شماره روزنامه ۵۹۹۸
|

  • بازیگران سریال تورم

    دنیای اقتصاد: یک پژوهش جدید درباره ریشه‌ها و ویژگی‌های تورم در ایران، بازیگران اصلی این پدیده مزمن را معرفی کرد. این مطالعه نشان می‌دهد که از میان تکانه‌های تحریمی و تکانه‌های پولی، تحریم‌ها اثر ماندگارتری بر افزایش تورم در اقتصاد ایران دارند. علت این امر به این نکته بازمی‌گردد که تکانه خارجی از سه کانال انتظارات، تقاضا و عرضه بر تورم و تولید اثر می‌گذارد؛ درحالی‌که اثر تکانه پولی فقط محدود به کانال تقاضا است. در همین ارتباط، احمدرضا جلالی‌نائینی، اقتصاددان، در ارائه آخرین مطالعه خود بر این نکته تاکید کرد که با وجود غالب بودن اثر تحریم و نرخ ارز در کوتاه‌مدت، در بلندمدت عامل پولی تعیین‌کننده اصلی نرخ تورم است و نباید از آن غافل شد. به عقیده این استاد دانشگاه، با توجه به اثرگذاری تکانه خارجی بر کاهش ارزش ریال و نیاز واحدهای تولیدی به سرمایه در گردش، سیاستگذار پولی با بده‌-بستان میان رکود و تورم مواجه می‌شود و با پاسخ به این نیاز، متغیرهای پولی نظیر پایه پولی را افزایش می‌دهد.
  • حرکت سینوسی طلای جهانی

    دنیای اقتصاد-گروه بازار پول و ارز: نزول رمز دارایی برتر کریپتو به کف ۱۰روزه خود واکنش‌های متعددی را به همراه داشت و کارشناسان را به برآوردهای قیمتی جدید وادار کرد. البته سایر دارایی‌های بازار نیز روند مطلوبی را در هفته معاملاتی جدید آغاز نکردند. از جمله این دارایی‌ها می‌توان به رفتار سینوسی طلا جهانی اشاره کرد. البته ناگفته نماند که نوسان بازارهای مذکور را باید ناشی از حرکت شاخص ارزی دانست.
  • صحت‌سنجی تعطیلی طلافروشان

    دنیای اقتصاد: در روزهای اخیر برخی از رسانه‌ها از تعطیلی بازار طلا و اعتصاب فعالان این بازار خبر دادند. بررسی‌های خبرنگار «دنیای اقتصاد» حاکی از آن است که این تعطیلی‌ها نه به شکل چشم‌گیر اما به‌صورت موردی در بازار وجود دارد. نکته قابل توجه این است که برخی از افراد حاضر در بازار به‌رغم باز نگه داشتن بنگاه‌های خود مایل به فروش نیستند.
  • درک سازو کارهای پول

    «درک سازوکارهای پول» تازه‌ترین کتاب از اقتصاددان آمریکایی، رابرت پی.مورفی، است که تلاش دارد تا ادبیات اقتصاد پولی در دنیای مدرن را به‌گونه‌ای که برای همه خوانندگان قابل فهم باشد، ارائه کند. دسامبر۲۰۲۱ میلادی، موسسه میزس این کتاب را منتشر کرد و در زمستان۱۴۰۲ شمسی، توسط نشر چالش و با ترجمه «احسان موسوی» در دسترس علاقه‌مندان قرار گرفت.رابرت مورفی، اقتصاددان بنام مکتب اتریش، پژوهشگر ارشد موسسه میزس (آلاباما، ایالات متحده) و موسسه فریزر (ونکور، کانادا) بوده که دکترای اقتصاد خود را از دانشگاه نیویورک دریافت کرده است. در کنار مقالات علمی متعددی که در ژورنال‌های مختلف منتشر کرده، در رسانه‌های معروفی نیز دست به قلم برده است. برای مثال، او برای فوربس، واشنگتن‌تایمز و امریکن کانسروتیو تابه‌حال نوشته است.
  • واگذاری سرخابی‌ها؛ نقطه عطفی در اجرای اصل۴۴

    شادا: واگذاری دو باشگاه پرسپولیس و استقلال یکی از نقاط عطف دولت سیزدهم در اجرای اصل۴۴ قانون اساسی محسوب می‌شود. مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت اموراقتصادی و دارایی در پاسخ به گزارش مورخ ۱۴۰۳.۰۲.۰۶ روزنامه آرمان ملی با تیتر «دولت، برنده واگذاری سهام سرخابی‌ها»، مطلب مورخ ۱۴۰۳.۰۲.۰۵ روزنامه اعتماد با تیتر «واگذاری سرخابی‌ها مثل نذر کردن روغن ریخته برای امامزاده است!» و مطلب مورخ ۱۴۰۳.۰۱.۱۶روزنامه تعادل با تیتر «هزارتوی نافرجام واگذاری استقلال و پرسپولیس» و مطالب روزنامه جهان صنعت با تیتر «سرخابی‌ها در انتظار مولدسازی»، روزنامه هم میهن با تیتر «از چاله به چاه» در تاریخ ۱۴۰۳.۰۱.۳۰ و همچنین مطلب روزنامه دنیای اقتصاد با تیتر «بانک‌ها در تله آفساید» در تاریخ ۱۴۰۳.۰۱.۲۹ توضیحاتی ارائه داد.
  • تورم پیش‌نگر در سراشیبی

    دنیای اقتصاد: تورم نقطه به نقطه تولیدکننده در فروردین‌ماه به ۲۳.۸درصد رسیده است که حاکی از کاهش ۰.۷واحد درصدی این متغیر در مقایسه با ماه گذشته است. وضعیت تورم تولیدکننده که به‌عنوان تورم پیش‌نگر شناخته می‌شود، نشان از روند کاهشی ولی کند انتظارات تورمی دارد.
  • تعویق سیاست انبساطی در آمریکا

    ایالات‌متحده با عقب‌نشینی احتمالی از سیاست‌های انبساطی در ماه‌های آتی، مسیر اقتصادی سایر بانک‌های مرکزی از جمله اروپا را منحرف کرد؛ زیرا با پافشاری بر سطح سابق نرخ بهره، دلار تقویت خواهد شد و توانایی سایر بانک‌های مرکزی را در تغییر سیاست‌های پولی خود تضعیف خواهد کرد.
  • دلار در مرز حساس

    دنیای اقتصاد: دلار تهران در روز گذشته در کانال ۶۰ هزار تومانی به فروش رسید. این در حالی است که در کمتر از یک ماه گذشته نرخ این ارز در سطوح قیمتی ۷۰ هزار تومانی معامله شده بود. به نظر می‌رسد سیگنال‌های منتشر شده در رابطه با بهبود ذخایر ارزی و افزایش درآمد‌های نفتی اخبار مثبتی است که بازار به آنها واکنش نشان داده است.
  • شتاب چین برای سرمایه‌گذاری در خارج از کشور

    ایسنا: شرکت‌های چینی با سریع‌ترین سرعت در هشت سال گذشته در خارج از کشور سرمایه‌گذاری می‌کنند. سرمایه‌گذاری در خارج از کشور چین به سمت بالاترین سطح هشت ساله خود می‌رود، زیرا شرکت‌های مرتبط با آن کارخانه‌های بیشتری در خارج از کشور می‌سازند و این تغییری است که می‌تواند انتقادها را نسبت به صادرات پکن کاهش دهد. بر اساس داده‌های منتشر شده، شرکت‌های چینی از ژانویه تا مارس ۲۴۳ میلیارد یوآن (۳۳.۵ میلیارد دلار) سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی داشته‌اند.
  • تامین ارز کالاهای اساسی و دارو از مرز یک‌میلیارد دلار گذشت

    مرکز مبادله ایران: بانک مرکزی ۴میلیارد و ۲۱۶میلیون دلار ارز، از ابتدا سال تا ۷اردیبهشت۱۴۰۳ برای چهار گروه کالاهای اساسی و دارو، تجاری و بازرگانی، واردات در مقابل صادرات و خدمات تامین کرده است.
  • کاهش ذخایر دلاری چین به کمترین میزان از سال ۲۰۰۹

    بازار: بانک مرکزی چین طی یک سال گذشته بیش از ۷۴ میلیارد دلار از اوراق خزانه‌داری آمریکا را به فروش رسانده و تا حد چشمگیری از ذخایر دلار خود نیز کاسته است.
  • سکه‌های مرکز مبادله با عیار ۹۰۰ در هزار

    سخنگوی مرکز مبادله ارز و طلای ایران با اعلام اینکه سکه‌های طلای مرکز مبادله ایران عیار ۹۰۰ در هزار دارد، گفت: همگی این سکه‌ها از استانداردهای بانک مرکزی برخوردارند و ایجاد شائبه درخصوص مشخصات آنها از سوی کسانی صورت می‌گیرد که از این حواشی سود می‌برند. سخنگوی مرکز مبادله ارز و طلای ایران با اعلام اینکه سکه‌های طلای مرکز مبادله ایران عیار ۹۰۰ در هزار دارد، گفت: همگی این سکه‌ها از استانداردهای بانک مرکزی برخوردارند و ایجاد شائبه درخصوص مشخصات آنها از سوی کسانی صورت می‌گیرد که از این حواشی سود می‌برند.
  • عامل جدایی سیاستگذار و اقتصاددان

    دنیای اقتصاد-گروه سیاستگذاری: درحالی‌که موضوعات مورد بررسی رشته اقتصاد هر روز گسترده‌تر می‌شود، به نظر می‌رسد میان آنچه اقتصاددانان ارائه می‌دهند و آنچه سیاستگذاران لازم دارند فاصله قابل توجهی وجود دارد. یک اقتصاددان در یادداشت خود در روزنامه فایننشال‌تایمز به این موضوع پرداخته است و بیان می‌کند که این آشفتگی واقعا وجود دارد. به گفته او اقتصاددانان می‌توانند به روش‌هایی از سطح فعلی این فاصله بکاهند و برای ایفای نقش کاربردی‌تر در جامعه گام بردارند. بهبود دسترسی به داده‌ها از سوی دولت‌ها و عدم اصرار برای پاسخ به سوالات جدید دو پیشنهاد مهمی هستند که نویسنده برای هدفمندتر شدن پژوهش‌ها در رشته اقتصاد ارائه می‌دهد.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر