به گزارش خبرگزاری فارس، برق یکی از مهم‌ترین زیرساخت‌‌‌های توسعه هر کشور است و نگاه به میزان مصرف برق هر کشور می‌‌‌تواند شاخصی برای توسعه‌یافتگی تلقی شود. براساس اطلاعات شرکت توانیر از مصرف انرژی برق ایران در سه‌ماهه خرداد، تیر و مرداد سال ۱۴۰۲، میزان مصرف برق در بازه زمانی یادشده به ۸/ ۹۱میلیارد کیلووات ساعت رسیده است. این شاخص در سال ۱۴۰۱ به ۸/ ۸۶میلیارد کیلووات ساعت رسیده بود و در سال ۱۴۰۰ ۳/ ۷۹میلیارد کیلووات ساعت بود. بخش‌های خانگی و صنعتی طی خرداد تا مرداد سال ۱۴۰۲، با ۳۳‌درصد مصرف برق در جایگاه‌های اول و دوم مصرف انرژی قرار گرفتند و بخش کشاورزی با ۱۵‌درصد در جایگاه سوم است. مصارف عمومی، تجاری و سایر مصارف نیز بخش باقی‌‌‌مانده انرژی کشور را به خود اختصاص دادند.

 مصرف برق دو ماهه ایران بیش از مصرف سالانه ۱۷۰ کشور دنیا

به‌منظور درک مصرف برق کشور تنها در سه‌ماه از سال بین خرداد تا مرداد ۱۴۰۲، مقایسه این میزان مصرف انرژی با کل مصرف برق سالانه برخی از کشورهای جهان می‌‌‌تواند از توان صنعت برق کشور برای تامین انرژی مورد تقاضا در ایران رونمایی کند. در این راستا براساس اطلاعات مصرف برق کشورهای جهان از پایگاه اطلاعاتی (World Population Review) مصرف برق ایران تنها در سه‌ماه خرداد تا مرداد سال ۱۴۰۲ از کل مصرف برق سالانه ۱۷۰کشور جهان از جمله پاکستان، فنلاند، بلژیک، اتریش، سوئیس و سنگاپور بیشتر است. صنعت برق کشور به‌واسطه تامین نیاز انرژی کشور در سه‌ماه خرداد تا مرداد ۱۴۰۲ که بیشتر از مصرف سالانه ۱۷۰کشور جهان است، فشار قابل ملاحظه‌‌‌ای را تحمل می‌کند.

در این راستا، علی‌‌‌رادمحر، کارشناس اقتصاد انرژی در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس گفت: ظرفیت ایجادشده در شبکه برق ایران در ردیف کشورهای توسعه‌یافته قرار داشته و در صورت ایجاد چرخه بهره‌‌‌وری در مصارف کشور، صنعت برق ایران توانایی تامین برق تا سه‌برابر ظرفیت فعلی اقتصاد ایران را دارد. این کارشناس اقتصاد انرژی بیان کرد: ۳۳‌درصد از برق تامین‌شده ایران به مقصد صنعت کشور رفته و همین مساله زمینه جهش تولید صنایع کشور را رقم خواهد زد. با وجود توسعه قابل‌توجه صنعت برق ایران و ظرفیت ایجادشده، تولیدات صنعتی کشور با ظرفیت صنعت برق تطابقی ندارد. در این راستا کارشناسان اعتقاد دارند که مهم‌ترین دلیل عدم‌تطابق، بهره‌‌‌وری پایین در مصارف برق و سمت تقاضاست.

در این راستا، سید دانیال آل‌هاشم، استاد دانشگاه، در گفت‌‌‌وگو با خبرگزاری فارس اظهار کرد: در دنیا دید مشترکان به‌ویژه در صنعت به پدیده برق مشابه ایران نیست. در عموم شرکت‌ها معمولا یک نیروی کار متخصص امور انرژی حاضر است که وظیفه آن خرید انرژی متناسب با نیاز کارگاه است؛ زیرا انرژی برق در کشورهای دیگر ارزش زیادی دارد و باید بهینه‌‌‌ترین میزان مصرف برای استفاده و کاهش هزینه تمام‌شده در دستور کار قرار گیرد. وی ادامه داد: صنعتگر خارجی متناسب با نیاز خود برق خریداری می‌کند و برای کاهش هزینه به دنبال برق ارزان می‌‌‌گردد. برق ارزان یعنی خرید انرژی در ساعاتی که کمترین تقاضاست و همین نگاه به انرژی سبب می‌شود تا ما در این کشورها با پدیده ناترازی برق مواجه نشویم. آل‌هاشم در تشریح یک مثال از برخورد صنعتگران ایرانی با مساله برق گفت: در یکی از پژوهش‌‌‌ها به یک کارخانه برخوردیم که برای مثال ۲مگاوات تقاضا داشت، یعنی مجاز بود در هر لحظه تا ۲مگاوات برق استفاده کند. حال در قالب برق نامه مدیریت مصرف در سال ۱۴۰۱، تقاضای این کارخانه در یک‌ماه از سال به ۷/ ۱مگاوات کاهش پیدا کرد.