ایران متناسب با ظرفیت خود رشد کرده است

دنیای اقتصاد- رییس هیأت مدیره انجمن صادرکنندگان معدنی استانبول اظهار کرد: حضور بدون محدودیت در بیشتر نمایشگاه های سنگ خارجی و نیز ارائه تسهیلات از سوی دولت به شرکت های مشارکت کننده در این نمایشگاه ها از اصلی ترین عوامل موفقیت ترکیه در صادرات صنعت سنگ است.

«علی کاهیوقلو» در پانل تخصصی "کلیدهای موفقیت صنعت سنگ ترکیه در بازارهای جهانی" که هم زمان با دوازدهمین نمایشگاه بین المللی سنگ، معادن و صنایع وابسته اصفهان برگزار شد، با اشاره به تاریخچه صنعت سنگ ترکیه و تأثیر سیاست های اقتصادی دولت پیش و پس از به قدرت رسیدن رجب طیب اردوغان اظهار کرد: هم اکنون ترکیه یکی از پنج کشور مهم دنیا در کنار ایتالیا، اسپانیا، چین و هند در امر تولید و صادرات سنگ های معدنی است که این مهم پس از طی مسیری سخت از سال ۱۹۸۳ تاکنون به دست آمده است. وی افزود: اگرچه دولت نمی توانست به طور مستقیم به صادرکنندگان کمک کند، اما شرایط کشور به گونه ای پیش رفت که ترکیه وارد صحنه صادرات شد و شرکت هایی با رویکرد و محوریت تجارت خارجی ایجاد شدند که تمام صادرات سنگ ترکیه را متمرکز کرده و به دلیل صادراتی بودن از طرف دولت، تخفیف مالیاتی دریافت کردند. وی با اشاره به اقدامات دولت ترکیه در ۲۰ سال اخیر برای برداشتن ممنوعیت های این کشور در زمینه تجارت جهانی، تأکید کرد: هیچ کشور یا جامعه و حتی شخصی نمی تواند بدون مشخص کردن هدف، شانسی برای موفقیت داشته باشد و این هدف باید به اندازه ای بزرگ باشد که با تلاش فراوان بتوان به آن دست یافت و به عبارت دیگر هدف نباید آسان و در دسترس باشد. وی اضافه کرد: شرکت های ترکیه در زمینه صادرات سنگ، افق صادرات بیش از یک میلیارد دلار در سال ۲۰۰۶ را برای خود تعیین کردند که در سال ۱۹۸۳ این هدف از نگاه بسیاری افراد، دست نیافتنی و غیرممکن بود. به گفته وی این شرکت ها در ابتدا با وارد کردن دستگاه های صنعت سنگ ایتالیا این دستگاه ها را کپی می کردند اما به مرور با افزایش تجربه و دانش فنی، سنگ هایی کاملاً مشابه و با کیفیت مشابه نمونه های ایتالیایی تولید شد.

مسیری که ترکیه رفت و ایران باید برود

علی کاهیوقلو با اشاره به روند صعودی صادرات سنگ ترکیه در ۲۰ سال اخیر گفت: این روند از میزان ۱۰ میلیون دلار در سال ۱۹۸۶ به ۱۸۹ میلیون دلار در سال ۲۰۰۰ ، در سال ۲۰۰۲ با ۳۵ درصد افزایش به ۳۱۲ میلیون دلار، در ۲۰۰۳ با ۴۳ درصد افزایش به ۴۳۱ میلیون دلار، در سال ۲۰۰۴ با ۴۵ درصد افزایش به ۶۲۵ میلیون دلار، در سال ۲۰۰۵ با ۲۹ درصد افزایش به ۸۰۵ میلیون دلار و در نهایت در اکتبر ۲۰۰۶ ارزش صادرات این بخش از صنعت به یک میلیارد دلار در سال رسید. وی تصریح کرد: صنعت سنگ ترکیه در سال ۲۰۱۳ به بالاترین میزان صادرات خود در دو دهه گذشته یعنی به دو میلیارد و ۲۲۰ میلیون دلار دست یافت. وی ادامه داد: وضعیت کنونی ایران به دلیل وجود تحریم های اقتصادی در سال های اخیر بی شباهت به گذشته ترکیه نیست و صنعت سنگ ایران برای پیشرفت می تواند از تجربه مشابه کشور ترکیه در این زمینه استفاده کند.

ترکیه، ایران را جایگزین خرید از ایتالیا و اسپانیا می کند

وی تأکید کرد: با توجه به چهار سفری که تاکنون به ایران داشته ام، تصور می کنم این کشور نتوانسته است متناسب با ظرفیت های خود رشد کند. رییس هیأت مدیره انجمن صادرکنندگان معدنی استانبول ابراز امیدواری کرد: با برداشته شدن تحریم ها و آزاد شدن ثروت های بلوکه شده ایران در خارج از کشور و فروش بالای گاز طبیعی و نفت، ایران رشد دوباره خود را شروع کرده و ترکیه نیز در این مسیر بدون داشتن انتظارات اقتصادی ترجیح می دهد کالایی را که می تواند از ایتالیا یا اسپانیا تهیه کند، از ایران بخرد. وی خاطرنشان کرد: فروش از راه دور و با نشستن در دفاتر فروش امکان پذیر نیست، بلکه شرکت ها و معدن داران ایرانی با حضور در نمایشگاه های سنگ مطرح دنیا می توانند کالای خود را معرفی کرده و به فروش برسانند. وی با بیان اینکه نسل جوان تجار ایرانی و معدن داران ایرانی با تسلط به زبان های خارجی باید نقاط مختلف دنیا را ببینند و تجربه حضور در بازارهای جهانی را به دست آورند، گفت: دولت ترکیه برای حضور معدن داران ترکیه در نمایشگاه های آمریکا ۷۵ درصد و برای نمایشگاه های ایتالیا ۵۰ درصد تسهیلات به مشارکت کنندگان ارایه می کند. وی تأکید کرد: معدن داران ترکیه در هر سال برای شرکت در همه یا بیشتر نمایشگاه های خارجی محدودیتی ندارند و ارقامی که از سوی دولت برای بخش خصوصی بدین منظور اختصاص می یابد، قابل توجه است.