ایران قطب تولید متانول و پروپیلن منطقه می‌شود

معاون مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: همانطورکه در نقشه راه توسعه صنعت پتروشیمی دیده شده، بخش زیادی از متانول تولید شده در فاز ۲ منطقه ویژه اقتصادی پارس به پروپیلن بدل می‌شود. حسن پیوندی در گفت‌وگو با شانا، با تاکید بر اینکه طرح‌های موجود در فاز یک و ۲ پارس‌جنوبی با توجه به نزدیکی به خوراک و آبهای آزاد در بهترین نقطه قرار گرفته‌اند، گفت: هم‌اکنون شرکت ملی صنایع پتروشیمی در حد توان خود از این طرح‌ها حمایت کامل را انجام می‌دهد.

پیوندی با تاکید بر اینکه فاز ۲ پتروشیمی در منطقه پارس‌جنوبی به لحاظ ساختار دو تا سه برابر فاز یک این منطقه است، گفت: بیشتر طرح‌های موجود در این منطقه واحدهای متانول، اوره، آمونیاک و الفین‌ها هستند.معاون مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: در سال‌های گذشته به دلیل ظهور پدیده منابع فاینانس چین و از سوی دیگر خرید ٧ لایسنس و دانش فنی مربوط به طرح‌های متانول، اوره و آمونیاک پیش از تشدید تحریم‌های بین‌المللی ضد ایران، سرمایه‌گذاری جهشی در تولید متانول در کشورمان رخ داده است؛ البته پایین بودن قیمت خوراک هم در این زمینه موثر بوده است.

وی با اشاره به داده شدن اختیارات بیشتر به دفتر توسعه صنایع تکمیلی شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: جانمایی برای توسعه صنایع تکمیلی یکی از وظایف اصلی این دفتر است. به‌عنوان مثال در آینده نزدیک در استان‌های غربی ایران حجم زیادی پلی‌اتیلن تولید می‌شود و در صورت عدم چاره‌اندیشی در زمینه استفاده از آن در صنایع تکمیلی به ناچار باید آنها برای صادرات دوباره با کامیون به سواحل خلیج فارس فرستاده شوند.

امسال و بعد از یک وقفه ٨ ساله، تولید روزانه گاز شیرین ایران از محل فازهای اولویت نخست (١٢، ١٥ و ١٦ و ١٧ و ١٨) حدود ١٠٠ میلیون مترمکعب در روز افزایش یافت، بسیاری از کارشناسان صنعت نفت ایران معتقدند تحقق این امر می‌تواند تحولی بزرگ در همه بخش‌ها به‌خصوص تامین خوراک مجتمع‌های پتروشیمی کشور ایجاد کند، مجتمع‌هایی که هم‌اکنون به دلیل کمبود خوراک با حداکثر ظرفیت کار نمی‌کنند. به گفته عباس شعری‌مقدم، معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی درحال حاضر ایران از ظرفیت تولید سالانه ٦٠ میلیون تن محصولات پتروشیمیایی برخوردار است که به دلایل مختلف از جمله کمبود خوراک، تنها از حدود ٧٠ درصد این ظرفیت استفاده می‌شود.

با توجه به اینکه پارسال پتروشیمی‌های ایلام و کرمانشاه وارد مدار تولید شدند و پتروشیمی لرستان نیز امسال تولید را در صورت دریافت خوراک تجربه می‌کند، باید گفت که سال آینده پتروشیمی‌های مهاباد و سنندج به بهره‌برداری خواهند رسید؛ از این‌رو می‌توان امید داشت که پیشرفت فازهای اولویت نخست پارس‌جنوبی موجب افزایش ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی شود.