به گزارش «ایرنا» حسین زینلی در همایش ملی گیاهان دارویی اظهار کرد: اکنون ۹۰ درصد سهم تولید زعفران و ۶۰ تا ۷۰ درصد سهم تولید گل محمدی جهان مربوط به ایران است، همچنین در تولید زیره‌سیاه ایرانی و بسیاری از گیاهان دارویی دیگر رتبه یک دنیا را در اختیار داریم. او اضافه کرد: در این بین ۷۰ درصد گیاهان مهم دارویی کشور متعلق به خراسان رضوی است که اکثرا گیاهانی کم آب طلب هستند و اگر کمی به آنها توجه شود می‎توانند سهم بسیار قابل‌توجهی در اقتصاد کشور داشته باشند. وی ادامه داد: اگرچه ایران در گذشته و در عرصه طب سنتی و گیاهان دارویی رتبه‎های برتر دنیا را به خود اختصاص داده بود ولی اکنون جایگاهش به رتبه‌های میانی کاسته شده است. مجری طرح گیاهان دارویی وزارت جهادکشاورزی گفت: طی سالیان گذشته با نگرشی که به گیاهان دارویی داشتیم و کم‌توجهی به پتانسیل ژنتیکی و آداب و رسوم قبلی بسیاری از منابع ما در این زمینه از بین رفتند و موجب وارد شدن عوارض بسیاری بر کشور شدند.

زینلی افزود: طی یک دهه گذشته با توجه خاصی که به گیاهان دارویی در کشور شد، سند ملی گیاهان دارویی نوشته شد و نگاه مسوولان نیز به این موضوع مثبت‌تر شد و امروز شاهد این هستیم که گیاهان دارویی کشور به مرور مطرح می‎شوند و اکنون ۸هزار و ۵۰۰ گونه گیاهی در کشور داریم که ۲ هزار و ۳۰۰ گونه آنها دارویی هستند. وی ادامه داد: هر کدام از هزار و ۷۲۸ گونه گیاه دارویی که در انحصار ایران است می‌‌تواند مانند زعفران سودآوری داشته باشد مثلا درحال‌حاضر ۷۰ درصد داروهای گیاهی که در آلمان تولید می‌‌شود بر مبنای گیاهان دارویی ایران است و این موجب شده فقط ۶۰ میلیارد یورو ارزش افزوده گیاهان دارویی آنها باشد. مجری طرح گیاهان دارویی وزارت جهادکشاورزی گفت: چون نمی‎خواهیم مانند دیگر گیاهان در محصولات گیاهان دارویی هم دچار تشنج شویم به همین خاطر براساس کشاورزی مبتنی بر قرارداد حرکت می‌کنیم مثلا کسانی که وارد کشت گیاهان دارویی می‎شوند باید از قبل مشخص کنند که محصولشان چیست. زینلی افزود: هر استان کشور دارای یک ویژگی خاص است که مستعد رشد بهتر چند گونه گیاهی است به همین خاطر در استان خراسان رضوی روی کشت گیاه زعفران، زیره‌سبز و سیاه متمرکز شده‎ایم و زیره‌سیاه یکی از گیاهان اصلی کشور است که دنیا تشنه این گیاه است و اگر به این گیاه توجه شود زعفران را پشت‌سر می‎گذارد.

وی تاکید کرد: برای ارتقای جایگاه اقتصادی گیاهان باید تشکل‌ها را شکل دهیم و هرگیاه دارویی مانند زعفران باید یک تشکل ویژه خصوصی داشته باشد هرچند تاکنون هیچ گیاهی در کشور مانند زعفران قدرت نداشته است. مجری طرح گیاهان دارویی وزارت جهادکشاورزی گفت: هنوز در ابتدای راه هستیم چون روی گیاهان دارویی در دنیا بسیار کار شده به همین خاطر دیگر نباید اشتباه کنیم و باید به سمت ارگانیک بودن و تولید محصول سالم حرکت کرد چون دنیا تشنه محصولات ارگانیک و سالم است، گرچه متاسفانه آمار بالای سرطان‌ها در کشور نشان می‌‌دهد به محصولات سالم توجه نکرده‎ایم.

زینلی افزود: برند گیاهان دارویی در کشور ارگانیک بودن آنهاست و اگر محصولات ارگانیک باشند به راحتی صادر خواهند شد چنانکه گیاهان دارویی ایران هنوز در دنیا خواهان دارد و تمامی محصولاتی که توان صادرات دارند از جمله آنغوزه، باریجه، زعفران و موسیر به اروپا صادر می‎شوند و گیاه‌شیرین‌‎بیان که زمانی از وجودش عذاب می‎کشیدیم و برای نابودی‌اش میلیون‎ها تن سم استفاده می‎کردیم را اکنون کم داریم و پس از واردات آن در داخل فرآوری و صادرش می‎کنیم. وی ادامه داد: برای نخستین بار اختیارات صادرات گیاهان دارویی را به استان‌ها تفویض کرده‎ایم و باید ضمن آنکه بخش‌خصوصی تمامی اختیارات را برعهده می‎گیرد نسبت به تربیت تجار با انصاف و ایجاد کنسرسیوم‎هایی که بتوان در بخش ارزش گیاهان دارویی از آن بهره برد اقدام کرد چون اگر زنجیره ارزش را تشکیل ندهیم در بسیاری از مراحل، شکست خواهیم خورد. مجری طرح گیاهان دارویی وزارت جهادکشاورزی گفت: برای موفقیت زنجیره‎های ارزش نیازمند مشارکت مردمی آگاه هستیم و اگر آموزش و تربیت را در راس امور قرار دهیم بسیاری از تشکل‌ها ایجاد می‎شود و زنجیره ارزش را شکل خواهند داد.