شماره روزنامه ۵۹۹۷
|

  • خواب و بیداری اسپانسری فوتبال

    ندا وحیدی: فوتبال را می‌‌‌توان محبوب‌‌‌ترین ورزش دنیا لقب داد که بیشترین میزان تماشاگر از سراسر جهان یا براساس برخی برآوردها بیش از نیمی از جمعیت جهان را شامل می‌شود. محبوبیت باورنکردنی فوتبال در سطح جهانی موجب شده تا این ورزش به میدان رقابت جذاب و بی‌‌‌رحم برای کسب اسپانسری تیم‌‌‌های مشهور بدل شود و برندهای بزرگ و مشهوری مانند نایکی، آدیداس و کوکاکولا در صدر بازار قرار داشته باشند. رقابت جنجالی میان دو شرکت نایکی و آدیداس برای کسب اسپانسری تیم فوتبال آلمان و در نهایت پیروزی شرکت آمریکایی نایکی که به پایان همکاری ۷۰ساله این تیم با برند آلمانی آدیداس منجر شد، ضربه‌ای مهلک بر پیکره این شرکت بود و بسیاری از مردم آلمان را شوکه کرد.
  • کودتای بازاریابی در فوتبال

    ‏‏‌سام کارپ/‏‏‌اسپرت‌پرو
    درسی که ماجرای جایگزینی نایکی با آدیداس در تیم ملی فوتبال آلمان به من آموخت، این است که طرفداران فوتبال به لباس‌‌‌ها اهمیت می‌دهند؛ شاید گاهی کمی بیش از حد. تغییر رنگ جزئی صلیب پشت یقه پیراهن تیم انگلیس، از قرمز و سفید به آبی و بنفش خشم و اعتراض جامعه فوتبال‌دوستان این کشور را در پی داشت. اما درست زمانی که کارشناسان، سیاستمداران و عموم مردم در بریتانیا بر سر یک‌اینچ دوخت روی یقه پیراهن انگلیس بحث می‌‌‌کردند، نایکی در حال تدارک یکی از بزرگ‌ترین کودتاهای بازاریابی ورزشی در سال‌های اخیر بود.
  • رکوردشکنی بوندس‏‏‌لیگا

    جاناتان رست/اسپرت بیزنس
    فوتبال آلمان با ثبت رکوردی جدید از بحران رکود کووید-۱۹ خارج شد. در فصل ۲۰۲۳-۲۰۲۲، درآمد بوندس‌‌‌لیگا و بوندس‌‌‌لیگا۲ (لیگ سراسری آلمان) برای اولین‌‌‌بار از مرز ۵میلیارد دلار عبور کرد. جمع درآمد ۵.۲۴میلیارد یورویی، ۹‌درصد بیشتر از رکورد قبلی فصل ۲۰۱۹-۲۰۱۸ بود. این در حالی است که بسیاری از باشگاه‌‌‌های فوتبال این کشور، هنوز با آثار منفی ناشی از همه‌گیری کرونا دست‌‌‌به‌‌‌گریبان هستند. دراین‌‌‌بین، طی فصل ۲۰۲۳-۲۰۲۲، رقم و میزان مالیاتی که ۳۶باشگاه پرداختند حدود ۱.۶میلیارد یورو بود و در مجموع طی ۱۰سال گذشته، بوندس‌‌‌لیگا و بوندس‌‌‌لیگا۲ بیش از ۱۲.۶میلیارد یورو مالیات و عوارض پرداخت کرده‌‌‌اند.
  • پول‌پاشی در فوتبال

    اریک کولیر /لوموند فرانسه
    صندوق سرمایه‌گذاری عمومی عربستان، مدیریت حدود ۸۰۰میلیارد دلار از دارایی‌‌‌های کشور را بر عهده دارد و بخش اعظم سهام چهار باشگاه بزرگ از جمله الهلال، الاتحاد، الاهلی و النصر را در اختیار دارد. لیگ حرفه‌‌‌ای عربستان قصد دارد تا سال ۲۰۳۰ درآمد سالانه خود را چهاربرابر کند و به ۴۸۰میلیون دلار رساند.
  • بازار ۵۰ میلیاردی

    یاهو فاینانس
    طبق بررسی موسسه تحقیقات بازار «استوت انالایتیکا»، ارزش بازار جهانی اسپانسرهای فوتبال در سال ۲۰۲۳ به رقم ۳۹.۳۶میلیارد دلار آمریکا رسید و پیش‌بینی می‌شود که تا سال ۲۰۳۲ با نرخ رشد مرکب سالانه ۴.۴‌درصد در طول دوره پیش‌بینی (۲۰۲۴-۲۰۳۲)، به ارزش بازاری معادل ۵۷.۹۹میلیارد دلار برسد. اگرچه برخی پیش‌بینی‌ها از این رقم هم فرا‌تر می‌رود.محبوبیت باورنکردنی فوتبال در سطح جهانی موجب شده است تا این ورزش به فرصت و فضای جذابی برای اسپانسری بدل شود و برندهای بزرگ و مشهوری مانند نایکی، آدیداس، امارات و کوکاکولا در صدر قرار داشته باشند.
  • کلید قفل‏‏‌های بسته

    پرهام پهلوان: هوش مصنوعی (AI) به‌عنوان یک فناوری پیشرو هر روز توسعه‌‌‌یافته‌‌‌تر می‌شود. این فناوری افق‌‌‌های مختلفی را پیش‌روی مردم و کشورها قرار داده است و انتظار می‌رود در تعیین سرنوشت انسان‌‌‌ها نقش مهم و استراتژیکی ایفا کند. هوش مصنوعی یکی از فناوری‌های تحول‌آفرین‌ امروزی است. در حالی که کشورهای سراسر جهان در تلاش برای ایجاد برتری تکنولوژیک در زمینه هوش‌مصنوعی هستند، چین به عنوان یکی از دو کشور پیشرو در توسعه جهانی این ابزار، در کنار اصلی‌‌‌ترین رقیب اقتصادی خود، ایالات‌متحده آمریکا، ظاهر شده است.
  • هوش مصنوعی و نوشتارهای آکادمیک اقتصادی؛ بیم‌ها و امیدها

    دکتر علی حسین صمدی/استاد بخش اقتصاد دانشگاه شیراز دکتر حمیدرضا پورقاسمی/استاد بخش علوم خاک دانشگاه شیراز
    یکی از وظایف اصلی دولت‌ها در چارچوب حکمرانی، ترویج و تعمیم (تامین نیازها و بصیرت‌سازی) است که دست‌‌‌یابی به علوم و فنون یکی از این موارد است. وظیفه دیگر دولت‌ها در این چارچوب، تنظیم‌گری است که تنظیم مقررات برای بهره‌مندی بیشتر از آثار مثبت گسترش علم و فناوری و کاستن از آثار احتمالی منفی از آن جمله است. بحث فنی این فناوری‌ها نیز مهم است؛ اما مهم‌تر از آن، اثری است که بر عرصه‌های مختلف زندگی افراد می‌گذارد. گسترش علم و فناوری در کل مثبت ارزیابی می‌شود، اما نباید از آثار منفی احتمالی آن غافل شد.
  • گستره‌‌ حکومت هوش‌‌‌مصنوعی

    فاطمه صالحی/روزنامه‏‏‌نگار اقتصادی
    اقتصاد دیجیتال مدت‌‌‌هاست به‌عنوان یکی از شاخه‌‌‌های مهم و کاربردی اقتصاد شناخته می‌شود که دستاورهای بسیار مهمی برای این علم به همراه داشته است. در سال‌های اخیر، هوش‌مصنوعی با قدرت و سرعت بیشتری نسبت به آنچه در ذهن‌‌‌مان بود در حال پیشرفت است. در سال‌های اخیر، بسیاری از افراد نگران از دست دادن شغل خود و جایگزینی نیروی انسانی با هوش مصنوعی بوده‌اند. اما در این شرایط باید دید هوش مصنوعی (AL) تا چه میزان در حوزه‌‌ اقتصاد پیشروی کرده است.
  • حکمرانی نامرئی هوش مصنوعی

    مسلم تقی‌زاده/پژوهشگر هوش مصنوعی دانشگاه تهران
    ما شاهد ظهور «یک دست نامرئی خودکار» هستیم؛ جهانی که از طریق یک رژیم بازخورد مرتب شده است، جامعه‌ای مبتنی بر داده که اکنون در شکوفایی کامل بوده و با مهاجرت داده‌های مردم به دنیای دیجیتال شعله‌ور شده است. در دنیای به‌سرعت در حال تکامل ما، نفوذ هوش مصنوعی همچنان در حال رشد است و تقریبا بر هر جنبه‌ای از زندگی ما تاثیر گذاشته است. چهار روند کلیدی فناوری مبتنی بر هوش مصنوعی همچون شخصی‌‌‌سازی اطلاعات، علم متقاعدسازی، یادگیری ماشین و زبان طبیعی در حال تغییر تعاملات روزانه، فرآیندهای تصمیم‌گیری و حتی درک ما از واقعیت هستند.
  • نوشداروی اقتصادی‌ برای درد گـرانی

    پرهام پهلوان: تورم، عبارتی است که نه‌تنها از ادبیات اقتصاد و جامعه ایران دور نمی‌شود، بلکه هر روز کورتر از گره‌‌‌های قبلی می‌‌‌شود و در حالت بدبینانه اقتصاد ایران را وارد دور و تسلسل قیمتی تلخی کرده است. تورم و انتظارات تورمی، توانایی پیش‌بینی‌پذیری را از بنگاه‌‌‌ها و کسب‌وکارها گرفته و بر بی‌‌‌ثباتی فضای اقتصاد کشور افزوده است. در شرایطی که اکثر کارشناسان اقتصادی به این باور رسیده‌‌‌اند که دستیابی به یک راه‌حل داخلی اقتصادی برای پایان دادن به تورم غیر‌ممکن است و تا زمانی که ارتباط سیاسی کشور با دنیا بهبود پیدا نکند، نمی‌‌‌توان امید چندانی به بهبود اوضاع اقتصادی داشت، با به‌هم ریختن منطقه و درگیری و تنش در خاورمیانه امیدها به بهبود روابط دیپلماتیک کم‌‌‌رنگ‌‌‌تر نیز شده است. از طرف دیگر اقتصاددانان انتظار دارند که بانک‌مرکزی با افزایش نرخ بهره، ‌‌‌ تعادل عرضه و تقاضا را به بازار پول برگرداند و از این راه با تورم مقابله کند. این در حالی است که در سال‌های گذشته، نرخ تورم از نرخ بهره اسمی بیشتر بوده و ارزش پول مردم، با محاسبه با نرخ بهره واقعی، در نزد بانک‌ها کاهش یافته است. «باشگاه اقتصاددانان» سعی کرده است با استفاده از نظرات کارشناسان اقتصاد کلان، به گذشته و راه‌‌‌های پیش‌رو برای مقابله با تورم فزاینده بپردازد.
  • نرخ بهره و توهم پولی؛ رویکرد اخیر بانک‌مرکزی به نرخ بهره

    دکتر عبدالرسول صادقی/پژوهشگر پسادکترای اقتصاد دانشگاه تهران
    نرخ بهره که در اقتصاد متعارف حاضر به عنوان قدرتمندترین ابزار سیاست‌‌‌ پولی بانک‌های مرکزی شناخته می‌شود، تاریخی بسیار طولانی دارد که نقطه عطف آن به قرون وسطی برمی‌‌‌گردد؛ زمانی که حساسیت‌‌‌های فراوان نسبت به نرخ بهره از ناحیه‌‌ ساختار مبتنی بر مسیحیت حاکم بر دنیای غرب، ممانعت از دریافت نرخ بهره را به همراه ‌‌‌داشت.
  • معمای رفح

    محمدحسین باقی: بیش از ۷ماه از جنگ غزه گذشت و این جنگ نه‌تنها متوقف نشده، بلکه هر روز بر شمار قربانیانش افزوده می‌شود. افزون بر این، مدتی است خبر حمله اسرائیل به رفح هم در رسانه‌ها بازتاب یافته است. اما اسرائیل از حمله به رفح به دنبال چیست؟ پس از عملیات تنبیهی-موشکی ایران علیه اسرائیل، بحث تعویق حمله اسرائیل به رفح مطرح شد. برخی معتقدند که اسرائیل در یک بده‌بستان با آمریکا در مسائل منطقه‌ای، موافقت آمریکا برای حمله به رفح را دریافت کرد. صرف‌نظر از درست یا غلط بودن این روایت، به نظر می‌رسد حمله اسرائیل به رفح «قطعی» یا «نزدیک» باشد. در این پرونده از «باشگاه اقتصاددانان» ابعاد مختلف ماجرای رفح و نیاز اسرائیل به حمله به رفح بررسی شده است.
  • شمشیر داموکلس بر سر رفح

    آنتونیو پیتا/گزارشگر آل پائیس اسپانیا
    جزوات چاپ شده بود. به گزارش رادیو اسرائیل، ارتش این رژیم قصد داشت این جزوات را در آسمان رفح رها کند تا به آنها دستور دهد آخرین پناهگاه مخاطره‌آمیز خود را ترک کنند. اندکی قبل‌تر، وزارت جنگ اسرائیل یک مناقصه عمومی برای خرید ۴۰‌هزار چادر منتشر کرده بود که می‌تواند ۴۸۰هزار نفر را در خود جا دهد؛ به عبارتی هر ۱۲نفر یک‌چادر. سپس پاسخ موشکی ایران به رژیم‌صهیونیستی در روز شنبه آغاز شد و بنیامین نتانیاهو، نخست‌‌‌وزیر اسرائیل، از موضع خود [برای حمله به رفح] عقب‌نشینی کرد، زیرا نمی‌‌‌خواست ایالات‌متحده را برنجاند. آمریکا در عین حال، حمله به رفح را «یک اشتباه بزرگ» نامید. از زمان اعلام حمله زمینی به رفح یعنی تقریبا دوماه پیش، نتانیاهو از تهدید به حمله به عنوان یک طعمه و ابزاری برای جنگ روانی استفاده کرده است.
  • غرب ریاکار

    آندریاس موتزفلد کراویک/معاون وزیر امور خارجه نروژ
    با آشکار شدن جنگ‌‌‌های خشونت‌بار در اوکراین و غزه و تشدید تنش بین ایران و اسرائیل، دفاع از قوانین بین‌المللی هرگز این‌قدر ضروری نبوده است. بسیاری استدلال کرده‌‌‌اند که حمایت غرب از اوکراین -که اغلب در قالب احترام به قوانین بین‌المللی بیان می‌شود- با حمایت کم‌‌‌رنگ همان کشورها از غزه تضعیف شده است. این موضوع باعث ایجاد بحث بزرگ‌تر در سیاست خارجی در مورد استانداردهای دوگانه غربی شده است. ادعا این است که کشورهای غربی تنها زمانی نگران نقض قوانین بین‌المللی هستند که منافع خودشان تامین نشود. تعهد واقعی به قوانین بین‌المللی مستلزم محکومیت جنگ تجاوزکارانه روسیه علیه اوکراین و همچنین طرح نقض قوانین بین‌المللی از سوی اسرائیل در غزه است.
  • ۷ ماه بی‌نتیجه

    دانیل بایمن/استاد دانشگاه جورج‌تاون
    با گذشت بیش از ۷ماه از عملیات ۷اکتبر، به نظر می‌رسد اسرائیل در تله گرفتار شده است. اگرچه جنگ در غزه ضرباتی به حماس وارد کرده و این به بهای جان فلسطینی‌ها تمام شده است؛ اما اسرائیل تا رسیدن به هدف خود برای نابودی حماس فاصله زیادی دارد و به نظر می‌رسد در یک عملیات نظامی به دام افتاده است که احتمالا با هزینه‌ای هنگفت فقط پیشرفت تدریجی خواهد داشت. اسرائیل هنوز نتوانسته است با وجود حملات خود زمینه را برای یک دولت جدید در غزه فراهم کند.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر