سنا: برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری شبکه دوسیما شب دوشنبه میزبان اهالی بازار سرمایه بود. در این بخش کارشناسان و مقامات بورس درباره چالش‌های کنونی بورس و راهکارهای بهبودی آن صحبت کردند. در ابتدای این برنامه معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار در زمینه موفقیت خصوصی‌سازی در کشور گفت: پیش از شروع خصوصی‌سازی باید به فرهنگ‌سازی بخش خصوصی بیشتر توجه می‌کردیم؛ چرا‌که موضوع بسیار مهمی است. در آن زمان نقش بازار و قیمت‌های کشف شده با فرهنگ مدیریت دولتی وارد شد. این در حالی است که نگرش بازاری قبل از خصوصی‌سازی باید ترویج شود و برخی قوانین دیگر هم اصلاح شوند. علی سعیدی همچنین تصریح کرد: برای نمونه هم اکنون برخی نگران نرخ «اخزا» بوده و نگرانی این است که این نرخ ممکن است برای بخش‌های دیگر مناسب نباشد، اما این معادله بازار است. وی با اشاره به اینکه اگر به دنبال تامین مالی از بازار سرمایه هستیم، باید به نرخ‌های بازار هم احترام بگذاریم، ادامه داد: نرخ بازار یعنی نرخی که از محل عرضه و تقاضا به وجود آمده است و مردم انتخاب کرده‌اند و نمی‌توان آن را دستوری کرد.

وی تاکید کرد: نرخ‌گذاری در بخش‌های مختلف مانند صنایع، نظام مالی، لیزینگ و بیمه وجود دارد، اما در بازار سرمایه نباید نرخ‌گذاری صورت بگیرد. دکتر سعیدی خاطرنشان کرد: بازار سرمایه امکان انتقال انواع اوراق بهادار به منظور تامین مالی شرکت‌های مختلف را به شکل ساختارمند فراهم می‌کند.معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار با تاکید بر اینکه وظیفه نهاد ناظر جلوگیری از ریسک فراگیر است، گفت: رئیس سازمان بورس و هیات مدیره آن باید در تصمیم‌گیری‌های دولت دخیل باشند.

عضو هیات مدیره سازمان بورس ادامه داد: این سازمان روی دستکاری قیمت، انجام معاملات، کنترل شفافیت و جلوگیری از سرایت ریسک از یک نهاد به نهاد دیگر نظارت دارد. وی افزود: از زمانی که صنایع مختلف به بازار سرمایه ورود پیدا کرده‌اند وارد دوره جدیدی شدیم و تا مدیران با این ادبیات جدید آشنا شوند و تغییرات لازم رخ دهد، ممکن است با برخی تصمیم‌گیری‌هایی روبه‌رو شویم که لزوماً با منافع سهامداران همسو نباشد. معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: مدیران ما بیشتر نگرش دولتی دارند و اداره امور هم دولتی است، به‌طور مثال در صنعت نفت و پتروشیمی باید تصمیم‌گیری‌ها در سال‌های گذشته با ملاحظه بورس صورت می‌گرفت.

هنوز بسیاری از شرکت‌ها وارد بورس نشده‌اند

در بخش دیگر این برنامه علیرضا عسگری مارانی، کارشناس بازار سرمایه توجه به بورس را در رشد بازار سرمایه کشور مهم و ضروری دانست. وی با بیان اینکه بلوغ اقتصاد هر کشور حضور شرکت‌های بزرگ است، گفت: اکنون بسیاری از شرکت‌ها وارد بورس شده‌اند اما همچنان بخش‌های مهمی مثل ایرلاین‌ها و بخش‌های کشاورزی وارد نشده‌اند که باید آنها نیز ورود یابند. عسگری مارانی با اشاره به اینکه طبق سیاست‌های ابلاغیه اصل ۴۴ بورس‌های ما با ورود شرکت‌های دولتی و سهام عدالت بزرگتر شد به ویژه در بخش‌ ICT تحولات بزرگی داشتیم، درباره دفاع سازمان بورس از سهامداران گفت: ما در کشور هنوز ریسک سیستماتیک داریم و اگر از سال ۸۴ بخواهیم بورس را بررسی کنیم، می‌بینیم که این سازمان باید با شرایط روز جلو برود. این کارشناس اقتصاد گفت: باوجود شعارها درباره اقتصاد بازار هنوز بسیاری از مدیران ما اعتقاد چندانی به این اقتصاد ندارند و شاید در اجرای اصل ۴۴ دقت لازم در برخی جاها که سهامدار عمده دولت بوده نشده است و به همین علت برخی بنگاه‌ها و یا صندوق‌های بازنشستگی دچار مشکلاتی در این حوزه شده‌اند. وی افزود: گاهی اوقات صنایع را به بهانه مسائل زیست محیطی ملزم به اتخاذ اقداماتی می‌کنند که باعث بروز مشکلاتی برای آنها می‌شود به این نحو مثلاً کارخانه آبیک زمانی احداث شد که در آنجا شهری نبود ولی حالا آنجا شهر شده است و طبعا مشکلاتی نیز خواهد داشت. این کارشناس اقتصاد گفت: طبق قانون دولت باید هزینه خسارت این مسائل یا قطع انرژی را در فصول مختلف پرداخت کند ولی عمل نمی‌کند.