فرهید همت زاده امروز (سه شنبه) در نشست تخصصی آنفلوآنزای حاد پرندگان فرصت و چالش ها در دانشگاه اصفهان، اظهار کرد: آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان به علت ایجاد بیماری در انسان و بیماری در پرندگان سبب خسارت جانی و اقتصادی می‌شود.

وی ادامه داد: در سال ۲۰۰۳ اولین گزارش از شیوع بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در کشور اندونزی و برخی کشورهای جنوب شرقی آسیا به دست آمد و دولت این کشورها شیوع این بیماری را انکار کردند، بنابراین مردم با اقداماتی ویروس را جدا و واکسن تولید کردند و بیش از۴۰۰ نوع واکسن غیر مجاز در سطح کشور اندونزی تولید شد.

همت زاده افزود: ویروس این بیماری هر سال تغییر می‌کند و واکسن‌ها به ویژه واکسن آنفلوآنزا معجزه نمی‌کند و می‌توان آن را به عنوان قطعه کوچکی از پازل بزرگ مورد بررسی قرار داد.

وی افزود: حدود ۲۰۰ میلیون نفر از مبتلایان به این ویروس در نقاط مختلف دنیا جان خود را از دست دادند. در واقع با انقلاب صنعتی میزان مرگ و میر کم می‌شود، اما به یک‌باره در سال ۱۹۱۸تنها به دلیل شیوع آنفلوآنزای پرندگان، میزان مرگ و میر افزایش می‌یابد و ظرف مدت یک سال، امید به زندگی از ۴۵ سال به ۳۵ سال می‌رسد.

رییس مرکز ویروس شناسی دامپزشکی دانشگاه آدلاید استرالیا گفت: پرندگان مهاجر این ویروس را در مقیاس‌های بین‌المللی و در مقیاس‌های کوچک‌تر کارکنان مرغ داری، ماشین‌های حمل و نقل، غذا و آب‌های گنجشک و حیوانات دیگر آن را منتشر می‌کنند.

وی ادامه داد: در سال جاری حدود ۲۳ میلیون مرغ تخم‌گذار، یعنی ۴۰ درصد ظرفیت تولید تخم‌مرغ در کشور معدوم شد و در صورت نبود پیگیری و حل معضل این بیماری بحران اقتصادی ایجاد می‌کند.

رییس مرکز ویروس شناسی دامپزشکی دانشگاه آدلاید استرالیا افزود: قدم اول شکستن حلقه انتقال بیماری از پرندگان مهاجر به سایر موجودات و انسان است. همچنین باید مسیر حرکت پرندگان مهاجر و نوع ویروس احتمالی و نقاط بحران خیز را مشخص کنیم، زیرا این ویروس‌ها به صورت مرتب در کشور ما رفت و آمد می‌کند، البته نوع ویروس هنوز مشخص نیست و کشور در معرض خطر این ویروس قرار دارد.

همت زاده ادامه داد: کشور در معرض پرندگان مهاجر اروپایی، آسیایی و شمال آسیا به جنوب آسیا است و در حال حاضر محیط زیست شمال و غرب و اصفهان، درگیر این ویروس و استان‌های خوزستان و فارس نیز در معرض آن هستند.

وی ادامه داد: در سال ۲۰۰۳ اولین گزارش از شیوع بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در کشور اندونزی و برخی کشورهای جنوب شرقی آسیا به دست آمد و دولت این کشورها شیوع این بیماری را انکار کردند، بنابراین مردم با اقداماتی ویروس را جدا و واکسن تولید کردند و بیش از۴۰۰ نوع واکسن غیر مجاز در سطح کشور اندونزی تولید شد.

همچنین استاد تمام دانشکده دامپزشکی دانشگاه شیراز اظهار کرد: دانشگاه اصفهان ظرفیت تشخیص ویروس های مربوط به حوزه دامپزشکی را دارد.

حسن نیلی احمدآبادی افزود: در سال ۱۳۹۴ حدود ۳۵ میلیون قطعه مرغ تخم گذار معدوم شد، البته هر مرغ تخم گذار در سال ۳۰۰ هزار تخم تولید می کنند، این به معنای از بین رفتن یک خط تولید تخم مرغ در کشور است. حجم تولید تخم مرغ در کشور ۹۰۰ هزار تن است.

وی ادامه داد: البته حجم تجارت تخم مرغ در دنیا کم و ظرفیت تولید آن برای واردات و صادرات در دنیا حدود ۵ الی ۶ درصد است و نمی توان ۳۰ الی ۴۰ درصد حجم مصرفی داخلی را وارد کرد، بنابراین کنترل این بیماری حایز اهمیت و برخورد مناسب با این بیماری، نیازمند زیر ساخت و رعایت استاندارهای لازم است و هم افزایی بین دستگاه های اجرایی و علمی ما را برای رسیدن به راهکار عملیاتی کمک می کند.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.