افزایش نگرانی‌های خاورمیانه‌ای در کاخ سفید

یک مقام وزارت دفاع گفت: در واقع، پس از حمله اسرائیل به دمشق، نیروهای آمریکایی مستقر در جنوب شرقی سوریه یک پهپاد تهاجمی را سرنگون کردند. این مقام که خواست نامش فاش نشود، گفت: مشخص نیست که آیا این پهپاد به سمت نیروهای آمریکایی هدف گرفته شده است یا خیر؟ اگر چنین باشد، این اولین حمله شبه‌نظامیان تحت حمایت ایران علیه نیروهای آمریکایی در عراق یا سوریه در نزدیک به دو ماه گذشته است. هیچ تلفات یا خسارتی گزارش نشده است. این مقام گفت که هیچ حمله دیگری انجام نشده است؛ اما مقامات پنتاگون از نزدیک اوضاع را زیر نظر دارند. گاف گفت که حمله مرگبار در سوریه با «استراتژی بلندمدت اسرائیل برای مقابله» با سپاه پاسداران ایران و نیروی قدس آن مطابقت دارد. در «جنگ سایه‌ای» چند ساله بین ایران و اسرائیل، سوریه منطقه کلیدی برای اسرائیل بوده است؛ زیرا اسرائیل تلاش می‌کند تا توانایی ایران برای انتقال تسلیحات پیشرفته از طریق زمین و هوا به مرزهای اسرائیل را کاهش دهد. 

«دانا استرول»، مقام ارشد سابق پنتاگون در امور خاورمیانه که اکنون در «موسسه واشنگتن برای سیاست خاور نزدیک» فعالیت می‌کند، گفت: «حمله روز دوشنبه تشدید قابل توجه بحران است و خطر سوق دادن یک منطقه بی‌ثبات و بحران‌خیز به یک جنگ تمام‌عیار را در پی دارد.» وی با شبیه‌سازی حمله روز دوشنبه با شهادت قاسم سلیمانی در عراق گفت: «این نسخه اسرائیلی از حمله آمریکا به قاسم سلیمانی است.»  استرول گفت که ارزیابی دوران پساسلیمانی آموزنده است. استرول با اشاره به ژنرال اسماعیل قاآنی، فرمانده فعلی سپاه قدس گفت: «ما شاهد بودیم که گروه‌های شبه‌نظامی، تحت رهبری قاآنی خود مبادرت به تصمیم‌گیری می‌کردند. این امر منجر به ایجاد یک شبکه غیرمتمرکزتر، تحت رهبری نیروی قدس در خارج از کشور شده است.

اما استراتژی اصلی ایران هرگز تغییر نکرد. تهران به سرمایه‌گذاری در شبکه نیابتی خود در خارج از کشور ادامه خواهد داد تا نبرد را از مرزهای خود دور نگه دارد.» استرول افزود: پیام بزرگ‌تر این حمله این است که «عوامل و رهبران سپاه قدس در هیچ‌جا ایمن نیستند.»   این در حالی است که «کنت اف مکنزی جونیور»، ژنرال چهار ستاره بازنشسته و رهبر سابق فرماندهی مرکزی پنتاگون که بر عملیات نظامی آمریکا در خاورمیانه نظارت دارد، گفت این حمله باعث التهاب بیشتر تهران خواهد شد. استرول افزود: پرسش این است که آیا ایران به گونه‌ای پاسخ می‌دهد که اوضاع را آرام کند یا از نردبان تشدید بحران بالا خواهد رفت؟ «سابرینا سینگ»، سخنگوی پنتاگون روز سه‌شنبه گفت که ایالات متحده هیچ دخالتی در این حمله هوایی نداشته و از قبل از آن اطلاعی نداشته است.

سینگ در یک کنفرانس خبری گفت که این پیام مستقیما به ایران نیز منتقل شده است. وی افزود: «تنش‌ها در منطقه بالاست و ما می‌خواستیم در کانال‌های خصوصی کاملا روشن کنیم که ایالات متحده هیچ دخالتی در حمله به دمشق نداشته است.» ژنرال مک کنزی گفت که انتظار دارد ایران به نحوی تلافی کند؛ اما او نگرانی از تشدید خصومت‌ها بین اسرائیل و ایران را کم‌اهمیت جلوه داد.