گروه دیپلماسی: محمدجواد ظریف وزیر امورخارجه در اولین گفت وگوی اختصاصی مکتوب پس از توافق وین به ماهنامه «دیپلمات» گفت: اگر اوباما و کری نبودند توافق هسته‌ای مشکل‌تر می‌شد. او با اشاره به تاثیر متقابل ساختار و کارگزار در سیستم سیاسی آمریکا تاکید کرد بین اوباما و بوش به‌عنوان دو کارگزار شرایط متفاوتی وجود دارد، یکی از آنها می‌توانست دنیا را به سمت جنگ ببرد و یکی دیگر دنیا را به سمت صلح جهت دهد. ظریف در این گفت‌وگوی اختصاصی با دیپلمات ادامه داد اگر دوره ریاست هیلاری کلینتون برای چهار سال دیگر تمدید می‌شد، حتما ما با شرایط متفاوتی مواجه بودیم.

رئیس دستگاه دیپلماسی ایران همچنین با اشاره به پیامدهای خارجی انتخابات ریاست جمهوری در سال ۹۲ تاکید کرد پس از انتخابات شرایطی پیش آمد که راه مذاکره را در پیش نهاد. حضور ۷۳ درصدی شهروندان در انتخابات نشان داد که تحریم‌ها به اهدافش نرسیده است. این یک اتفاق ساختاری بود. به همین دلیل چه خانم کلینتون و چه آقای کری مجبور بودند این اتفاق ساختاری را درک کنند. وزیر امور خارجه در واکنش به انتقاد مخالفان برجام نیز تاکید کرد: «آقایان اشتباه می‌کنند؛ همه‌شان اشتباه می‌کنند. برجام صریح می‌گوید که قطعنامه جزئی از برجام نیست. اگر آقایان می‌خواهند یک چیزی به برجام اضافه کنند که در آن نیست؛ حتما آنها یک جایی مذاکره کرده‌اند که ما از آن خبرنداریم.» او با بیان اینکه در برجام مکانیزم ماشه‌ای وجود ندارد، اظهار کرد: یک مکانیزم برگشت‌پذیری متقابل در برجام وجود دارد که در قطعنامه هم گنجانده شده است.» او افزود: این برگشت‌پذیری همان‌قدر به ما اجازه می‌دهد در مقابل عهدشکنی طرف مقابل به برنامه‌مان برگردیم که به طرف مقابل اجازه می‌دهد.

ظریف با اشاره به اینکه برخی کشورهای منطقه به دنبال برهم زدن برجام هستند، تاکید کرد ما هرگونه خباثتی را از رژیم صهیونیستی ممکن می‌دانیم. ماجرای کشتی کارین‌ای در سال ۲۰۰۱یک بازی طراحی شده اسرائیلی برای برهم زدن یک روند مثبت در آن مقطع زمانی بود. نمی‌شود از آنها انتظار داشت که این روش‌های جنگ‌طلبانه‌شان را کنار بگذارند. ظریف در گفت‌وگوی اختصاصی با دیپلمات با اشاره به اینکه امتیازات مهم را در شب‌های آخر و لحظات پایانی مذاکرات گرفتیم، گفت: در مورد لغو تحریم هواپیمایی و نحوه اشاره به ممنوعیت و محدودیت موشکی در لحظه‌های آخر به نتیجه رسیدیم. وی ادامه داد: تا شب آخر در این موارد دعوا وجود داشت و دریک فاصله چند ساعته در اکثریت موارد اختلافی به نتیجه رسیدیم. رئیس دستگاه دیپلماسی در گفت‌وگو با کیهان برزگر، سردبیر ماهنامه دیپلمات با اشاره به ضرورت تشکیل هرچه سریع‌تر مجمع گفت‌وگوهای منطقه‌ای تصریح کرد: «امنیت عربستان برای ما حیاتی است. عربستان قبله مسلمین جهان است و حرم پیامبر در آن قرار دارد و سالانه صدها هزار ایرانی به این کشور می‌روند. نگاه ما به این کشور تعاملی است و نه تقابلی.» او با اشاره به ضرورت خارج شدن از زندان رهیافت رئالیستی در تحلیل و تبیین رخدادهای بین‌المللی گفت: قدرت فقط توپ و تانک نیست، بلکه مفهومی فراتر از این است. ما بعضی وقت‌ها حرف‌های انقلابی می‌زنیم که تاثیرش در تقویت نظام سلطه بیش از حرف‌های دیگران است.