احضار بیش از یکصد سیاستمدار در تایلند

گروه بین‌الملل: فرمانده ارتش تایلند یک روز پس از کودتای نظامی این کشور خود را نخست‌وزیر موقت کشور خواند. بیش از ۱۰۰ سیاستمدار و فعال سیاسی احضار و ممنوع‌الخروج شدند. کودتای تایلند با انتقاد شدید آمریکا روبه‌رو شده است. به گزارش دویچه وله، رسانه‌های محلی تایلند روز جمعه با استناد به محافل نظامی اعلام کردند که ژنرال پرایوت چان اوچا، فرمانده ارتش تایلند خود را نخست‌وزیر موقت این کشور اعلام کرده است. پرایوت اعلام کرد، این مقام را تا زمانی حفظ خواهد کرد که ارتش فردی را بیابد که بتواند عهده‌دار این سمت شود. در اظهارات فرمانده ارتش اشاره‌ای به انتخابات احتمالی و بازگشت به دموکراسی نشد.

ارتش تایلند یک روز پس از شکست گفت‌وگوهای نشست اضطراری میان رقبای جبهه‌های سیاسی اعلام کودتا کرد. این نشست به دعوت ارتش برگزار شد و هدف از آن پایان دادن به بحران چندماهه کشور بود.

در همین حال گزارش‌های مربوط به دستگیری‌ها و هجوم به خانه‌های منتقدان کودتا پیوسته افزایش می‌یابد.

نیواتامرونگ بومسونگ فایسان، نخست‌وزیر تایلند به هنگام کودتا و یینگلاک شیناواترا، نخست‌وزیر سابق تایلند که هفته گذشته با حکم دادگاه قانون اساسی از سمت خود برکنار شده بودند، از جمله این افراد هستند. هر دوی آنها صبح روزجمعه خود را به ارتش معرفی کردند. به گزارش بی‌بی‌سی، علاوه‌بر فعالان و اعضای احزاب و گروه‌های مختلف سیاسی، اعضای خانواده‌های تایلندی دارای نفوذ در صحنه سیاست این کشور نیز از جمله کسانی بودند که روزجمعه در ستاد ارتش حاضر شدند. براساس برخی گزارش‌ها، خانم شیناواترا و چند تن از همکاران ارشد او آزاد نیستند و ظاهرا در محل نامعلومی تحت نظر ارتش قرار دارند اما این خبر رسما توسط منابع نظامی تایید نشده است.

سخنگوی ارتش صبح روز جمعه در تلویزیون گفت، ۱۵۵ تن از جبهه‌های مختلف سیاسی در حال حاضر نمی‌توانند کشور را بدون دریافت اجازه خروج ترک کنند. به گفته او، هدف از این کار برقراری صلح و نظم در کشور است.

علاوه‌بر یینگلاک شیناواترا، نخست‌وزیر پیشین تایلند چند تن دیگر از بستگان تاکسین شیناواترا، نخست‌وزیر پیشین و سیاستمدار بانفوذ تایلند نیز احضار شده‌اند.

گزارش‌ها همچنین از سانسور شدید رادیو و تلویزیون تایلند حکایت دارد. از سال ۲۰۰۶ این دومین بار است که ارتش تایلند با کودتا قدرت را به دست می‌گیرد. پرایوت چان اوچا، فرمانده ارتش تایلند بعد از کودتا کابینه را منحل کرد و قانون اساسی را به حال تعلیق درآورد. در تایلند اجتماع بیش از ۵ نفر ممنوع اعلام شده است و ارتش در حال حاضر کنترل کانال‌های تلویزیونی را در دست دارد.

قرار است پرایوث چان اوچا روز جمعه در دیدار با پادشاه تایلند، دلایل ارتش در برکناری دولت و به دست گرفتن قدرت را برای او شرح دهد. براساس یک قانون قدیمی در تایلند، ارتش حق دارد در صورت به مخاطره افتادن ثبات امنیت کشور، دست به اقدام بزند. مخالفان خانم یینگلاک شیناواترا او و حامیانش را به عدم وفاداری لازم به شخص پادشاه متهم می‌کنند.

از حدود ۶ ماه پیش، تجمع اعتراض آمیزی علیه دولت یینگلاک شیناواترا در جریان بوده و بحران سیاسی آثاری نامطلوب بر اقتصاد تایلند داشته است.

کودتای ارتش در تایلند در سطح بین‌المللی مورد انتقاد شدید قرار گرفته است. جان کری‌، وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا گفت، هیچ توجیهی برای سرنگون کردن دولت توسط ارتش تایلند وجود ندارد. او افزود، آمریکا در مورد همکاری‌های نظامی خود با تایلند و حمایت از این کشور تجدید نظر خواهد کرد.

ژاپن و استرالیا نیز نسبت به تحولات تایلند و ورود ارتش به صحنه سیاست ابراز نگرانی شدید کرده‌اند.