شماره روزنامه ۵۹۹۸
|

  • تورم موضوعی اخلاقی است؟

    دنیای اقتصاد-گروه اقتصاد بین ‏الملل: ادوارد پالمر تامپسون، مورخ برجسته مارکسیست، آشوب‌های گرسنگان انگلیسی در قرن هجدهم را مقاومت در مقابل سرمایه‌داری می‌دانست. او هنگام مطالعه ناآرامی‌های آن دوره که به دلیل کمبود غذا رخ می‌داد، اصطلاح «اقتصاد اخلاقی» را ابداع کرد. او معتقد بود انگیزه آشوبگران برای ایجاد اغتشاش تنها شکم‌های‌ خالی نبوده است، بلکه اعتقاد آنها به اینکه نانوایان، کشاورزان و آسیابداران به وظایف مرسوم خود، از جمله محدود کردن سود، فروش محلی و عدم احتکار غلات، عمل نکرده‌اند نیز دخیل بوده است.
  • قطع سهمیه سوخت خودر‌وهای فاقد بیمه شخص ثالث

    دنیای‌اقتصاد: روز گذشته وزیر اقتصاد در نامه‌ای به وزیر راه و شهرسازی خواستار پیگیری جدی‌تر روند عدم تخصیص سهمیه سوخت به خودروهای بنزینی و موتورسیکلت‌های فاقد بیمه‌نامه شخص ثالث شد. در این میان رئیس کل بیمه مرکزی از ابطال ۲۳هزار کارت سوخت تاکسی فاقد بیمه، خبر داد.
  • پاشنه آشیل بودجه

    دنیای اقتصاد: دیوان محاسبات روز گذشته در گزارشی از عدم تحقق ۳۱درصد از منابع هدفمندسازی یارانه‌ها در سال ۱۴۰۲ خبر داد. پیش از این داوود منظور، رئیس سازمان برنامه و بودجه، از منابع ۷۵۰هزار میلیارد تومانی هدفمندسازی در بودجه ۱۴۰۳خبر داده بود. این ارقام در حالی تعیین شده است که مرکز پژوهش‎‌های مجلس پیش از این کسری ۲۳۰هزار میلیارد تومانی منابع هدفمندسازی در سال جاری را پیش‌بینی کرده است.
  • مذاکره برای تامین مالی ۳ پروژه جدید در ایران

    شادا: سید احسان خاندوزی که برای شرکت در پنجاهمین مجمع بانک توسعه اسلامی به ریاض سفر کرده است در گفت‌وگویی اظهار کرد: ما در حال حاضر ۱۱ طرح مهم در استان‌های مختلف داریم که تامین مالی آنها به صورت ارزی توسط بانک توسعه اسلامی انجام می‌شود. او گفت: در سال‌های ۹۷ تا ۱۴۰۰ مشکلاتی در نظام بازپرداخت ایران وجود داشت که موجب توقف برنامه عمرانی جمهوری اسلامی ایران شده بود؛ دولت سیزدهم با اهتمام جدی این موانع و مشکلات را برطرف کرد و مجددا شاهد این هستیم که تزریق به پروژه‌های ایران از سوی بانک توسعه اسلامی آغاز شده است. خاندوزی خبر داد: یکی از نکاتی که در دستور کار مذاکرات ما با بانک توسعه اسلامی است، اضافه کردن سه پروژه مهم حوزه بهداشتی‌درمانی و دانش‌بنیان کشور به ۱۱ پروژه‌ای است که قبلا تامین مالی آنها توسط بانک توسعه اسلامی انجام شد.
  • هشدار سبد غذایی خانوار

    دنیای اقتصاد: مرکز پژوهش‌های مجلس در یک گزارش جامع ابعاد فقر در سال۱۴۰۱ را با جزئیات ارائه کرد. برخی از نکات این گزارش قابل تامل است. این گزارش می‌گوید که میزان مصرف کالری نیمی از جمعیت ایرانی‌ها در سال۱۴۰۱ کمتر از حد استاندارد (یعنی ۲۱۰۰کالری در روز) است. از سوی دیگر، همه دهک‌ها از میزان کالری خود نسبت به سال۱۴۰۰ کم کرده‌اند. این کاهش کالری در دهک‌های متوسط شدیدتر بوده است. از نگاه گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، دو عامل در این روند، نقش اصلی را ایفا کرده‌اند؛ نخست اینکه خانوارها به‌دلیل تورم بالای مواد غذایی و افزایش سایر هزینه‌ها نظیر مسکن، سعی کرده‌اند که مصرف غذایی خود را کاهش دهند. نکته دیگر اینکه خانوارها به‌دلیل چشم‌انداز نامطلوب اقتصاد، سعی کرده‌ا‌ند که از میزان کالای خوراکی خود بکاهند تا بتوانند کالاهای بادوام بیشتری خریداری کنند. این گزارش برآورد کرده است که در سال۱۴۰۲، خط فقر خانوار سه‌نفره در تهران ۱۵.۳ میلیون تومان و برای کل کشور ۸.۲میلیون تومان بوده است.
  • کسبه تا سقف ۱۸ میلیارد تومان فروش، از ارائه اظهارنامه مالیاتی معاف شدند

    دنیای اقتصاد: مشاغلی که مجموع فروش خالص آنها در ۱۴۰۲ کمتر از ۱۸میلیارد تومان بوده می‌توانند از تسهیلات قانون مالیات‌‌های مستقیم استفاده کنند. به گزارش ایبنا، سید محمد‌هادی سبحانیان، رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور، اعلام کرد: در اجرای قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور به منظور تکریم مؤدیان و اجرای عدالت مالیاتی، تمامی صاحبان مشاغلی که مجموع فروش خالص کالا و ارائه خدمات آنها در سال ۱۴۰۲ حداکثر ۱۵۰برابر معافیت موضوع ماده (۸۴) قانون مالیات‌‌های مستقیم یعنی مبلغ ۱۸میلیارد تومان بوده و فرم مالیات مقطوع برای آنها در درگاه خدمات الکترونیک سازمان بارگذاری می‌شود، مشمول مقررات این تسهیلات می‌شوند.
  • شکاف در تامین مالی زیرساخت‌های جهانی

    ایسنا: رئیس بانک توسعه اسلامی با اعتقاد به اینکه جهان بر سر تقاطع ایستاده است، اظهار کرد شکاف تامین مالی زیرساخت‌های جهانی تا سال ۲۰۴۰ حدود ۱۵تریلیون دلار خواهد بود. رئیس گروه بانک توسعه اسلامی گفت: جهان به راه‌حل‌های بلندمدت و پروژه‌های زیرساختی پایدار نیاز دارد، زیرا شکاف تامین مالی زیرساخت‌های جهانی تا سال ۲۰۴۰ حدود ۱۵تریلیون دلار برآورد می‌شود. محمد الجاسر در نشست سالانه بانک و رویداد جشن طلایی در ریاض، پایتخت عربستان سعودی، گفت تامین مالی این پروژه‌های زیرساختی پایدار، مستلزم تغییر پارادایم است.
  • عیارسنجی سکه حراجی

    دنیای اقتصاد: در هفته‌های گذشته شایعاتی مبنی بر وجود ناخالصی‌ در سکه‌های حراجی بانک‌مرکزی مطرح شد. «دنیای‌اقتصاد» در گفت‌وگو با مسوولان و فعالان بازار طلا این موضوع را صحت‌سنجی کرد. از طرفی سخنگوی مرکز مبادله طلا و ارز بر عدم مغایرت عیار این سکه‌ها با نمونه‌های دیگر تاکید دارد. در سوی دیگر، فعالان بازار طلا نیز ضمن رد هرگونه ناخالصی از برخی تفاوت‌های ظاهری در این سکه‌ها خبر می‌دهند که با کاهش تقاضا برای این سکه باعث افت اندک قیمت‌ آن شده است.
  • برات الکترونیکی زنجیره تامین مالی رونمایی شد

    دنیای اقتصاد: روز گذشته طی مراسمی با حضور وزیر امور اقتصادی و دارایی از برات الکترونیکی زنجیره تامین مالی (سپامی) رونمایی شد. به گزارش شادا، در این مراسم که در محل وزارت اقتصاد و با حضور رسانه‌های گروهی برگزار شد، علاوه بر سید احسان خاندوزی، سید رحمت‌الله اکرمی خزانه‌دار کل کشور، سید‌علی روحانی معاون سیاستگذاری وزارت اقتصاد و مهران محرمیان معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به همراه مدیران و مسوولان دو بانک صادرات و تجارت حضور داشتند. با راه‌اندازی سامانه برات الکترونیکی زنجیره تامین مالی، امکان تامین مالی سرمایه در گردش بنگاه‌های تولیدی عضو زنجیره تامین مالی و حضور فعال بانک‌های عامل به عنوان متعهد و تامین‌کننده مالی فراهم می‌شود. برات مذکور، قابلیت گردش اعتبار به جای وجه نقد و نقل‌وانتقال و خردشوندگی در داخل زنجیره تامین و نقد‌شوندگی در سررسید یا تنزیل پیش از سررسید را داراست.
  • حفره‌های تامین مالی

    دنیای اقتصاد: فرهاد نیلی، اقتصاددان در رویداد رونمایی از سومین گزارش مدیران عامل که به همت «ایلیا» تهیه شده است، یک تصویر بزرگ و جامع از حفره‌های اصلی جریان نقدی را در ۶بلوک اصلی به تصویر کشید. این ۶بلوک اصلی شامل تراز مالی دولت، اقتصاد دلاریزه‌شده، بخش پولی و اعتباری، اقتصاد سیاسی، موقعیت مالی شرکت‌ها و بخش واقعی اقتصاد است. در زیر پوست هر یک از بلوک‌ها، جریان‌هایی وجود دارد که در نهایت اثر خود را در جریان نقدی اقتصاد می‌گذارد. نیلی در این همایش تاکید کرد: «این مشکلی که در گزارش سالانه مدیران عامل به‌عنوان چالش جریان نقدی مطرح شده، موضوع مهمی است و ممکن است در سال۱۴۰۳ و ۱۴۰۴ ماندگار شود.» او افزود: «متاسفانه رفع این مشکل اولویت سیاستگذار نیست. بنابراین باید از طریق راه‌حل‌های موضعی آن را برطرف کرد و نباید اجازه داد مساله‌ای که با تدابیری قابل حل است، با سرایت به بخش واقعی به مساله بلندمدت اقتصاد تبدیل شود.»
  • برگزاری اجلاس روسای FIU کشورهای عضو بریکس

    ایسنا: اجلاس روسای FIU (مراکز اطلاعات مالی و مبارزه با پول‌شویی) کشورهای عضو بریکس و با حضور نمایندگان ۲۴ کشور به میزبانی روسیه برگزار شد.هادی خانی، معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی و دبیر شورای عالی پیشگیری و مقابله با پول‌شویی و تامین مالی تروریسم جمهوری اسلامی ایران، در اجلاس روسای مراکز اطلاعات مالی و مبارزه با پول‌شویی کشورهای عضو بریکس طی سخنانی با محوریت مکانیسم‌های کاهش ریسک استفاده از دارایی‌های مجازی برای اهداف پول‌شویی و تامین مالی تروریسم، بر لزوم همکاری‌های داخلی و بین‌المللی در جهت سوءاستفاده از دارایی‌های مجازی توسط تبهکاران و تروریست‌ها و مجرمین پول‌شویی تاکید کرد. تاکید بر لزوم تدوین سازوکارهای تعمیق روابط و تعاملات بین کشورهای عضو بریکس در مسیر مقابله با پول‌شویی و تامین مالی تروریسم از دیگر محورهای سخنرانی معاون وزیر امور اقتصادی در این نشست بود.برگزاری نشست‌های دوجانبه با روسای واحدهای اطلاعات مالی و مبارزه با پول‌شویی و تامین مالی تروریسم کشورهای عضو بریکس از جمله برنامه‌های نماینده جمهوری اسلامی ایران در این نشست است.
  • ثبت یک‌میلیون و ۲۰۰هزار بیمه‌شده جدید

    ایسنا: وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از ثبت یک‌میلیون و ۲۰۰هزار نفر بیمه‌شده اجباری و اختیاری جدید خبر داد و گفت: در راستای تحقق فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر ایجاد ثبات شغلی و بهبود معیشت جامعه کارگری اهتمام و تلاش خود را به‌کار خواهیم بست. سیدصولت مرتضوی در خطبه‌های پیش از نماز جمعه تهران با تبریک هفته کار و کارگر به کارگران سخت‌کوش کشور و گرامیداشت یاد و خاطره ۱۴هزار شهید کارگر گزارشی از عملکرد وزارت کار در سال گذشته ارائه کرد و گفت: سال گذشته با توجه دولت مردمی یکی از محوری‌ترین دستور کارها موضوع اشتغال بود و دولت توانست وعده یک‌میلیون فرصت شغلی را با آماری متقن محقق کند.
  • کپسول نفتی مهار تورم

    دنیای اقتصاد: در دهه‌های اخیر مشاهده شده است که کشورهای صادرکننده نفت با پدیده تورم دست و پنجه نرم می‌کنند. یک سوال کلیدی این است که آیا درآمدهای نفتی باعث ایجاد تورم می‌شود یا اینکه نوع هزینه‌کرد دولت‌ها و عدم تنظیم منابع و مصارف باعث وجود تورم مزمن در کشورهای صادرکننده نفت می‌شود. یک مطالعه جدید نشان می‌دهد که وجود درآمدهای نفتی برخلاف تلقی‌های رایج نه تنها اثر تورمی ندارد، بلکه باعث کاهش قدرت تورم‌زایی نقدینگی نیز می‌شود. مطالعه‌ای که در پژوهشکده پولی و بانکی انجام شده است، نشان می‌دهد که افزایش درآمدهای نفتی و افزایش نسبت واردات به GDP می‌تواند اثرگذاری رشد نقدینگی بر تورم را کاهش دهد. این نتایج برخلاف دیدگاه‌های متداول است که ذات داشتن درآمدهای نفتی را باعث افزایش تورم عنوان می‌کنند. طبق بررسی‌های این پژوهش مهم‌ترین عامل ایجادکننده تورم در کشور رشد نقدینگی است، اما مساله مهمی که در این پژوهش به آن پاسخ داده شده، این است که چه عاملی باعث اختلاف ایجادشده مابین نرخ رشد نقدینگی و نرخ تورم در ایران است؟ اختلاف مابین نرخ رشد نقدینگی و تورم در میان ۱۴کشور نفتی مورد بررسی طبق داده‌های مربوط به ۱۹۷۰ تا ۲۰۲۰ حدود ۷درصد ارزیابی می‌شود. طبق بررسی‌ها این اختلاف در کشورهای نفتی در سال‌هایی که درآمد نفتی بیشتر است، بیشتر می‌شود و برای مثال در ایران دهه۱۳۵۰ یا ۱۳۸۰ به بیش از ۱۰درصد می‌رسد. نکته جالب در این پژوهش این است که مکانیزم اثرگذاری افزایش نسبت واردات بر GDP به سمت تقاضای پول در کنار عرضه پول توجه دارد. بنابراین نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که وجود درآمدهای نفتی، فی‌نفسه عاملی برای وجود تورم نیست، بلکه به نظر می‌رسد که عدم توازن میان منابع و هزینه‌های دولت در قالب کسری بودجه که دلیل رشد طولانی‌مدت نقدینگی است، عاملی برای ایجاد تورم مزمن در کشورها است.
  • سردرگمی قوانین مالیاتی

    بهزاد فدایی جزی
    از اصلاحیه مورخ ۱۳۸۰.۱۱.۲۷ قانون مالیات‌های مستقیم تا به امروز بیش از ۲۰سال می‌گذرد. در راستای بند الف ماده ۵۹ قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و متن ماده ۲۱۹ قانون رسیدگی، تشخیص، مطالبه و وصول مالیات‌ها به سازمان امور مالیاتی کشور محول شد. متعاقب آن و با تنظیم آیین‌نامه اجرایی کلیه القاب، عناوین و مناصب شغلی قبلی کارمندان و کارکنان نیز دستخوش تغییرات شد و جای خود را به عبارات و واژه‌های جدید داد.
  • بهره‌مندی بیماران خاص و صعب‌العلاج از حمایت‌های دارویی ویژه

    سازمان تامین‌اجتماعی: معاون خرید راهبردی اداره‌کل درمان غیرمستقیم سازمان تامین‌اجتماعی از اتصال داروخانه‌ها به سازمان بیمه‌ سلامت و فراهم‌شدن امکان بهره‌مندی بیماران خاص تحت پوشش تامین‌اجتماعی از خدمات صندوق حمایت از بیماران خاص و صعب‌العلاج در زمینه داروهای مورد تعهد این صندوق خبر داد.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر