آمارهای رسمی از رکود مسکن در 8 ماه اخیر

از آذرماه تاکنون روزانه ۲۰ معامله قطعی مسکن در هر استان انجام شده است

گروه مسکن- سامانه ثبت هوشمند معاملات املاک موسوم به «سامانه کدرهگیری» اولین گزارش از اوضاع رسمی بازار مسکن را در اختیار مقامات دولتی قرار داد. در این گزارش که رکود مسکن به صورت آماری توصیف شده تعداد قراردادهای قطعی خرید و فروش ملک در ۸ ماه اخیر آورده شده است.

براین اساس از ابتدای آذرماه سال گذشته تاکنون ۱۴۷‌هزار معامله قطعی در بازار مسکن از طریق کدرهگیری انجام شده است.

این آمار نشان می‌دهد ماهانه در سراسر کشور ۱۸‌هزار معامله ملکی صورت گرفته است که به عبارت ساده‌تر در ۸ ماه گذشته روزانه در کل کشور ۶۰۰ معامله و در هر استان حدود ۲۰ معامله در بازار مسکن انجام شده است.

این حجم اندک خرید و فروش که آمارهای رسمی آن را تایید می‌کند واقعیتی از رکود عمیق مسکن در ماه‌های گذشته است که البته فعلا علائمی مبنی بر بهبود اوضاع نیز به چشم نمی‌خورد.

هرچند ممکن است سامانه کدرهگیری بسیاری از معاملات در بازار مسکن را ثبت نکرده باشد که اگر چنین باشد عیب از سامانه است، اما وقایع ماه‌های اخیر همان رکود را تایید می‌کند.

عضو کمیته راهبر طرح ساماندهی املاک و مستغلات در همین باره گزارشی از اطلاعات استخراج شده از فعالیت سامانه ارائه کرده است.

محمود اعلایی در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر گفت: طی ۸ ماهی که از راه‌اندازی طرح ساماندهی املاک و مستغلات می‌گذرد، این سامانه توانسته با ثبت ۱۴۷‌هزار معامله و عضویت ۶۵‌هزار مشاور املاک رکوردی جدید را به ثبت رساند.

عضو کمیته راهبر طرح ساماندهی املاک و مستغلات افزود: از ابتدای آغاز به کار این سامانه تا هفتم تیرماه سال‌جاری بیش از ۶۵‌هزار مشاور املاک از کل کشور به عضویت این سامانه درآمده‌اند‌. در عین حال، ۱۴۷‌هزار قرارداد خرید و فروش مسکن را در این سامانه به ثبت رسانده‌اند.

وی تصریح کرد: مراحل اجرا و پیاده‌سازی این طرح هم‌اکنون به انتها رسیده است و این طرح توانسته به ساماندهی وضعیت بازار مسکن کمک کرده و ثبت معاملات این حوزه را مدیریت کند. این درحالی است که شفاف‌سازی عملکرد مشاوران املاک، جلوگیری از فعالیت مشاوران بدون پروانه و غیرمجاز و نیز حذف واسطه‌گری و یکپارچه‌سازی اطلاعات و قراردادها نیز پیگیری و محقق شده است.

دهستان‌ها هم کدرهگیری گرفتند

به گفته اعلایی، اجرای این طرح گام بلندی در راستای توسعه فناوری اطلاعات در کشور بوده و خدمات الکترونیکی در یکی از رشته‌های جامعه بزرگ اصناف کشور توسعه داده شده است، به نحوی که در حال حاضر مشاوران املاک در دهستان‌ها، بخش‌ها و شهرهای کشور امضای دیجیتال داشته و از آن استفاده می‌کنند.

وی افزود: هم اکنون کاربران مختلفی از وزارتخانه‌ها و دستگاه‌های متعدد با این سامانه کار می‌کنند که از جمله آن می‌توان به سازمان امور مالیاتی برای صدور مفاصاحساب اشاره کرد. این درحالی است که برای همه مشاوران املاک و اعضای سایت، امضای دیجیتال صادر شده که تعدادی از امضاها روی توکن و بخش عمده آن روی کارت هوشمند است.

اعلایی در تشریح ضمانت اجرایی این طرح خاطرنشان کرد: با اجرای این طرح می‌توان اطمینان داد که مشاوران املاک برای معاملات خود کد رهگیری دریافت می‌کنند، بزرگترین ضامن این مساله علاقه‌مندی مشاوران املاک به سرپا بودن این سامانه و جلوگیری از فعالیت واحدهای صنفی غیرمجاز است.