گسترش ائتلاف ضدترامپ عکس: AFP

گروه جهان: برخی جمهوری‌خواهان تمایل دارند که در انتخابات هشتم نوامبر به نامزد دموکرات‌ها رای دهند. با نامزد شدن دونالد ترامپ، نامزد غیرحزبی جمهوری‌خواهان، این حزب به دو شقه تبدیل شده است. حالا «مگ ویتمن» یکی از کمک‌کنندگان بزرگ مالی جمهوری‌خواهان و یکی از نامزدهای سابق فرمانداری کالیفرنیا به سی‌ان‌ان می‌گوید که در انتخابات ریاست‌جمهوری نه تنها به هیلاری کلینتون رای خواهد داد، بلکه از کمک مالی هم دریغ نمی‌کند. او به همین مناسبت روز سه‌شنبه یک بیانیه صادر و در آن اعلام کرد که عوامفریبی دونالد ترامپ شخصیت ملی ما را ضعیف کرده است.

او همچنین در این بیانیه تاکید کرد: آمریکا نیاز به رهبری دارد که ثبات را برقرار سازد و من به وزیر امور خارجه (سابق) رای می‌دهم. ویتمن همچنین در مصاحبه با نیویورک‌تایمز تصریح کرد که منابع مالی قابل‌توجهی دارد که برای کارزار انتخاباتی هیلاری کلینتون استفاده خواهد کرد. این زن تاجر به نیویورک‌تایمز گفته است که کلینتون از وی خواسته تا به او کمک کند. این سخنان پس از آن مطرح می‌شود که دعوای خانگی جمهوری‌خواهان بر سر سرباز کشته شده در یک عملیات در عراق بالا گرفته است. در روز آخر کنوانسیون دموکرات‌ها خانواده خضر خان که جزو خانواده‌های «ستاره طلایی» (خانواده‌ای که فرزندان خود را در جنگ از دست می‌دهند) محسوب می‌شوند، از ترامپ انتقاد کرد و گفت ترامپ اصلا چیزی در مورد قانون اساسی آمریکا نمی‌داند. ترامپ نیز در واکنش به این حرف‌ها گفته بود مادر این خانواده در روز آخر کنوانسیون تنها کنار همسر خود ایستاد و سخنرانی نکرد. البته او گفته است شاید خضرخان به همسرش اجازه نداده است تا صحبت کند.

این گفته‌ها بلافاصله از سوی جمهوری‌خواهان و دموکرات‌ها با انتقاد روبه‌رو شد و خواستار اصلاح این سخنان از سوی ترامپ شدند. موضوعی که تاکنون نه تنها بی‌جواب مانده، بلکه به وسعت درگیری بین این خانواده و نامزد جمهوری‌خواهان انجامیده است. حالا مشاور ارشد جب بوش، فرماندار سابق فلوریدا و دستیار کریس کریستی در انتخابات فرمانداری نیوجرسی می‌گوید که جمهوری‌خواهان درخصوص حمایت از هیلاری کلینتون در حال بحث و رایزنی هستند. حمایت ویتمن از هیلاری در حالی رقم می‌خورد که پیش‌تر برخی از زنان جمهوری‌خواه نیز اعلام کرده بودند که در روز انتخابات از هیلاری کلینتون حمایت خواهند کرد. ویتمن در پایان بیانیه خود با تایید هیلاری کلینتون یک توصیه هم به سایر جمهوری‌خواهان داشته است: «من به جمهوری‌خواهان هشدار می‌دهم که در روز هشتم نوامبر به دونالد ترامپ رای ندهند.»

ویتمن با دنیای سیاست غریبه نیست و بارها به کمک جمهوری‌خواهان آمده است. افزون بر این سابقه حضور در انتخابات فرمانداری را هم دارد. او در دور اول انتخابات پشت کریس کریستی در آمد و از وی حمایت کرد. کریس کریستی البته بعدها پس از کناره‌گیری از انتخابات جزو حامیان ترامپ شد و حتی این گمانه‌زنی وجود داشت که ممکن است کریس کریستی معاون اول هیلاری شود. موضوعی که البته در حد تئوری ماند و به عمل نرسید. البته زمانی که کریس کریستی به‌طور آشکار از ترامپ حمایت کرد ویتمن از وی ناامید شد و با جمله‌ای کریس کریستی را بدرقه کرد: «امروز شاهد یک نمایش فرصت‌طلبانه بودیم.» او همچنین به جمهوری‌‌خواهان طی هشداری اعلام کرده بود هرگز در انتخابات مقدماتی از دونالد ترامپ حمایت نخواهد کرد.

ویتمن روز جمعه با تکرار قول خود به «سی‌ان‌بی‌سی» گفت: من هرگز به ترامپ رای نخواهم داد. نگاه کنید در مورد زنان چگونه صحبت می‌کند. در مورد مسلمانان و خبرنگاران هم ادب را رعایت نمی‌کند و بسیار زننده است. پس از اینکه ترامپ به‌عنوان نامزد جمهوری‌خواهان برگزیده شد، ویتمن دست از انتقاد برنداشت و وی در جلسه‌ای خصوصی با نامزد جمهوری‌خواهان در سال ۲۰۱۲، یعنی میت رامنی، نامزد فعلی این حزب را با هیتلر و موسولینی مقایسه کرد. ویتمن اعتقاد دارد که هیلاری کلینتون بیشتر از دونالد ترامپ دارای ارزش‌های محافظه‌کارانه است. بیانیه ویتمن نشان می‌دهد وی نه تنها مخالف ترامپ است، بلکه قصد دارد فعالانه به هیلاری کلینتون در انتخابات هشتم نوامبر کمک کند تا نشان دهد او چقدر از نامزد جمهوری‌خواهان متنفر است.

قبای گشاد ریاست‌جمهوری

با بالا گرفتن درگیری‌های ترامپ و خانواده خضر خان دموکرات‌ها نیز وارد عرصه انتقاد از غول املاک و مستغلات آمریکا شده‌اند. «باراک اوباما»، رئیس‌جمهوری ایالات متحده در نشستی مطبوعاتی که در کاخ سفید برگزار شد، خطاب به نمایندگان حزب جمهوری‌خواه در کنگره گفت: اگر شما پیاپی ناچارید بگویید که آنچه او (ترامپ) می‌گوید مورد تاییدتان نیست، پس چرا هنوز اصرار دارید تا نامزدی وی را تایید کنید؟

اظهارات تند ترامپ علیه پدر و مادر سرباز مسلمان آمریکایی که جان خود را در جنگ عراق از دست داده بود، باعث واکنش بسیاری از هم حزبی‌های ترامپ شد. پدر این سرباز، از مخالفان دونالد ترامپ است. در این راستا مک‌کین در نامه‌ای به خضرخان نوشت: دیدگاه جمهوری‌خواهان با دیگاه ترامپ یکی نیست و فرزند شما قهرمان این ملت است.

اوباما هم تاکید کرد مخالفتش با نامزدی ترامپ، فراتر از اختلاف بر سر سیاست‌ها است و یادآور شد با وجودی که با رقیبان جمهوری‌خواه خود در انتخابات ۲۰۰۸ و ۲۰۱۲ اختلاف نظر داشت، اما هرگز نگفت که آنها مناسب ریاست جمهوری نیستند. رئیس‌جمهوری آمریکا پیش‌تر گفته بود که در انتخابات آینده، فعالانه برای ستاد هیلاری کلینتون نامزد حزب دموکرات تلاش خواهد کرد. دونالد ترامپ به خاطر شعارهای عوامگرایانه و خارجی ستیزانه‌اش بحث‌های فراوانی در فضای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برانگیخته است. وی از جمله، گفته است که اگر رئیس‌جمهوری ایالات متحده شود، در مرزهای جنوبی این کشور دیوار خواهد کشید تا مکزیکی‌ها نتوانند به‌صورت مخفیانه وارد آمریکا شوند. ترامپ اظهاراتی هم علیه مسلمانان بیان کرده است. سخنان ترامپ بارها با واکنش دموکرات‌ها و باراک اوباما مواجه شده است اما سخنان اخیر او دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان را در کنار یکدیگر قرار داده است.

شکاف‌ها عمیق‌تر می‌شود

روز گذشته رویترز در گزارشی نوشت که شکاف بین رهبران جمهوری‌خواه بیشتر شده است. ظاهرا این شکاف پس از آن به وجود آمده که ترامپ حاضر به تایید رایان، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا و مک‌کین سناتور آریزونا نشده است. گفته می‌شود ترامپ گفته است در انتخابات مجدد از آنها هیچ حمایتی نخواهد داشت. ترامپ اخیرا در مصاحبه با واشنگتن‌پست گفته است نه از رایان نه از مک‌کین حمایت نخواهد کرد. با شکاف به‌وجود آمده در حزب جمهوری‌خواه چالش بزرگی پیش از انتخابات هشتم نوامبر به‌وجود آمده است.

مک‌کین و پل رایان جزو کسانی هستند که از دونالد ترامپ به خاطر اظهارنظری که در مورد کاپیتان همایون خان، فرزند خضر خان داشته است انتقاد‌های تند و تیزی داشته‌اند. همایون خان در عراق در نزدیکی یک خودروی انتحاری کشته شد و به خانواده وی ستاره برنزی که نشان شجاعت ایالات‌متحده است اهدا شد. مک‌کین در نامه‌ای به خضر خان نوشت: اگر آمریکا از امنیت بالایی برخوردار است به خاطر شجاعت فرزند تو است. کارشناسان می‌گویند این شکاف دو هفته پس از اعلام نامزدی ترامپ در کنوانسیون جمهوری‌خواهان یک هشدار به حساب می‌آید. البته در ایام کنوانسیون جمهوری‌خواهان، کسانی مانند جورج بوش پدر و جورج دابلیو بوش، همپای مک‌کین در آن اجلاس حضور پیدا نکردند.

هم‌اینک نیز جمهوری‌خواهان سعی دارند فاصله خود را به دلیل اظهارنظر ترامپ بیشتر کنند. عمده جمهوری‌خواهان در گفت‌وگوهای متفاوتی سعی کرده‌اند از خانواده خضرخان دلجویی کنند. از این‌رو ترامپ در گفت‌وگوی اخیر خود شمشیر را برای دو نامزد برجسته جمهوری‌خواهان از رو بسته و گفته است: برای انتخابات مقدماتی هفته آینده ویسکانسین از پل رایان حمایت نخواهد کرد. او به واشنگتن‌پست گفته است که رایان و مک‌کین از وی خواسته‌اند تا از آنها حمایت کند. گفته می‌شود مایک پنس، معاون اول ترامپ اخیرا در آریزونا با مک‌کین دیدار داشته است و سناتور آریزونا از وی خواسته است تا از رایان حمایت کند. در این شرایط اما سخنگوی کمپین رایان با تکذیب سخنان ترامپ گفته است که نه تیم او و نه کس دیگری از جمهوری‌خواهان هرگز از ترامپ نخواسته‌اند تا از وی حمایت کند.

صفحات 7 (مسکن‌و‌عمران) و 16 (خودرو) را بخوانید.

گسترش ائتلاف ضدترامپ