گروه بازرگانی: جدیدترین آمارهای گمرک از تجارت ایران طی هشت ماهه سال جاری میلادی، حاکی از آن است که ایران با ۱۶۲ کشور مبادلات تجاری داشته که از این تعداد با ۸۳ کشور دارای مازاد تجاری و با ۷۹ کشور دارای کسری تجاری بوده است.


مبادلات تجاری ایران با کشور عراق با اختصاص 96/ 47 درصد از سهم تراز مثبت بازرگانی، بیشترین سود را برای ایران به همراه داشته و امارات متحده عربی نیز با اختصاص 16/ 18 درصد از سهم تراز منفی بازرگانی، بیشترین سود را از تجارت با ایران به دست آورده است.


بر اساس آمارهای گمرک، طی هشت ماه منتهی به آگوست سال جاری میلادی، ارزش صادرات کشور با رشد بیش از ۴درصدی نسبت به دوره مشابه سال گذشته، به ۲۳ میلیارد و ۴۹۶ میلیون دلار رسیده، اما واردات کشور به لحاظ ارزشی با افت حدود ۱۷ درصدی همراه بوده و معادل ۳۱میلیارد و ۴۶۸ میلیون دلار رقم خورده است. تراز بازرگانی کشور نیز طی این مدت معادل منفی هفت میلیارد و ۹۷۲ میلیون دلار ثبت شده است، در حالی که در مدت مشابه سال ۲۰۱۴ میلادی این رقم معادل منفی ۱۵ میلیارد و ۳۲۸ میلیون دلار بود. رشد حدود ۴ درصدی ارزش صادرات کشور طی این مدت در حالی است که بررسی صادرات کشور از ژانویه تا آگوست سال جاری میلادی از افت پنج درصدی ارزش صادرات کشور در ماه آگوست نسبت به ماه جولای حکایت دارد. واردات کشور در ماه آگوست نیز افت ارزشی ۱۶ درصدی را نسبت به ماه قبل تجربه کرده است.


افت صادرات و واردات کشور در ماه آگوست در حالی است که تراز تجاری کشور در این ماه نسبت به ماه قبل از آن با کاهش کسری حدود 70 درصدی مواجه شده است. ایران در جولای سال جاری میلادی تراز تجاری منفی یک میلیارد و 266 میلیون دلاری را تجربه کرده بود که این رقم در ماه آگوست به منفی 761 میلیون دلار رسید.


از سوی دیگر، آمارها نشان می‌دهد که پنج کشور طرف معامله ایران با بیشترین تراز تجاری مثبت، عراق، افغانستان، ترکمنستان، پاکستان و مصر بوده‌اند.

تراز تجاری ایران با عراق ۴ میلیارد و ۳۱۱ میلیون دلار، ایران با افغانستان یک میلیارد و ۶۵۸ میلیون دلار، ایران با ترکمنستان ۵۶۸ میلیون دلار، ایران با پاکستان ۳۷۷ میلیون دلار و تراز تجاری ایران با مصر نیز ۲۹۸ میلیون دلار رقم خورده است.


براساس آمارها، کشورهای طرف معامله با ایران با بیشترین تراز تجاری منفی نیز طی این 8 ماهه منتهی به آگوست سال 2015، امارات متحده عربی، چین، جمهوری کره، سوئیس و ترکیه بوده‌اند. تراز تجاری ایران با امارات متحده عربی منفی 3 میلیارد و 80 میلیون دلار، ایران با چین منفی 2 میلیارد و 664 میلیون دلار، ایران با جمهوری کره منفی دو میلیارد و 638 میلیون دلار، ایران با سوئیس منفی یک میلیارد و 708 میلیون دلار و تراز تجاری ایران با ترکیه نیز منفی یک میلیارد و 311میلیون دلار ثبت شده است.


اقلام و مقاصد عمده صادراتی

طبق جدید‌ترین آمارهای گمرک طی هشت ماهه سال ۲۰۱۵ میلادی، «گازهای نفتی و هیدروکربورهای گازی شکل مایع شده»، به ارزش یک میلیارد و ۲۸۱ میلیون دلار و سهم ارزشی ۴۵/ ۵ درصد، «پروپان مایع شده» به ارزش یک میلیارد و ۲۵۹ میلیون دلار و سهم ارزشی ۳۶/ ۵ درصد، «قیر نفت» به ارزش ۹۸۰ میلیون دلار و سهم ارزشی ۱۷/ ۴ درصد عمده‌ترین محصولات صادراتی کشور طی مدت مورد بررسی بوده‌اند.


همچنین پنج کشور چین، عراق، امارات متحده عربی، هند و افغانستان، پنج کشور عمده مقصد صادراتی ایران طی این مدت بوده‌اند. صادرات ایران به چین با اختصاص سهم ارزشی 7/ 22 درصدی، رشد ارزشی منفی 15 درصدی را نسبت به مدت مشابه سال گذشته، رقم زده است.


صادرات ایران به عراق با سهم ارزشی ۴۹/ ۱۸ درصدی، رشد ۲۵/ ۱۲ درصدی را در ارزش تجربه کرده است. سهم ارزشی صادرات ایران به امارات متحده عربی از ارزش کل صادرات ایران، ۴۹/ ۱۵ درصد بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد ارزشی ۴۲ درصدی داشته است.


هند نیز به‌عنوان چهارمین مقصد عمده صادراتی ایران، سهم ارزشی 11/ 8 درصدی از ارزش کل صادرات ایران را داشته و نسبت به دوره مشابه سال 2014، رشد ارزشی 33 درصدی را تجربه کرده است. صادرات ایران به افغانستان طی این مدت، سهم ارزشی 1/ 7 درصدی را از ارزش کل صادرات ایران داشته و نسبت به دوره مشابه سال گذشته، رشد ارزشی 11درصدی را تجربه کرده است. همچنین متوسط قیمت هر تن کالای صادراتی طی هشت ماهه سال 2015 میلادی، معادل 445 دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 4/ 9 درصد افزایش داشته است.


اقلام و مبادی عمده وارداتی

طی هشت ماه منتهی به آگوست سال ۲۰۱۵ میلادی، «ذرت دامی» به ارزش یک میلیارد و ۳۵ میلیون دلار و سهم ارزشی ۲۹/ ۳ درصد، «دانه گندم به‌جز گندم دامی»، به ارزش ۸۴۲ میلیون دلار و سهم ارزشی ۶۸/ ۲ درصد، «وسایل نقلیه موتوری با حجم سیلندر ۱۵۰۰ سی سی تا ۲۵۰۰سی سی به‌جز آمبولانس و هیبریدی» به ارزش ۷۷۷ میلیون دلار و سهم ارزشی ۴۷/ ۲ درصد، عمده‌ترین محصولات وارداتی کشور در این مدت بوده‌اند.


عمده‌ترین مبادی وارداتی کشور طی این هشت ماه نیز چین، امارات متحده عربی، جمهوری کره، ترکیه و هند ثبت شده است. چین با سهم ارزشی 41/ 25 درصدی افت ارزشی منفی یک درصدی را در واردات به ایران تجربه کرده است. واردات امارات متحده عربی به ایران، سهم 35/ 21 درصدی از ارزش کل واردات کشور را داشته و نسبت به دوره مشابه سال گذشته حدود 31 درصد افت ارزشی را تجربه کرده است. جمهوری کره، سهم ارزشی 05/ 9 درصدی و رشد ارزشی 57/ 1 درصدی را در واردات به ایران ثبت کرده است.


ترکیه نیز به‌عنوان چهارمین کشور عمده وارداتی به ایران طی هشت ماهه ۲۰۱۵، سهم ارزشی ۶۴/ ۷ درصدی را از ارزش کل واردات کشور به خود اختصاص داده و نسبت به دوره مشابه سال گذشته افت ۷درصدی را در ارزش واردات تجربه کرده است.


هند نیز با اختصاص سهم 6 درصدی از ارزش کل واردات کشور، در واردات به ایران حدود 37 درصد افت داشته است. متوسط قیمت هر تن کالای وارداتی طی هشت ماهه سال 2015 میلادی، معادل 1212 دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 71/ 9 درصد کاهش داشته است.

تراز تجاری مثبت ایران با 83 کشور