شماره روزنامه ۶۰۰۰
|

  • نهنگ‌ها در تور دولت

    دنیای اقتصاد: «دنیای‌اقتصاد» در گزارشی تحلیلی به بررسی وضعیت مالکیت و مدیریت ۲۰شرکت بزرگ بورسی از منظر ارزش بازار پرداخته است. بررسی‌ها نشان می‌دهد از میان این شرکت‌ها دست‌کم مدیریت ۱۲شرکت تحت اختیار دولت و شرکت‌های وابسته به دولت است. همچنین به‌طور میانگین مالکیت ۵۴.۴۵درصد از سهام این شرکت‌ها در اختیار دولت و بخش عمومی است. این آمارها بدون در نظر گرفتن مداخلات مستقیم و غیرمستقیم دولت در امور و مدیریت شرکت‌های خصوصی است. این وضعیت مخالف با هدف شعار سال مبنی بر «رونق تولید با مشارکت مردم» است. به نظر می‌رسد با وجود مزیت‌های کنترل شرکت‌های بزرگ توسط دولت و سلطه دولت بر بخش‌های بزرگ اقتصادی، انگیزه‌ای برای اصلاحات و تقویت بخش خصوصی نخواهد بود. همچنین فضای ایجادشده در کسب‌وکارهای بزرگ نیز به‌گونه‌ای است که فعالان بخش‌ خصوصی یا سرمایه‌گذاران خارجی از مشارکت انصراف داده و شرکت‌های بزرگ همچنان در تور دولت باقی خواهند ماند.
  • پارادوکس ایرانی و افق کوتاه‌مدت تولید

    علی یکه‌فلاح/ فعال اقتصادی
    «تناقض» بهترین واژه برای تعریف بخش مهم حیات فرهنگی - اجتماعی ما در ایران است. وضعیتی که این ‌روزها به جاهای دیگر هم سرایت کرده و به بخش مهمی از مشغله صنعتگران بدل شده است. صنعتگران هم جز دست‌وپنجه نرم کردن با آن کاری از دستشان برنمی‌آید. شوربختانه اقدامات دولتی هم این وضعیت را تشدید می‌کند. چرا؟ سعی دارم اینجا بخشی از آن را بازگو کنم. در ادبیات جدید سیاستگذاری اقتصادی، توسعه زنجیره تامین مستقل در کشور اهمیت بالایی دارد. چیزی که سال‌ها در ایران شعار سیاستگذاران بوده، حالا در دو سال اخیر به محور اقدامات حکومت‌ها در اغلب مناطق جهان تبدیل شده است.
  • خانه‌تکانی در سازمان برنامه و بودجه کشور

    دنیای اقتصاد: معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور، روسای جدید «مرکز آمار ایران»، «امور سلامت و رفاه اجتماعی» و امور تازه‌تاسیس «مشاوران و پیمانکاران» را منصوب کرد. به گزارش سازمان برنامه و بودجه کشور، در جلسه شورای معاونان و مدیران این سازمان که عصر سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت‌ماه برگزار شد، داود منظور با بیان اینکه امور «نظام فنی اجرایی، مشاوران و پیمانکاران» سازمان برنامه و بودجه کشور دارای گستره وسیعی از وظایف و فعالیت‌ها بود، افزود: برای جلوگیری از تراکم کارها در یک امور و تسریع در رسیدگی به درخواست‌های مشاوران و پیمانکاران و تسهیل تعاملات در این امور، دو امور «نظام فنی اجرایی» و «مشاوران و پیمانکاران» ایجاد شده است.
  • میز تعامل اقتصاد و سیاست

    دنیای اقتصاد: نشریه «تجارت فردا» در پرونده این هفته خود به ارزیابی اقتصاددانان جوان ایرانی پرداخته است. براساس تحلیل‌های کارشناسی، وجود اقتصاددانان جوان مانند یک ثروت دست‌نخورده است که سیاستگذار می‌تواند متناسب با ظرفیت‌های موجود از آن‌ بهره ببرد. اما برخی چالش‌ها و غفلت‌ها باعث دوری سیاستگذار از اندوخته اقتصاددانان شده است.
  • کیفیت آرای صادره در هیات‌های حل اختلاف مالیاتی

    زین العابدین امینی/عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی
    طبق ماده ۲۴۴ قانون مالیات‌های مستقیم، مؤدیانی که به برگه تشخیص مالیاتی خود معترض هستند و در فرایند ماده ۲۳۸ این قانون نتوانسته‌اند با ممیز کل به توافق برسند، به‌ناچار وارد فرآیند دادرسی در هیات‌های حل اختلاف مالیاتی می‌شوند. در این خصوص آیین‌نامه‌ها و دستورالعمل‌های بسیاری هم نوشته شده است. ولی واقعا در صحنه عمل تا چه اندازه به آنها توجه می‌شود؟
  • پول رسوبی بانک مرکزی را جایگزین تنخواه کردیم

    ایلنا: خزانه‌دار کل کشور گفت: تمام پول‌های دستگاه‌های درآمدی و هزینه‌ای در بانک مرکزی تجمیع می‌شود و بانک مرکزی هم بانک‌دار دولت است. پیش از این، این پول‌ها در بانک مرکزی رسوب می‌کرد اما از ماده ١٢۵ محاسبات عمومی استفاده کردیم و این رسوب را صرف هزینه‌ها کردیم اما بلافاصله این مبلغ را برمی‌گردانیم.
  • تورم موضوعی اخلاقی است؟

    دنیای اقتصاد-گروه اقتصاد بین ‏الملل: ادوارد پالمر تامپسون، مورخ برجسته مارکسیست، آشوب‌های گرسنگان انگلیسی در قرن هجدهم را مقاومت در مقابل سرمایه‌داری می‌دانست. او هنگام مطالعه ناآرامی‌های آن دوره که به دلیل کمبود غذا رخ می‌داد، اصطلاح «اقتصاد اخلاقی» را ابداع کرد. او معتقد بود انگیزه آشوبگران برای ایجاد اغتشاش تنها شکم‌های‌ خالی نبوده است، بلکه اعتقاد آنها به اینکه نانوایان، کشاورزان و آسیابداران به وظایف مرسوم خود، از جمله محدود کردن سود، فروش محلی و عدم احتکار غلات، عمل نکرده‌اند نیز دخیل بوده است.
  • قطع سهمیه سوخت خودر‌وهای فاقد بیمه شخص ثالث

    دنیای‌اقتصاد: روز گذشته وزیر اقتصاد در نامه‌ای به وزیر راه و شهرسازی خواستار پیگیری جدی‌تر روند عدم تخصیص سهمیه سوخت به خودروهای بنزینی و موتورسیکلت‌های فاقد بیمه‌نامه شخص ثالث شد. در این میان رئیس کل بیمه مرکزی از ابطال ۲۳هزار کارت سوخت تاکسی فاقد بیمه، خبر داد.
  • پاشنه آشیل بودجه

    دنیای اقتصاد: دیوان محاسبات روز گذشته در گزارشی از عدم تحقق ۳۱درصد از منابع هدفمندسازی یارانه‌ها در سال ۱۴۰۲ خبر داد. پیش از این داوود منظور، رئیس سازمان برنامه و بودجه، از منابع ۷۵۰هزار میلیارد تومانی هدفمندسازی در بودجه ۱۴۰۳خبر داده بود. این ارقام در حالی تعیین شده است که مرکز پژوهش‎‌های مجلس پیش از این کسری ۲۳۰هزار میلیارد تومانی منابع هدفمندسازی در سال جاری را پیش‌بینی کرده است.
  • مذاکره برای تامین مالی ۳ پروژه جدید در ایران

    شادا: سید احسان خاندوزی که برای شرکت در پنجاهمین مجمع بانک توسعه اسلامی به ریاض سفر کرده است در گفت‌وگویی اظهار کرد: ما در حال حاضر ۱۱ طرح مهم در استان‌های مختلف داریم که تامین مالی آنها به صورت ارزی توسط بانک توسعه اسلامی انجام می‌شود. او گفت: در سال‌های ۹۷ تا ۱۴۰۰ مشکلاتی در نظام بازپرداخت ایران وجود داشت که موجب توقف برنامه عمرانی جمهوری اسلامی ایران شده بود؛ دولت سیزدهم با اهتمام جدی این موانع و مشکلات را برطرف کرد و مجددا شاهد این هستیم که تزریق به پروژه‌های ایران از سوی بانک توسعه اسلامی آغاز شده است. خاندوزی خبر داد: یکی از نکاتی که در دستور کار مذاکرات ما با بانک توسعه اسلامی است، اضافه کردن سه پروژه مهم حوزه بهداشتی‌درمانی و دانش‌بنیان کشور به ۱۱ پروژه‌ای است که قبلا تامین مالی آنها توسط بانک توسعه اسلامی انجام شد.
  • هشدار سبد غذایی خانوار

    دنیای اقتصاد: مرکز پژوهش‌های مجلس در یک گزارش جامع ابعاد فقر در سال۱۴۰۱ را با جزئیات ارائه کرد. برخی از نکات این گزارش قابل تامل است. این گزارش می‌گوید که میزان مصرف کالری نیمی از جمعیت ایرانی‌ها در سال۱۴۰۱ کمتر از حد استاندارد (یعنی ۲۱۰۰کالری در روز) است. از سوی دیگر، همه دهک‌ها از میزان کالری خود نسبت به سال۱۴۰۰ کم کرده‌اند. این کاهش کالری در دهک‌های متوسط شدیدتر بوده است. از نگاه گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، دو عامل در این روند، نقش اصلی را ایفا کرده‌اند؛ نخست اینکه خانوارها به‌دلیل تورم بالای مواد غذایی و افزایش سایر هزینه‌ها نظیر مسکن، سعی کرده‌اند که مصرف غذایی خود را کاهش دهند. نکته دیگر اینکه خانوارها به‌دلیل چشم‌انداز نامطلوب اقتصاد، سعی کرده‌ا‌ند که از میزان کالای خوراکی خود بکاهند تا بتوانند کالاهای بادوام بیشتری خریداری کنند. این گزارش برآورد کرده است که در سال۱۴۰۲، خط فقر خانوار سه‌نفره در تهران ۱۵.۳ میلیون تومان و برای کل کشور ۸.۲میلیون تومان بوده است.
  • کسبه تا سقف ۱۸ میلیارد تومان فروش، از ارائه اظهارنامه مالیاتی معاف شدند

    دنیای اقتصاد: مشاغلی که مجموع فروش خالص آنها در ۱۴۰۲ کمتر از ۱۸میلیارد تومان بوده می‌توانند از تسهیلات قانون مالیات‌‌های مستقیم استفاده کنند. به گزارش ایبنا، سید محمد‌هادی سبحانیان، رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور، اعلام کرد: در اجرای قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور به منظور تکریم مؤدیان و اجرای عدالت مالیاتی، تمامی صاحبان مشاغلی که مجموع فروش خالص کالا و ارائه خدمات آنها در سال ۱۴۰۲ حداکثر ۱۵۰برابر معافیت موضوع ماده (۸۴) قانون مالیات‌‌های مستقیم یعنی مبلغ ۱۸میلیارد تومان بوده و فرم مالیات مقطوع برای آنها در درگاه خدمات الکترونیک سازمان بارگذاری می‌شود، مشمول مقررات این تسهیلات می‌شوند.
  • شکاف در تامین مالی زیرساخت‌های جهانی

    ایسنا: رئیس بانک توسعه اسلامی با اعتقاد به اینکه جهان بر سر تقاطع ایستاده است، اظهار کرد شکاف تامین مالی زیرساخت‌های جهانی تا سال ۲۰۴۰ حدود ۱۵تریلیون دلار خواهد بود. رئیس گروه بانک توسعه اسلامی گفت: جهان به راه‌حل‌های بلندمدت و پروژه‌های زیرساختی پایدار نیاز دارد، زیرا شکاف تامین مالی زیرساخت‌های جهانی تا سال ۲۰۴۰ حدود ۱۵تریلیون دلار برآورد می‌شود. محمد الجاسر در نشست سالانه بانک و رویداد جشن طلایی در ریاض، پایتخت عربستان سعودی، گفت تامین مالی این پروژه‌های زیرساختی پایدار، مستلزم تغییر پارادایم است.
  • عیارسنجی سکه حراجی

    دنیای اقتصاد: در هفته‌های گذشته شایعاتی مبنی بر وجود ناخالصی‌ در سکه‌های حراجی بانک‌مرکزی مطرح شد. «دنیای‌اقتصاد» در گفت‌وگو با مسوولان و فعالان بازار طلا این موضوع را صحت‌سنجی کرد. از طرفی سخنگوی مرکز مبادله طلا و ارز بر عدم مغایرت عیار این سکه‌ها با نمونه‌های دیگر تاکید دارد. در سوی دیگر، فعالان بازار طلا نیز ضمن رد هرگونه ناخالصی از برخی تفاوت‌های ظاهری در این سکه‌ها خبر می‌دهند که با کاهش تقاضا برای این سکه باعث افت اندک قیمت‌ آن شده است.
  • برات الکترونیکی زنجیره تامین مالی رونمایی شد

    دنیای اقتصاد: روز گذشته طی مراسمی با حضور وزیر امور اقتصادی و دارایی از برات الکترونیکی زنجیره تامین مالی (سپامی) رونمایی شد. به گزارش شادا، در این مراسم که در محل وزارت اقتصاد و با حضور رسانه‌های گروهی برگزار شد، علاوه بر سید احسان خاندوزی، سید رحمت‌الله اکرمی خزانه‌دار کل کشور، سید‌علی روحانی معاون سیاستگذاری وزارت اقتصاد و مهران محرمیان معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به همراه مدیران و مسوولان دو بانک صادرات و تجارت حضور داشتند. با راه‌اندازی سامانه برات الکترونیکی زنجیره تامین مالی، امکان تامین مالی سرمایه در گردش بنگاه‌های تولیدی عضو زنجیره تامین مالی و حضور فعال بانک‌های عامل به عنوان متعهد و تامین‌کننده مالی فراهم می‌شود. برات مذکور، قابلیت گردش اعتبار به جای وجه نقد و نقل‌وانتقال و خردشوندگی در داخل زنجیره تامین و نقد‌شوندگی در سررسید یا تنزیل پیش از سررسید را داراست.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر