امکان‌پذیری توافق در ژنو 3

دنیای اقتصاد- در آخرین نشست ایران با کشورهای ۱+۵، طرف‌های مذاکره با ایران از احتمال دستیابی به آنچه که «توافقی مشترک» خوانده شد، سخن گفتند؛ اما با کارشکنی فرانسوی‌ها دو طرف نتوانستند به تفاهم نهایی برسند. دور بعدی مذاکرات تا دو روز دیگر در حالی آغاز می‌شود که مقامات آمریکایی از آینده این مذاکرات تصویر روشنی ارائه کرده‌اند. این در حالی است که فرانسوا اولاند رییس‌جمهوری فرانسه در سفر اخیرش به تل آویو با تکرار ادعاهای گذشته در مورد برنامه هسته‌ای ایران اعلام کرده که حمایت فرانسه از اسرائیل نامحدود است. اذعان یک مقام آمریکایی:

توافق با ایران در 20 نوامبر امکان‌پذیر است

انتقاد هیگل از ناکامی کری در توافق با ایران در ژنو ۲

گروه دیپلماسی- طرف‌های مذاکره کننده هسته‌ای در دور پیشین مذاکرات ایران و ۱+۵ در ژنو که ۱۶ آبان به مدت سه روز برگزار شد، از احتمال دستیابی به توافق سخن گفتند، اما با کارشکنی طرف فرانسوی دو طرف نتوانستند به تفاهم نهایی برسند. از این‌رو قرار است دور بعدی مذاکرات ۲۹ آبان در ژنو برگزار شود. در همین خصوص یک مقام ارشد آمریکایی از احتمال بالای توافق کشورهای ۱+۵ و ایران در مذاکرات روز ۲۰ نوامبر (۲۹ آبان) در ژنو خبر داده است.

روزنامه هاآرتص بدون اشاره به نام این مقام ارشد آمریکایی می‌نویسد: در مذاکرات ۲۰ نوامبر که در خصوص موضوع هسته‌ای ایران از سر گرفته می‌شود کاملا محتمل است که کشورهای ۱+۵ و جمهوری اسلامی به توافق برسند. به گفته این مقام آمریکایی پیشرفت‌ها در این رابطه کاملا مثبت است، اما اطمینان دادن از این که آیا توافق به دست آمده وجهه خوبی خواهد داشت، امری مشکل است.

به گزارش خبرگزاری مهر، این مقام آمریکایی همچنین از فشار کشورهای ۱+۵ بر کنگره آمریکا برای خودداری از تصویب تحریم‌های جدید علیه ایران خبر داد. بر اساس اعلام کاخ سفید، توافق با ایران می‌تواند به پایان خوش پرونده هسته‌ای ایران منتهی شود.

این مقام آمریکایی در مورد اینکه میزان منافعی که ایران در صورت نهایی شدن این توافق به دست خواهد آورد نیز گفت: فکر نمی‌کنم این مبلغ بیش از ۱۵ میلیارد دلار باشد. به گفته مقام‌های آمریکایی و بریتانیایی در پیش نویس توافق پیشنهادی، کاهش موقت تحریم‌ها در مورد ایران مد نظر قرار گرفته است.

وی در ادامه افزود: ما هفته آینده به شدت تلاش خواهیم کرد. نمی‌دانم که به توافق می‌رسیم یا نه. به نظرم کاملا امکان دارد که بتوانیم به توافق برسیم، اما همچنان موضوعات دشواری برای مذاکره وجود دارد. این مقام آمریکایی با اشاره به شماری از قانون‌گذاران کنگره که معتقدند با تحریم‌های بیشتر، ایران به نقطه توافق می‌رسد و برنامه خود را متوقف می‌کند، گفت: من شخصا معتقد نیستم که ایران تسلیم شود، این فرهنگ مقاومت است.

به گفته وی، اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران به حسن نیت به وجود آمده در مذاکرات جدید لطمه می‌زند. روزنامه هاآرتض در ادامه، از فشار «بنیامین نتانیاهو» بر فرانسه خبر داده و می‌نویسد: نتانیاهو از فرانسه خواسته تا از مواضع قبلی خود درباره برنامه هسته‌ای ایران کوتاه نیاید و از سبک شدن تحریم‌ها جلوگیری کند.

در مذاکرات قبلی کشورهای ۱+۵ و ایران که در ژنو برگزار شد فرانسه در لحظات آخر از توافق طرفین جلوگیری کرد. در همین رابطه «سامانتا پاور» نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد، در تاریخ ۲۴ آبان در مصاحبه با شبکه سی بی اس گفت: دولت باراک اوباما برای دستیابی به توافق در مذاکرات هسته‌ای با ایران به زمان بیشتر و در عین حال تصویب نشدن تحریم‌های جدید نیاز دارد. یکی از موانعی که بر سر راه وجود دارد، سال‌ها بی‌اعتمادی میان دو کشور است.

در همین ارتباط، چاک هیگل نسبت به ناکامی جان کری در دستیابی به توافق هسته‌ای در مذاکرات ژنو ۲ با ایران اظهار تاسف کرد. به گزارش «ایسنا» به نقل از شبکه تلویزیونی پرس تی وی، چاک هیگل، وزیر دفاع آمریکا به خاطر ناکامی در کمک به دستیابی به توافق در آخرین دور مذاکرات هسته‌ای میان ایران و ۶ قدرت بزرگ جهان انتقاد و برای جان کری، وزیر امور خارجه ابراز تاسف کرد. هیگل در اجلاسی در واشنگتن از رویکرد دیپلماتیک برای حل اختلاف غرب با ایران بر سر برنامه هسته‌ای‌اش حمایت کرد. وی گفت: اگر ما بتوانیم به سوی برخی منافع مشترک و به سوی یک راه‌حل بالقوه احتمالی حرکت کنیم زیرک‌تر نیستیم؟ تعامل به معنای تسلیم یا آرام کردن نیست.

وزیر دفاع آمریکا با حمله به دولت باراک اوباما، رییس‌جمهور آمریکا به خاطر ناکامی در به نتیجه رساندن توافقی میان ایران و پنج عضو دائم شورای امنیت به علاوه آلمان درباره برنامه هسته‌ای ایران، آن را مورد انتقاد قرار داد. هیگل در عین حال گفت که واشنگتن از زمان پیروزی انقلاب اسلامی در ایران در نوعی جنگ غیررسمی با تهران بوده است و حل موضوعات سیاسی در مذاکرات زمان خواهد برد.

اولاند در تل‌آویو:حمایت پاریس از اسرائیل نامحدود است

رییس جمهوری فرانسه در سخنانی در تل آویو که در حضور شیمون پرز و نتانیاهو ایراد کرد، برنامه هسته‌ای ایران را خطری برای اسرائیل، منطقه و جهان دانست و تاکید کرد: حمایت پاریس از اسرائیل نامحدود خواهد بود.

به گزارش «ایسنا»، به نقل از شبکه خبری اسکای نیوز عربی، فرانسوا اولاند،‌ رییس جمهوری فرانسه که برای دیدار با مسوولان رژیم صهیونیستی به تل آویو

سفر کرده است، در سخنانی در مقابل برخی مسوولان اسرائیلی از جمله شیمون پرز، رییس رژیم صهیونیستی و بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر این رژیم تاکید کرد: حمایت‌های فرانسه از اسرائیل نامحدود است و پاریس هر کمکی را که بتواند برای امنیت و ثبات اسرائیل انجام می‌دهد. اولاند گفت: ما با اسرائیل روابط فرهنگی و اقتصادی گسترده‌ای داریم و اسرائیل به یمن تحقیقات و هزینه‌هایی که در بخش پژوهشی خود انجام داده به یکی از قدرتمندترین طرف‌ها در این زمینه تبدیل شده است و همکاری با اسرائیل در این باره برای فرانسه بسیار حائز اهمیت است. اولاند ادامه داد: ما از مذاکرات صلح میان فلسطین و اسرائیل حمایت می‌کنیم و پاریس همواره از امنیت، صلح و ثبات اسرائیل حمایت کرده و می‌کند. رییس جمهوری فرانسه درباره برنامه هسته‌ای ایران نیز مدعی شد که فعالیت‌های هسته‌ای ایران تهدیدی برای اسرائیل، منطقه و جهان است و فرانسه بر موضع خود درباره پرونده ایران پافشاری خواهد کرد. اولاند گفت: تا مطمئن نشویم که برنامه هسته‌ای ایران جنبه نظامی ندارد بر مواضع خود در قبال این مساله تاکید خواهیم کرد.

ایران بر پیگیری حقوق مسلمش در مذاکرات «ژنو ۳» تاکید کرد

مدیرکل امور سیاسی بین‌المللی وزارت امور خارجه و عضو تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران دیروز با سفیر چین در تهران دیدار کرد. حمید بعیدی‌نژاد، مدیرکل امور سیاسی بین‌المللی وزارت خارجه در دیدار با سفیر چین در تهران بر اراده جمهوری اسلامی ایران در پیگیری حقوق مسلم خود در مذاکرات آینده با اعضای گروه ۱+۵ تاکید کرد. در این ملاقات دو طرف ضمن بررسی آخرین تحولات سیاسی مربوط به روند مذاکرات آینده ژنو ۳ بر همکاری نزدیک و موثر جمهوری اسلامی ایران و چین در مذاکرات آینده تاکید کردند. بعیدی‌نژاد پیش از چین با سفیر روسیه در تهران دیدار داشت.

سفر ظریف به ایتالیا پیش از آغاز مذاکرات ژنو ۳

معاون اروپا و آمریکای وزیر امور خارجه با بیان اینکه محمد جواد ظریف سه شنبه به ایتالیا می‌رود، گفت: ظریف در این سفر درباره روابط دوجانبه و موضوعات منطقه‌ای و بین‌المللی با مقامات ایتالیایی رایزنی خواهد کرد. وزیر امور خارجه پس از رم برای شرکت در مذاکرات ایران و ۱+۵ راهی ژنو سوئیس خواهد شد. به گزارش خبرگزاری مهر، مجید تخت روانچی اظهار کرد: وزیر امور خارجه روز سه شنبه (۲۸ آبان ماه) در پاسخ به دعوت «اما بونیو» همتای ایتالیایی خود به رم سفر می‌کند. قرار بود ظریف ١٦ آبان همزمان با حضورش در ژنو سفری چند ساعته به رم داشته باشد که به دلیل فشردگی گفت و گوها در دور اول نشست با کشورهای عضو گروه ۱+۵ و ضرورت حضور وی در این نشست، این سفر لغو شد.