گروه تغذیه- در گذشته نه چندان دور کسی از مضرات روغن جامد مطلع نبود، اما نسل روغن های پرطرفدار جامد در حال انقراض است و بخش اعظم روغن های مصرفی، روغن مایع گیاهی است. در این بین روغن های مخصوص سرخ کردن نیز با ورودشان به بازار صنایع غذایی، به ما یادآوری کردند که روغن های مایع معمولی هم برای سرخ کردن و حرارت بالا تولید نشده اند. با وجود آنکه هنوز هم خیلی ها اعتقاد دارند روغن نباتی مزه غذا را بهتر می کند، اما دیگر کمتر کسی است که برای سرخ کردن از روغن های معمولی استفاده کند.

بد اقبالی روغن سرخ کردنی در دنیا

فرهنگ غذایی کشورهای دیگر این است که موادغذایی را فقط کمی تفت می دهند. مسلما چنین فرهنگ غذایی نیازی به استفاده از روغن سرخ کردنی ندارد. این صحبت ها به این معنی نیست که در دیگر کشورها روغن سرخ کردنی وجود ندارد اما مردم عمدتا روغن های خالص مثل روغن کنجد، زیتون، سویا و. . . را انتخاب می کنند. در کشورهای خارجی برای مصارف خانگی از روغن سرخ کردنی استفاده نمی کنند زیرا اساسا چندان غذاهای سرخ کردنی آن هم با سرخ کردن های طولانی مدت مصرف نمی کنند. درحقیقت فقط برای مصارف صنعتی و برخی رستوران ها مثل مک دونالد روغن سرخ کردنی مصرف می کنند که پایه آن پالم و مشتقات پالم است.

در مصرف روغن مایع اعتدال را رعایت کنید!

تحقیقات نشان می دهد چربی های ترانس، میزان کلسترول بد خون را افزایش داده و کلسترول خوب را کاهش می دهند. این امر سبب افزایش احتمال بیماری های قلبی عروقی می گردد. بیشتر چربی های ترانس در غذاهای سرخ شده، ساندویچ ها و روغن نباتی وجود دارد. با توجه به این که طبق آمار موجود، سرانه مصرف روغن جامد برای هر ایرانی حدود ۱۴ کیلوگرم و روغن مایع حدود ۴۰ گرم است باید صنایع کشور استراتژی خود را برای کاهش اسیدهای چرب اشباع شده و ایزومر ترانس، طوری تنظیم کنند که مصارف خوراکی مناسب تر و از زیان کمتری برخوردار باشند.

معرفی بهترین روغن ها برای بدنی سالم تر

متخصصان تغذیه در مقاله ای فهرست هشت مورد از سالم ترین روغن های خوراکی جهان را منتشر کردند که علاوه بر مزایای فوق کمک می کند قلب شما سال های طولانی سالم و قوی بتپد.

1) روغن زیتون

مزایای این روغن برای سلامتی انسان از سالها پیش شناسایی شده و بیشتر در رژیم غذایی مدیترانه ای موجود است. به طور مختصر، این چربی اشباع نشده تک زنجیره ای می تواند خطر ابتلا به بیماری های مزمن مثل امراض قلبی و سرطان را کاهش داده و به افزایش طول عمر و بهبود کیفیت زندگی افراد کمک کند.

۲) روغن دانه انگور

این روغن هر چند کمتر مورد استفاده قرار می گیرد اما خواص فوق العاده ای برای مقابله با بیماری ها دارد. روغن دانه انگور کلسترول بد (LDL) و فشارخون را پایین آورده و خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد. این روغن همچنین در بهبود دیابت و مشکلات بینایی تاثیر مفید دارد و با مقابله با مولکول های رادیکال آزاد پیری را به تعویق می اندازد.

۳) روغن آووکادو

این میوه که احتمالا چرب ترین میوه جهان است در عین حال به عنوان یکی از سالم ترین میوه های جهان شناخته شده است. روغن آووکادو سبز و خوشمزه و سرشار از ویتامین E و کلروفیل است. همچنین از آنجا که این روغن نقطه تبخیر بالاتری نسبت به سایر روغن های گیاهی دارد گزینه مناسبی برای طبخ غذا است.

۴) روغن گردو

گردو همراه با بسیاری دیگر از مغز خشکبار سلاحی قدرتمند برای مقابله با بیماری های قلبی و عروقی است به این دلیل که منبع غنی از اسیدهای چرب امگا - ۳ و اسید آلفا لینولئیک است. اما روغن گردو به خصوص غنی از آنتی اکسیدان ها بوده و حاوی مقادیر زیادی از اسیدهای چرب مفید برای قلب است.

۵) روغن کنجد

روغن کنجد نیز سرشار از آنتی اکسیدان ها و املاح معدنی مثل منیزیم، مس، آهن و کلسیم است. از آنجا که رنگ این روغن تیره تر است خاصیت آنتی اکسیدانی بیشتری دارد.

۶) روغن دانه کتان

این روغن که معمولا توسط اشخاص گیاهخوار استفاده می شود یک گزینه گیاهی برای جذب اسیدهای چرب امگا ۳ است. این روغن برای درمان بیماری قلبی، کاهش کلسترول و کمک به بهبود اختلالات خاص دستگاه ایمنی خودکار بدن مفید است.

۷) روغن ماهی

روغن ماهی غنی از DHA، EPA و دو نوع اسید چرب امگا - ۳ است که برای مقابله با بیماری های قلبی، سکته مغزی، مشکلات روانی و اختلالات ناشی از افزایش سن مفید است.

۸) روغن بادام زمینی

این روغن هر چند کمتر در آشپزخانه ها مصرف می شود اما یکی دیگر از روغن های سالم است که برای کاهش کلسترول، پیشگیری از بیماری قلبی و حتی درمان سرطان مورد استفاده قرار می گیرد.