مدرک CFA و مدرک FRM؛ کدام بهتر است؟

در این مقاله به ارزیابی و بررسی مزایا و معایب آزمون CFA و آزمون FRM خواهیم پرداخت تا داوطلبان بتوانند بین این دو راحت‌تر انتخاب کنند.

مدرک CFA چیست و چه تفاوتی با مدرک FRM دارد؟

منظور از CFA تحلیلگر خبره مالی و سرمایه گذاری است که مخفف عبارت Chartered Financial Analyst است و یکی از مدارک معتبر بین المللی در حوزه مالی به شمار می رود. کسانی که موفق به اخذ مدرک CFA می شوند به شرکت ها کمک می کنند تا در حوزه ای سرمایه گذاری کنند که سود را به حداکثر برساند. این موارد شامل مشاوره سرمایه گذاری، مدیریت پرتفوی شرکت و ارزیابی داده های مالی می شود.

FRM اما به معنای مدیر ریسک مالی بوده و مخفف عبارت Financial Rick Manager است. آزمون FRM توسط اتحادیه جهانی ریسک حرفه ای (GARP) برگزار می شود. داوطلبانی که قصد اخذ مدرک FRM دارند لازم است حداقل دو سال سابقه کاری در رابطه با مدیریت ریسک داشته باشند. لازم به ذکر است که هیچ گونه پیش نیاز و محدودیتی برای شرکت در این آزمون وجود ندارد و تنها داوطلبان باید دارای دو سال سابقه کار در این زمینه باشند.

آزمون FRM

آزمون CFA و آزمون FRM دارای چند سطح هستند؟

آزمون CFA دارای سه سطح بوده و سالانه چندین بار در بیش از 400 مرکز دنیا برگزار می شود.

-        سطح اول: شامل 180 سوال چند گزینه‌ای با مدت زمان پاسخگویی 4.5 ساعت

-        سطح دوم: 88 سوال چندگزینه‌ای، 4 تا 6 سوال در هر مجموعه با مدت زمان پاسخگویی 4 ساعت و 24 دقیقه

-        سطح سوم: پاسخ کوتاه به همراه 44 سوال چند گزینه‌ای با مدت زمان پاسخگویی 4 ساعت و 24 دقیقه

مهمترین سرفصل‌های این آزمون شامل اقتصاد، روش کمی، گزارشگری و تحلیل مالی، امور مالی شرکتی، سرمایه گذاری، درآمد ثابت و مدیریت پرتفوی می شود. نتایج آزمون سطح های یک و دو CFA معمولا دو ماه و برای سطح سه حدود سه ماه پس از تاریخ آزمون اعلام می شوند. نرخ قبولی 10 سال اخیر برای سطح یک آزمون CFA معادل 42 درصد، برای سطح دوم 45 درصد و برای سطح سوم 54 درصد بوده است.

آزمون FRM اما دارای دو بخش است:

  • بخش اول (Part ۱): 100 سوال چندگزینه‌ای با مدت زمان پاسخگویی 4 ساعت

  • بخش دوم (Part ۲): 80 سوال چندگزینه‌ای با مدت زمان پاسخگویی 4 ساعت

پس از اینکه داوطلب در هر دو آزمون نمره قبولی را به دست آورد و رزومه مرتبط با موسسه را ارائه کرد، مدرک FRM به شخص اعطا می‌شود.

میانگین 12 ساله نرخ قبولی آزمون FRM پارت اول معادل 46 درصد است و طی این سال‌ها از 39 درصد تا 53 درصد در نوسان بوده است.

میانگین ۱۲ساله نرخ قبولی آزمون FRM پارت دوم معادل 57 درصد است و طی این بازه زمانی از 50 تا 62 درصد نوسان داشته است.

به نظر می‌رسد نرخ قبولی برای FRM قسمت اول و قسمت دوم از سال 2018 هم‌زمان با رشد ثبت‌نام داوطلبان FRM روندی صعودی داشته باشد. به همین دلیل جالب است که ببینیم نرخ قبولی امتحانات FRM چگونه با فرمت جدید امتحانات رایانه محور CBT در حال افزایش است.

مقایسه آزمون ها

هزینه شرکت در آزمون CFA و آزمون FRM

هزینه آزمون CFA به زمانی که برای آن ثبت نام می کنید بستگی دارد. ثبت نام آزمون زود هنگام که کمتر از سه ماه فرصت دارد معادل ۹۰۰ دلار و برای ثبت نام در آزمون استاندارد که سه ماه مهلت دارد 1200 دلار است. به جز هزینه هر کدام از آزمون ها، لازم است معادل 350 دلار نیز برای ثبت نام اولیه یا One-Time Enrollment Fee پرداخت شود.

برای شرکت در آزمون FRM، یک هزینه اولیه معادل 400 دلار آمریکا تنها برای یکبار مضاف بر هزینه ثبت نام در آزمون از متقاضی دریافت می‌شود. برای ثبت نام در هر دو بخش آزمون FRM، داوطلب باید 800 دلار پرداخت کند. باید در نظر داشت که هزینه ثبت نام نباید به هیچ عنوان از سوی کاربر ایرانی یا موسسه ایرانی واریز شود.

مدرک CFA و مدرک FRM چه مزایایی دارند؟

دارندگان مدرک CFA می توانند از بین مشاغل بسیار متنوعی که وجود دارد دست به انتخاب بزنند. تحلیلگران خبره مالی معمولا در حوزه مدیریت سبد، سبدگردانی اختصاصی، مدیریت ریسک، مدیریت دارایی، بانکداری تجاری، بیمه، مشاوره و ... مشغول به فعالیت می شوند.

با توجه به این تنوع شغلی، حقوق و مزایای این کارشناسان با توجه سمت، منطقه و شرکتی که در آن مشغول به کار هستند متفاوت است. همچنین باید در نظر داشت که شرکت های فعال در بازارهای مالی بخش مهمی از پرداختی خود به کارمندان را در قالب مزایا، پاداش، کارانه و ... پرداخت می کنند لذا مجموع دریافتی کارمندان مد نظر است.

برگزاری برنامه آموزشی FRM، با هدف آموزش مفاهیم بنیادی و کلیدی مدیریت ریسک در سطح اولیه انجام می‌گیرد که می‌تواند تصویری جامع و کاربردی از اندازه‌گیری و مدیریت ریسک در بازار از جمله ریسک اعتباری و عملیاتی، سطحی جدید و ارزشمند از دانش در این زمینه را در اختیار فعالان بازار‌های مالی قرار دهد.

مزیت دیگر و مهمی که می‌توان برای این آزمون برشمرد، به اعتبار این مدرک مربوط می‌شود. در اهمیت آن همین بس که داشتن این مدرک برای فعالیت در محیط‌های حرفه‌ای و کاری بین‌المللی بیش از فارغ‌التحصیلی از دانشگاه‌های معتبر حتی در مقاطع عالی مانند کارشناسی ارشد، ارزشمند و معتبر شناخته می‌شود. دلیل این امر هم به استانداردهای بسیار بالای موسسه GARP در برخورداری از ارائه محتوای جامع با قابلیت پیاده‌سازی عملی برنامه FRM برمی‌گردد. سطح بالای علمی خود آزمون FRM نیز بسیار موثر است.

سخن آخر

گفتیم که مدرک CFA مهارت بیشتری را در زمینه مدیریت سرمایه گذاری هدف قرار می دهد، در حالی که مدرک FRM شما را به یک متخصص در مدیریت ریسک سازمانی تبدیل می کند. آزمون CFA دارای سه سطح و توسط موسسه CFA مستقر در آمریکا برگزار می شود. آزمون FRM نیز دارای دو بخش بوده که توسط موسسه GARP برگزار می شود.

با توجه به اهمیت این مدارک، هزینه‌ و همچنین انگلیسی بودن سوالات، داوطلبان برای موفقیت در این آزمون ها از دوره ‌های آموزشی موسسات معتبر استفاده می کنند. در پایان لازم است اشاره کرد که انتخاب مسیر شغلی کاملاً به حوزه مورد علاقه داوطلب بستگی دارد.

تولید محتوای بخش «وب گردی» توسط این مجموعه صورت نگرفته و انتشار این مطلب به معنی تایید محتوای آن نیست.