گروه خودرو: «ترافیک» این روزها همدم وفادار شهرهای بزرگ ایران است، همدمی که البته هیچ کس دل‌خوشی از آن ندارد و همه آرزوی رفتنش را در سر می‌پرورانند. بیشتر آنهایی که در ترافیک گیر می‌افتند، از حجم بالای خودرو در خیابان‌ها گله می‌کنند، حال آنکه خود آنها و خودروهایشان یکی از عوامل همدمی با «ترافیک» هستند.

حالا انتشار گزارش مربوط به سهم انواع خودرو در ایران نشان می‌دهد خودروهای طبقه متوسط مانند تندر-۹۰ و پژو ۴۰۵ و تیبا و ام‌ وی ام، بیشترین نقش را در ترافیک ایران دارند و خودروهای لوکس اثری ناچیز در این ماجرا از خود به جا گذاشته‌اند.

در این گزارش که توسط شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران، تهیه شده، انواع خودروهای داخلی و خارجی حاضر در خیابان‌های کشور به شش دسته قیمتی «کمتر از ۲۰ میلیون تومان»، «۲۰ تا ۴۰ میلیون تومان»، «۴۰ تا ۶۰ میلیون تومان»، «۶۰ تا ۸۰ میلیون تومان»، «۸۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان» و «بالاتر از ۱۰۰ میلیون تومان»، تقسیم و سهم هر کدام در بازار مشخص شده است.

گزارش مذکور البته به شش ماه دوم سال گذشته مربوط می‌شود و طبعا اگر آماری از سهم حال حاضر خودروهای کشور تهیه شود، تفاوت‌هایی با این گزارش خواهد داشت.

هرچه هست، طبق گزارش موردنظر، گروه «زیر ۲۰ میلیونی‌‌ها» ۵/۳۴ درصد از کل خودروهای سواری کشور را طی نیمه دوم امسال در اختیار داشته و «۲۰ تا ۴۰ میلیونی‌ها» نیز از سهمی ۲/۵۸ درصدی برخوردار بوده‌اند. از سوی دیگر، خودروهایی که عضو گروه «۴۰ تا ۶۰ میلیونی‌ها» هستند، تنها سه درصد بازار را به خود اختصاص داده‌اند و این در شرایطی است که اعضای گروه «۶۰ تا ۸۰ میلیونی»، سهمی ۲/۲ درصدی را به خود می‌بینند.

خودروهای «۸۰ تا ۱۰۰ میلیونی» هم سهمی نیم درصدی در بازار خودروهای کشور طی نیمه دوم سال گذشته داشته‌اند که کمترین سهم در بین ۶ دسته قیمتی مورد اشاره، به حساب می‌آید. به‌عبارتی، اعضای این گروه، کمترین نقش را در ترافیک خیابان‌های کشور طی نیمه دوم سال ۹۲ داشته‌اند.

اما در مورد «خودروهای بالای ۱۰۰ میلیون تومان» نیز آمارها از سهم ۶/۱ درصدی آنها حکایت دارند، خودروهایی که گران‌ترین و لوکس‌ترین‌ها در بازار خودرو ایران محسوب می‌شوند.

با این حساب، بیشترین سهم بازار خودرو کشور در دست «۲۰ تا ۴۰ میلیون تومانی‌ها» است و کمترین سهم نیز به «۸۰ تا ۱۰۰ میلیونی‌ها» مربوط می‌شود. دسته «۲۰ تا ۴۰ میلیونی»، ترکیبی از محصولات ایران خودرو و سایپا به همراه برخی خودروهای متعلق به بخش خصوصی است، حال آنکه در گروه «۸۰ تا ۱۰۰ میلیونی‌ها»، خودروهایی مانند مگان و هیوندایی مدل i۲۰، به چشم می‌آیند.

همچنین آمار منتشره نشان می‌دهد بازار خودروهای سواری ایران در دست خودروسازان داخلی است، چه آنکه حدود ۹۵ درصد خیابان‌های کشور را در نیمه دوم سال گذشته، امثال پراید و پژو ۴۰۵ و تندر-۹۰ و تیبا و پارس و ام‌وی‌ام اشغال کرده‌اند.

این در شرایطی است که تنوع خودروهای وارداتی با وجود سهم حدودا پنج درصدی، بیش از داخلی‌ها گزارش شده و این نشان از قدرت انتخاب بالای مشتریان در بازار خودروهای خارجی دارد.

در مجموع نام ۴۹ خودرو در گزارش مربوط به سهم بازار خودروهای کشور به ثبت رسیده که در این بین می‌توان با مدل‌های مختلفی از برندهای وارداتی مواجه شد. این در شرایطی است که بیشتر خودروهای داخلی با وجود اینکه در اصل یک محصول به‌شمار می‌روند، اما به چند مدل مختلف تقسیم شده‌اند و تفاوت آنها فقط در ظاهرشان است نه مسائل فنی. به عنوان مثال، نام چهار مدل تندر-۹۰ در گزارش منتشر شده به چشم می‌آید که به جز تندر اتومات، سه مدل دیگر فقط به لحاظ ظاهری و نام شرکت تولید‌کننده (ایران خودرو و پارس خودرو) متفاوت از یکدیگرند.

اما نگاهی بیندازیم به جزئیات سهم بازار خودروهای کشور و ببینیم هر خودرویی چه سهمی در این بازار دارد. بنابر گزارش موجود، خودروهای گروه زیر ۲۰ میلیونی را پرایدها تشکیل داده‌اند و در میان آنها، مدل ۱۳۱ بیشترین سهم (۱/۷۸درصد) را داراست و پراید ۱۴۱ نیز حائز کمترین سهم (یک درصد) است. در این گروه، پراید ۱۱۱ نیز ۱/۱۶ درصد سهم دارد و مدل ۱۳۲ هم سهمی ۹/۴ درصدی را به خود می‌بیند. اعضای این گروه همگی جزو خودروهای کم کیفیت کشور به‌شمار می‌روند، اما چون از قیمت پایین‌تری نسبت به سایر خودروها برخوردار هستند، مشتریانشان بیشتر است.

به سراغ گروه «۲۰ تا ۴۰ میلیونی‌ها» برویم که توانسته‌اند بیشترین سهم بازار خودروهای سواری کشور را ازآن خود کنند. در این گروه، پژو پارس و پژو ۴۰۵ به ترتیب ۴/۲۶ و ۹/۱۶ درصد سهم دارند که در مقایسه با سایر خودروها سهم‌های بیشتری به حساب می‌آید. تیبا، سمند معمولی و رانا نیز به ترتیب ۱/۱۲، ۱/۱۰ و ۹/۸ درصد در گروه ۲۰ تا ۴۰ میلیونی‌ها سهم دارند. دیگر مدل سمند به نام EF۷ نیز ۲/۵ درصد سهم را به خود می‌بیند و پژو ۲۰۶ نیز تنها ۲/۹ درصد خودروهای این گروه را به خود اختصاص داده که سهم مدل صندوقدار آن بیشتر است. طبق آمار، خودروهای چینی ام‌وی‌ام مدل ۱۱۰ و ام‌وی‌ام مدل ۳۱۵ نیز به ترتیب حائز سهمی ۷/۱ و ۹/۳ درصدی در گروه «۲۰ تا ۴۰ میلیونی‌ها» شده‌اند. سمند سورن نیز سهمی تنها هفت دهم درصدی در گروه مورد بررسی دارد و در بین تندرهای این گروه نیز، تندر پارس خودرو دارای بیشترین سهم (۲/۳ درصد) است.

اما در گروه خودروهای ۴۰ تا ۶۰ میلیونی که پنج عضو دارد و سه درصد سهم بازار خودرو ایران را به خود اختصاص داده، ام‌وی‌ام مدل ۵۳۰ سهمی بیشتر از سایر اعضا (۴/۲۷ درصد) را داراست و تندر-۹۰ اتومات و لیفان مدل ۶۲۰ نیز پشت سر این محصول قرار گرفته‌اند.

خودرو چینی جک نیز سهمی ۳/۷ درصدی و هموطنش ولیکس نیز سهمی ۷/۱ درصدی را در این گروه به خود می‌بینند.

اما در گروه بعدی که همان ۶۰ تا ۸۰ میلیونی‌ها باشند نیز با پنج خودرو روبه‌رو می‌شویم که بیشترین سهم را شاسی بلند چینی ام‌وی‌ام مدل X۳۳، داراست. این خودرو سهمی ۲/۶۱ درصدی را دارد و این در شرایطی است که رقیب هموطنش لیفان مدل X۶۰، سهمی ۲۸ درصدی را به خود می‌بیند. مگان، پیکانتو و بسترن (خودرو چینی با نام اختصاری B۵۰) نیز به ترتیب ۲/۴، ۷/۳ و ۸/۲ درصد در گروه ۶۰ تا ۸۰ میلیونی‌ها سهم دارند. در مجموع اما خودروهای ۶۰ تا ۸۰ میلیونی سهمی ۲/۲ درصدی را از کل خودروهای کشور طی نیمه دوم سال گذشته، به خود اختصاص داده‌اند.

از این گروه که بگذریم، به دسته خودروهای ۸۰ تا ۱۰۰ میلیونی می‌رسیم که در آن تنها چهار خودرو به چشم می‌آید و در این بین، هیوندایی مدل i۲۰ بیشترین سهم (۱/۳۹) را داراست. ام جی مدل ۳۵۰ نیز با سهمی ۶/۲۹ درصدی پس از i۲۰ قرار گرفته و مگان مدل ۲۰۰۰ سی‌سی و هیوندایی اکسنت هم با ۲/۲۳ و ۱/۸ درصد، باقی سهم این گروه را تشکیل داده‌اند. خودروهای ۸۰ تا ۱۰۰ میلیونی، در کل تنها نیم درصد از سهم بازار کشور را طی ۶ ماه دوم سال گذشته در اختیار داشته‌اند.

اما سری هم به گروه بالای ۱۰۰ میلیونی‌ها بزنیم که در بین خودروهای این گروه، هیوندایی سوناتا با ۱/۱۸ درصد، بیشترین سهم را دارا است. پس از سوناتا، این هیوندایی النترا و کیا اسپورتیج هستند که به‌ترتیب با ۴/۱۱ و ۲/۱۰ درصد، صاحب بیشترین سهم در گروه خودروهای بالای ۱۰۰ میلیون تومان شده‌اند.

خودروهای لوکس دیگری نیز در این گروه به چشم می‌آیند که در بین آنها می‌توان به پورشه با سهمی ۳/۱ درصدی، رنو کلئوس با سهمی ۶/۴ درصدی، مزدا۳ با سهمی ۸/۲ درصدی و میتسوبیشی با سهمی ۲/۶ درصدی اشاره کرد.

سهم بیشتر برای داخلی‌ها، تنوع بهتر برای خارجی‌ها

سهم بیشتر برای داخلی‌ها، تنوع بهتر برای خارجی‌ها