر جدید ایران در سازمان ملل ویزا صادر نمی‎کند. از سوی دیگر روسیه نیز که این روزها بر سر بحران اوکراین با آمریکا و متحدان اروپایی‎اش درگیر شده است، زمزمه پیشرفت در مذاکرات تهاتر نفت در برابر کالا با ایران را مطرح کرد؛ معامله‎ای که ارزش آن می‎تواند به ۲۰ میلیارد دلار برسد و مشخص‎ترین نتیجه آن دور زدن آشکار تحریم‎هایی است که آمریکا می‎کوشد انسجام آن را علیه ایران حفظ کند. فایننشال‌تایمز در گزارشی در این زمینه نوشت: با وجود ۲تحولی که اخیرا اتفاق افتاد، منافع دستیابی به توافق هسته‎ای نهایی با ایران به اندازه‎ای است که هیچ یک از این عوامل نمی‎تواند آن را به چالش بکشد. دیپلمات‎ها و سیاستمدارانی که از نزدیک با مذاکرات هسته‎ای ایران درگیر بوده‎اند، می‎گویند در ماه‎های اخیر مجاب شده‎اند که ایران واقعا به دنبال یک توافق هسته‎ای است. یک دیپلمات عالی‌رتبه اروپایی که به طور مستقیم در جریان مذاکرات قرار دارد، گفت: «نحوه حرکت رو به جلو ایرانیان، شگفت‌آور است.» به گفته او، این ایرانیان هستند که این فرصت را ایجاد کرده‎اند، زیرا این شانس برای آنها می‎تواند به معنی تغییر معادله‎ها باشد. یک کارشناس امور ایران در منطقه نیز می‎گوید: «ایرانیان به طور کامل روی مذاکرات هسته‎ای متمرکز شده‎اند. با این حال در صورتی که یک توافق هسته‏ای به دست آید، باتوجه به افزایش اعتماد و درک متقابل طرفین، می‎توان دستور کار مذاکرات را به موضوعاتی مانند سوریه و عراق افزایش داد.»
هرچند که هم اکنون ماجرای صادر نکردن ویزا برای حمید ابوطالبی نشان می‎دهد که هنوز هم سطح بی‌اعتمادی‎ها بین ایران و آمریکا بالا است، اما به طور کلی نشانه‏هایی که از ایران ارسال می‎شود، حاکی از این است که پراگماتیسم طرفداران خود را دارد. باراک اوباما باوجود مخالفت تندروها می‌خواهد از فرصت روی کار آمدن رئیس‌جمهوری میانه‌رو در ایران استفاده کند. از سوی دیگر افکار عمومی در آمریکا مخالف درگیری کشورشان در هر جنگ دیگری در خاورمیانه است و این در شرایطی است که جنگ با ایران می‏تواند مادر تمامی جنگ‏های منطقه‎ای باشد. اکنون کاخ سفید بر این باور است که اگر به توافقی هسته‏ای با ایران برسد با توجه به عمق نفوذ ایران در سوریه می‎تواند از تهران برای برون رفت از بحران سوریه کمک بگیرد، البته ایران نیز به سهم خود نگرانی‏هایی دارد؛ فشار تحریم‎ها زیاد است و از سوی دیگر تهران به دنبال بازیابی نقش منطقه‎ای خود است. در عین حال آمریکا و اروپا باید این نکته را درک کنند که یک توافق هسته‏ای نه تنها به حل بحران سوریه کمک می‎کند، بلکه می‏تواند به اهرمی علیه روسیه تبدیل شود. تحلیلگران می‏گویند؛ توافق هسته‏ای ایران و غرب از جمله عواملی است که می‎تواند در کاهش نفوذ روسیه در منطقه خاورمیانه موثر باشد و این همان آرزویی است که واشنگتن و متحدانش در آن‌سوی آتلانتیک در دل دارند.
منبع: دیپلماسی ایرانی