دنیای اقتصاد: یکی از نخستین پیشنهادهای هر کُردی برای سفر به کردستان، روستای «نگل» یا نوگل است؛ روستایی در ۶۵ کیلومتری سنندج که قرآن تاریخی موجود در آن و نیز هوای همیشه خنک و پوشش گیاهی انبوهش آن را به نخستین پیشنهاد تابستای ما برای سفر به استان کردستان تبدیل کرده. روستای گردشگری نگل یکی از اندک موزه‌های روستایی کشور را در خود جای داده و این موضوع سبب شده یکی از جاذبه‌های زیبا و منحصربه‌فرد در مسیر گردشگری سنندج به مریوان باشد.

قرآن مبارک و خطی روستای نگل با خط کوفی نوشته و با آب طلا اعراب‌گذاری شده و یکی از ۴ نسخه خطی قرآن در صدر اسلام است که در دوره خلافت عثمان به ۴ اقلیم مسلمان‌نشین دنیا فرستاده شد که ایران یکی از آنها بود. این اثر فاخر در فهرست آثار ملی ثبت شده و در مسجد جامع روستای نگل نگهداری می‌شود. همچنین این قرآن برای دوره‌ای طولانی گم شده بود که داستان پیدا کردن آن بسیار جالب توجه است. موزه نگل از دو بخش قرآنی و مردم‌شناسی یا معیشتی تشکیل شده است که اقلام باستانی نیز در آن به چشم می‌خورد. علاوه‌بر این جاذبه تاریخی، نگل جاذبه‌های طبیعی بسیاری نیز دارد. یکی از نقاط گردشگری این روستا، دریاچه طبیعی «چال ئاو» در مسیر صعود به قله «کوره‌میانه» در ۵/ ۱‌کیلومتری روستای نگل است. در مسیر روستای نگل به قله «کوره میانه» و در دره «کانی چه رمو» آبشاری زیبا و بلند به نام «قه‌لوه‌زه» قرار دارد که در تمام فصول سال جاری است و از آب برف‌های دامنه قله تغذیه می‌شود.

از دیگر جاذبه‌های گردشگری روستای نگل می‌توان به قلعه‌ای معروف به قلعه یزدگرد سوم، طبیعت بکر اطراف رودخانه شوشیر، دریاچه سد نگل (آزاد) در ۵ کیلومتری روستای نگل و ارتفاعات کوه «کوره میانه» که مناسب برای کوهنوردی و طبیعت‌گردی در کل ایام سال است، اشاره کرد. همچنین در این منطقه مراسم آیینی و عرفانی دراویش نیز برگزار می‌شود. به‌دلیل تعداد بالای گردشگران، در داخل روستا مراکز اقامتی برای گردشگران تعبیه شده است. پس لازم نیست نگران اقامت شبانه خود در این روستا باشید.

سفر به «نوگلِ» کردستان