شماره روزنامه ۵۹۹۴
|

جمعه‌نامه

  • عبور از پوسته فقر

    جایزه نوبل اقتصاد امسال کمی متفاوت از سال‌های گذشته بود. هم از حیث ترکیب برندگان جایزه و هم از زاویه نوع تحقیق برندگان. جایزه نوبل اقتصاد سال جاری اقتصاددانان را به دو گروه تبدیل کرده است؛ گروه اول کسانی بوده که معتقدند جریان مسلط اقتصاد به سمت چرخش است؛ چرخش از مطالعات کمی به سمت مطالعات کیفی و چرخش از مطالعات پشت میزی به سمت مطالعات کف بازاری و در بطن زندگی مردم. گروه دوم درست در نقطه مقابل قرار دارند؛ فکر می‌کنند که جایزه نوبل امسال قرار نیست تغییری در مسیر مطالعات اقتصادی به ویژه مطالعات تکنیکی و کمی ایجاد کند. روزنامه «دنیای‌اقتصاد» در بخشی از سلسله نشست‌های هم اندیشی، جایزه نوبل اقتصاد سال جاری را با حضور جمعی از اقتصاددانان و صاحب‌نظران مورد بررسی قرار داد. در این جلسه «مهدی فیضی» و «جعفر خیرخواهان»؛ مترجمان کتاب اقتصاد فقیر، حول زوایای مختلف جایزه نوبل اقتصاد سال جاری صحبت کردند. به گفته فیضی، بسیاری تصور می‌کنند فقرا چون تصمیمات بد می‌گیرند، فقیرند؛ اما این برعکس است؛ فقرا چون فقیر می‌شوند تصمیمات بد می‌گیرند. به همین دلیل سیاست‌گذاران به ویژه در ایران باید توجه ویژه‌ای به سیاست‌گذاری مبتنی‌بر مطالعات میدانی داشته باشند.
  • جنجال شناسایی مشمولان یارانه معیشتی

    اولین مرحله از واریز یارانه معیشتی به حساب ۶۰ میلیون نفر درحالی این هفته به پایان رسید که حرف و حدیث‌ها درباره مشمولان این طرح همچنان ادامه دارد و برخی از مردم که خود را مستحق دریافت این یارانه می‌دانند، اعلام کردند که مبلغی به حساب آنها واریز نشده است. در پی افزایش قیمت بنزین و سهمیه‌بندی آن دولت اعلام کرد که در کنار یارانه نقدی که ماهانه به حساب حدود ۸۰ میلیون ایرانی واریز می‌شود، از ابتدای اجرای طرح مدیریت مصرف سوخت، یارانه معیشتی هم علاوه بر یارانه نقدی به حساب ۱۹ میلیون خانوار واریز خواهد شد.
  • اتصال به شبکه جهانی اینترنت یا اینترنت ملی؟

    یک هفته پس از قطعی سراسری اینترنت جهانی در ایران به‌دلیل جلوگیری از سوءاستفاده اغتشاشگران از این ابزار ارتباطی، سرانجام از روز شنبه همین هفته با اتصال مجدد اینترنت‌های خانگی در بیشتر شهرهای کشور، ارتباط با اغلب سایت‌ها و موتورهای جست‌وجوگر بین‌المللی میسر شد و بار دیگر کاربران ایرانی توانستند از برنامه‌های پیام‌رسان خارجی در فضای مجازی استفاده کنند. با اتصال به شبکه جهانی اینترنت، بسیاری از کاربران ایرانی فعال در فضای مجازی دوباره فعالیت خود را از سر گرفتند و از همان ابتدا نسبت به قطعی بیش از ۱۶۰ ساعت اینترنت جهانی در کشور واکنش نشان دادند.
  • مهناز افشار در مسابقه استعدادیابی

    این هفته فیلمی در شبکه‌های اجتماعی دست به دست می‌شد که در آن مهناز افشار هنرپیشه سینما در پشت صحنه یک برنامه استعدادیابی، در کنار ابراهیم حامدی مشهور به ابی، آرش لَبّاف معروف به آرش و نازنین نور از مجریان و بازیگران ایرانی در آمریکا که داوران این مسابقه هستند، حضور پیدا کرده و به‌نظر می‌رسد که از بازگشت به ایران کاملا منصرف شده است.
  • داغ‌ترین‌های هفته

  • اثری کمیاب و لذت بخش

    فکر می‌کنید چه شد که دوشنبه ۱۹ اکتبر ۱۹۷۸ قیمت‌های سهام در سراسر جهان بدون هیچ اتفاق یا خبر خاصی به یکباره ۲۰ درصد سقوط کرد؟ به نظر شما چرا نرم‌کننده‌های لباس اصولا درپوش‌های بزرگی دارند؟ تا به حال فکر کرده‌اید که به چه دلیل اکثر افراد بعد از اینکه اتفاقی می‌افتد تصور می‌کنند که از قبل می‌دانسته‌اند چنین می‌شود؟ و در نهایت چرا تنها تغییر یک گزینه پیش‌فرض در یک فُرم ساده می‌تواند آینده یک نسل را متحول کند؟
  • تلنگر به نظریه‌ها

    ریچارد تیلر، استاد دانشگاه شیکاگو که در سال ۲۰۱۷ به دریافت جایزه نوبل اقتصاد نائل آمد، پژوهشگران مختلفی را در زمینه‌های گوناگون تحت تاثیر خود قرار داده و به‌طور اساسی نحوه تفکر ما به رفتار انسان‌ها را متحول ساخته است. تیلر را پدر «اقتصاد رفتاری» لقب داده‌اند، یک رشته نوین که جنبه‌های مختلف روانشناختی، قضاوت، تصمیم‌گیری و اقتصاد را برای فهم بهتر از رفتار بشر در دل خود جای داده است. علم اقتصاد همواره با قواعد دیگر در ماهیت خود متفاوت بوده است؛ علمی که می‌گوید اگر نه تمامی رفتارهای بشر، اغلب آنها را می‌توان به سادگی و با تکیه بر این فرض که ترجیحات ما (انسان‌ها) در طول زمان ثابت و منطقی هستند، توضیح داد. در دهه ۹۰ میلادی، تیلر با نگاشتن مطالبی پیرامون نابهنجاری‌هایی در رفتار افراد که نمی‌توان آنها را تنها با استاندارد‌های فرضیه‌های اقتصادی توضیح داد، این دیدگاه را به چالش کشید. برای نمونه، در سال ۱۹۹۱، او ستونی را در نشریه «چشم‌انداز اقتصادی» در بررسی این نابهنجاری‌ها به نگارش درمی‌آورد.
  • کتابی علیه پیش‌فرض‌ها

    «کژرفتاری» ریچارد تیلر کتابی است درباره چگونگی به وجود آمدن، رشد و پیشرفت اقتصاد رفتاری. شاخه‌ای از علم اقتصاد که با روانشناسی تلفیق‌شده و امروز بیشترین طرفدار را دارد. ریچارد تیلر که برنده جایزه نوبل اقتصاد در سال ۲۰۱۷ و استاد دانشگاه‌های معتبر آمریکاست، قصه پیشرفت ایده‌اش را از آن روزی که دانشجوی تحصیلات تکمیلی بوده و تناقضات آشکاری میان رفتارهای انسان‌های عادی با نظریات اقتصادی می‌دیده است تا روزی که شاخه‌ای نو را در اقتصاد بنا نهاده و دانشجویان بسیاری را جذب این دیدگاه نو کرده است، روایت می‌کند. مایکل لویس در مجله بلومبرگ درباره کتاب «کژ‌رفتاری» می‌نویسد: «عجیب و جالب ... عجیب است زیرا از کتاب‌هایی که معمولا استادان می‌نویسند، بانمک‌تر و خودمانی‌تر است و جالب است زیرا نه‌فقط داستان مسیر شغلی تیلر، بلکه مسیر حوزه اقتصاد رفتاری- مطالعه انسان‌های واقعی نه بهینه‌کنندگان عقلایی نظریه کلاسیک- را روایت می‌کند.»
  • غباری از ستارگان

    جهان پیرامون ما از برهم‌کنش طیف‌های متنوعی به وجود آمده است که هریک جدای از معنای منحصربه‌فرد خود در کنار دیگری چهره‌ای متفاوت می‌گیرند و تاثیراتی از معنا و هویت یکدیگر را در وجود خود نشان می‌دهند. ما نیز به‌عنوان نقطه‌ای بر این طیف کلی همزمان از چندسو با کل جهان، کیهان و پدیده حیات در ارتباط هستیم و از سوی دیگر می‌توانیم به‌طور مستقیم نظاره‌گر ارتباط میان این اجزا با یکدیگر و با خود باشیم.
  • ماجرای احمد شاه در انگلستان

    «لباس جدید پادشاه» برعکس نامش که یادآور داستان کوتاه هانس کریستین اندرسن است ارتباطی به این داستان ندارد و تاریخ معاصر ایران را در بستری رئالیستی و فانتزی به تصویر می‌کشد. این نمایش روایتی طنز، تراژیک و تا اندازه‌ای کمیک دارد و براین اساس با ترکیب این سه ژانر، ضمن اینکه مخاطب از تماشای آن لذت می‌برد به اطلاعات تماشاگر نیز می‌افزاید و او را به تفکر وا می‌دارد. این نمایش یک مساله تاریخی است که در دوران معاصر نیز با توجه به وضعیت معیشتی مردم و گرانی‌ها، این مساله مهم وجود دارد.
  • در مذمت جنگ

    نمایش «پیک‌نیک در میدان جنگ» نوشته فرناندو آرابال با ترجمه داریوش مودبیان اثری برخاسته از مکتب ابزورد است که به نقد ساختار قدرت در حکومت می‌پردازد. این تراژدی کمدی اثری سهل و ممتنع است؛ به‌ظاهر ساده اما به‌شدت پیچیده که با گذشت شصت سال از نگارش آن همچنان برای مخاطب کنونی طرح مساله می‌کند. داستان نمایش این‌گونه است که در یک روزِ یکشنبه آقا و خانم تپان تصمیم می‌گیرند پیک‌نیکی را در کنار فرزندشان (زاپو) در میدان جنگ بگذرانند. آنها به‌سختی و مشقت خود را به نقطه مذکور می‌رسانند و وسایل پیک‌نیک را پهن کرده و لحظات شیرینی را با بازگویی خاطرات خودشان با تنها فرزندشان رقم می‌زنند، اما سر و کله‌ یک سرباز دشمن پیدا شده و آنها او را اسیر می‌کنند.
  • روایت جدایی یا اندوه کیهانی؟

    پیش از انقلاب در سال‌هایی که به گردآوری و آشنایی با موسیقی برخی از مناطق ایران پرداخته بودم، در شهرستان بیرجند و قائنات که هنوز بخشی از استان خراسان یکپارچه بود، در شمال و شرق آن شهرستان با واژه «فراقی» و قطعاتی که با نام فراقی خوانده می‌شد، آشنا شدم. فراقی‌ها را زن‌ها و مردها در روستاها می‌خواندند، بیت‌هایی که با یک ملودی ویژه و تکراری ادا می‌شدند. در حقیقت خواندن این فراقی‌ها و لیکوها، به روایتی در میان اندوه و فراق در بخش عظیمی از شرق ایران رواج داشت. زمانی که نوشتن این قطعه را شروع کردم به نامی نیندیشیده بودم و از خود پرسیدم آیا این قطعه برای ویولن و ویولنسل نیز از فراق می‌گوید، یا بیانی دیگر از این جدایی یا اندوه کیهانی است؟ این آلبوم توسط انتشارات ماهور منتشر شده است.
  • پاسخ به یک چالش بزرگ

    فیلم «درخت زندگی» را حدود یک سال بعد از سفر ابدی عباس کیارستمی ساختیم. این مستند تلاشی است برای کنکاش در زندگی برادران احمدپور که بازیگران فیلم سینمایی «خانه دوست کجاست؟» اثر عباس کیارستمی بودند. این فیلم یکی از محبوب‌ترین و مشهورترین ساخته‌های عباس کیارستمی در ایران و خارج به شمار می‌رود. دغدغه‌ای که همیشه ذهنم را مشغول می‌کرد حضور کودکان، به‌خصوص نابازیگر در فیلم‌های سینمایی بود و اینکه سرنوشت این کودکان بعد از تجربه بازیگری در سینما چه خواهد شد و چه آینده‌ای در انتظار آنهاست و این شهرت و محبوبیتی که در مقطعی از زمان آن را تجربه می‌کنند چه تاثیری در زندگی آنها خواهد گذاشت؟ در این فیلم بابک و احمد احمدپور حالا بعد از سی سال از تجربه بازی در فیلم خانه دوست کجاست؟ سخن می‌گویند. تجربه بازیگری در سینما در دوران کودکی چالش بزرگی در زندگی آنهاست و مشکلات روحی، روانی و شغلی زیادی را به گفته خودشان در این سی سال به همراه داشته است.
  • سفــر به عمارت‌های رو به دریــا

    اسم محله تاریخی که می‌آید، در ذهن بسیاری یا محله‌های حوالی توپخانه می‌آید،‌ یا جایی در نزدیکی کلیسای وانک اصفهان‌‌، یا گشت و گذار در کوچه‌های یزد و کاشان اما بی‌شک یکی از جذاب‌ترین محله‌های قدیمی را بوشهری‌ها دارند،‌ کوچه‌هایی چنان تنگ که نمی‌شود در آن چند نفر کنار هم راه بروند و خانه‌های بسیار بلند تا در خنکای سایه این دیوارها،‌ عابران اندکی بیاسایند. گاه از دیواری درختچه‌ای پرگل از دیوار خود را به کوچه رسانده‌، در همین نقطه است که گردشگران پا سست می‌کنند،‌ دوربین‌هایشان را درمی‌آورند تا اولین عکس سفرشان را در شبکه‌های اجتماعی با دیگران به اشتراک بگذارند.بوشهر یکی از دورترین مقاصد گردشگری برای ساکنان شهرهایی است که در نیمه‌شمالی کشور زندگی می‌کنند. آنها که ساکن پایتخت هستند باید ۲۰ ساعت زمان صرف کنند تا به این شهر بندری برسند،. با وجود این،‌ حال‌وهوای بوشهر و جاذبه‌هایش چیزی نیست که بشود از آن گذشت. از این روست که گردشگران رنج راه و مسیر را به خود می‌خرند و بوشهر را در تعطیلات انتخاب می‌کنند. گروهی هم که زمان کمتری دارند پرواز هوایی را ترجیح می‌دهند و در نهایت زمان انتخاب مقصد،‌ بوشهر را با اشتیاق انتخاب می‌کنند تا پس از یک و نیم ساعت خودشان را به آسمان بوشهر برسانند.
  • درس فرانسه به بازار گردشگری ایران

    حدود سه سال پیش در جریان ورود سرمایه‌گذاران خارجی به کشورمان برای بررسی نحوه و شرایط سرمایه‌گذاری در بخش‌های مختلف اقتصاد ایران، یک گروه فرانسوی سراغ بازار عرضه اقامتگاه‌های مناسب گردشگری رفتند و مطالعه‌ای درباره تعداد هتل‌های موجود در ایران و دسته‌بندی آنها به لحاظ تعداد ستاره‌ها انجام دادند تا براساس آن نسبت به امکان‌سنجی برای سرمایه‌گذاری در بازار ساخت هتل اقدام کنند. نتایج آن زمان تحقیقات فرانسوی‌ها یک درس معنادار به بازار امروز گردشگری ایران می‌دهد. تحقیقات سرمایه‌گذاران فرانسوی نشان داده بود بازار گردشگری ایران برای گردش و تفریح بین شهری خانوارهای ایرانی و همینطور ورود توریست‌های خارجی به حدود یک صد هتل جدید نیاز دارد با این شرط که بخش قابل‌توجهی از هتل‌های جدیدی که ساخته می‌شود حتما و باید «هتل سه ستاره» باشد.
  • جایزه بزرگ برای ایده‌های کوچک

    در بستر تغییرات پارادایمی فلسفه‌های شناختی در عصر مدرن و تشکیک در ایده‌های مطلق‌نگر، انسان مدرن به تدریج از تلاش برای یافتن ایده‌های آرمانی، یگانه و کمال‌گرا دست می‌کشد. آن زمان که حماسه به تراژدی بدل شد و قهرمان به انسان معمولی، رفته‌رفته اتوپیای موعود به مثابه امر موهوم کنار گذاشته شد و جای خود را به امر واقع، رویکردهای واقع‌نگر و روش‌های تجربه‌گرایانه سپرد. بشر نیز به تدریج پذیرفت که خواستن الزاما توانستن نیست و توانستن نیز تضمینی برای شدن نمی‌دهد. حالا دیگر وعده‌های بزرگ یا از روی فریب بود یا محصول غفلت و نادانی می‌نمود.نمود عینی چنین تغییری را می‌توان در آخرین انتخاب آکادمی سلطنتی علوم سوئد در اعطای جایزه نوبل اقتصاد به «آبیجیت بانرجی»، «استر دوفلو» و «مایکل کریمر» برای پژوهش در حوزه «روش‌های تجربی برای کاهش فقر جهانی» دریافت. جایی که جایزه بزرگ نوبل اقتصاد نه به یک ایده بزرگ برای مساله‌ای کلان، بلکه به ایده‌های اجرایی‌تر و قابل‌کنترل‌تر برای مسائلی در مقیاس‌های کوچک‌تر اعطا شده است. این سه پژوهشگر حوزه اقتصاد توسعه، بر مبنای نظریه‌های اقتصاد خردی، با به‌کارگیری روش آر.سی.تی یعنی آزمایش‌های کنترل‌شده تصادفی، بر روی سیاست‌های قابل اجرا با ضریب اطمینان بالا درباره اثرات علت و معلولی متمرکز شده، و به نتایج متقن درباره مکانیزم ایجاد فقر و نحوه مقابله کارآمد با آن دست یافته‌اند. «دنیای اقتصاد» در نشستی با حضور اقتصاددانان و علاقه‌مندان به حوزه اقتصاد، به بررسی ایده‌ها و مدل‌های ارائه شده توسط نوبلیست‌های ۲۰۱۹ پرداخت. گزارش بخش‌هایی از این نشست را در ادامه بخوانید.
  • راه فرار در طرح تفصیلی تهران

    انحراف شدید ساخت و سازهای ۶ سال اخیر در تهران، محصول نظارت آماتورها در جریان تصویب نهایی طرح تفصیلی شهر است.
  • اثر تغییر قیمت سوخت بر مترو

    به‌دنبال تغییر قیمت سوخت و با عبور از فاز غافلگیری شهروندان در هفته گذشته، وضعیت ترافیک شهر در هفته جاری به‌تدریج به روزهای پرتردد پیش از این تغییر بازگشت. به گزارش «دنیای‌اقتصاد» در چند روز اول پس از اعلام خبر افزایش قیمت و اعمال سهمیه‌بندی بنزین، ترافیک در معابر شهر تهران به میزان قابل‌توجهی کاهش یافت؛ اما این وضعیت چندان پایدار نبود و از اواخر همان هفته به بعد، رفته‌رفته بر بار ترافیک خودرویی افزوده شد؛ گویی انصراف خودروسواران از تردد با خودروی شخصی به‌دلیل افزایش هزینه تمام‌شده این نوع حمل‌و‌نقل کاملا موقت بود و به‌تدریج عده‌ای از آنها موضوع تغییرات بنزینی اخیر را هضم کردند.
  • تدبیر جدید برای تهران ۹۹

    اعضای پارلمان محلی پایتخت با توجه به پیش‌بینی شرایط دشوار اقتصادی در سال آینده، تدبیر جدیدی برای تامین منابع مالی اداره پایتخت در سال ۹۹ اندیشیده‌اند. آنان طبق روال هر ساله، پیش از تدوین، بررسی و تصویب نهایی لایحه بودجه سال آینده، سیاست‌ها و الزامات تدوین بودجه را نهایی و برای تصویب در صحن علنی مطرح کردند. اما طبق گفته اعضای شورا، سیاست‌های تدوین بودجه ۹۹ یک تفاوت اساسی با سال‌های گذشته در حوزه سرمایه‌گذاری دارد. بهاره آروین سخنگوی کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران می‌گوید: بخش عمده این الزامات و سیاست‌ها با توجه به رویکردهای شورای پنجم مشابه سال‌های گذشته است تحقق انضباط مالی، استفاده از سرمایه‌گذاری در تامین منابع پروژه‌ها، تحقق محله‌محوری و برش سال اول و دوم برنامه پنج‌ساله سوم شهرداری تهران چهار اولویتی هستند که در ابتدای ماده واحده طرح ذکر شده‌اند.
  • راه میانبر برای تبدیل به احسن آپارتمان

    واسطه‌ها و فعالان بازار مسکن به آن دسته از متقاضیان خرید و فروش واحدهای مسکونی که قصد تبدیل به احسن واحدهای مسکونی خود را دارند، یک راهکار میانبر توصیه می‌کنند. بررسی‌ها نشان می‌دهد در شرایطی که بازار معاملات مسکن در فاز رکود سنگین قرار دارد و فروش آپارتمان‌ها با دشواری و نیازمند بازاریابی طولانی‌مدت است، متقاضیان تبدیل به احسن واحدهای مسکونی با یک مشکل عمده مواجهند. هم اکنون افرادی که قصد فروش واحدهای مسکونی خود به قصد خرید واحد مسکونی بزرگ‌تر یا واقع در محلات بهتر دارند، اگر چه با تعداد متنوعی از فایل‌ برای خرید مواجهند اما فروش واحد مسکونی فعلی آنها در شرایطی که بازار در حالت رکود سنگین قرار دارد با دشواری همراه است.
  • خرید زمان با هوشمندی

    دنیا با همان سرعت تغییرات تکنولوژی پیش می‌رود و این نشانه‌ای است بر این حقیقت که زندگی با زمان هوشمندانه‌تری باید انطباق یابد. این حقیقت باعث شده تا کمپانی‌های سازنده گجت‌های پوشیدنی با وسواس بیشتری به تولید تکنولوژی‌های جدید دست بزنند و حتی ساعت‌های هوشمند بخش جدایی‌ناپذیر از محصولات ویژه در خط تولید این شرکت‌ها باشد. دو شرکت فسیل و شیائومی به‌تازگی دو ساعت جدید به بازار تکنولوژی دنیا ارائه کرده‌اند. در ادامه نگاهی به ویژگی این دو محصول جدید می‌اندازیم.
  • آدم‌ها دو دسته هستند، یا ماشین بازند، یا دوست دارند ماشین باز باشند

    اگر این مطلب را می‌خوانید یعنی جزو یکی از این دو دسته‌اید، پس با اپلیکیشن «رانندگی نمایشی» آشنا شوید. مسابقات اتومبیلرانی یکی از آن دسته از ورزش‌هایی است که در ایران اگرچه مخاطبان و علاقه‌مندان زیادی دارد اما به همان اندازه امکانات آموزشی و آکادمیک وجود ندارد و فقدان همین امکانات موجب شده تا علاقه‌مندان به‌جای در اختیار داشتن مکان مناسب و درخور بودجه‌ انواع خانواده‌ها خیابان‌ها و اتوبان‌ها را محلی برای اجرای حرکات نمایشی خود انتخاب کنند.
  • انتقال مخاطبان تماس از آی‌اواس به اندروید

    اگر از گوشی‌های آی‌اواس به اندروید روی آورده‌اید باید نکاتی را برای انتقال اطلاعات از این دو سیستم‌عامل در نظر داشته باشید. این مقاله نشان می‌دهد انتقال اطلاعات از آیفون به اندروید چگونه است. برای انجام همه این کارها پیش از هر چیز به یک اکانت گوگل نیاز دارید.
  • تصمیمات جدید برای خودروهای معوق

    بسیاری از مشتریان محصولات داخلی هنوز از چاله خودروهایی که تحویل آن‌ها به تعویق افتاده، بیرون نیامده‌اند. خودروهایی که بدون برنامه‌ریزی از سوی خودروسازان پیش فروش شده اما در شرایط کنونی امکان تحویل آنها نیست.
  • پیش به سوی گازسوزها

    با سهمیه‌بندی و افزایش قیمت بنزین بار دیگر استفاده از خودروهای گازسوز در زمره سیاست‌های سوختی دولت قرار گرفته است. پیش از این نیز در دولت نهم با حذف یارانه بنزین، سیاستی که برای جبران افزایش هزینه این فرآورده نفتی پیشنهاد شده بود استفاده از خودروهای گازسوز بود. پیشنهادی که بدون هیچ زیرساختی به متقاضیان خودرو توصیه می‌شد. بر این اساس وزیر وقت صنعت دولت نهم حتی به خودروسازان تاکید کرده بود که تمامی خودروهای تولیدی خود را به‌صورت گازسوز عرضه کنند.
  • بازار خودرو پس از اصلاح قیمت بنزین

    رشد قیمت‌ها در بازار خودرو نگران‌کننده است. هر چند افزایش قیمت‌ها از اواسط مهرماه سال‌جاری آغاز شد اما با سهمیه‌بندی بنزین و اصلاح قیمت این فرآورده نفتی، قیمت‌ها در بازار خودرو به اوج رسید.در این زمینه برخی افزایش نرخ ارز را عامل رشد قیمت‌ها خواندند و برخی دیگر قطعی اینترنت را در وضعیت قیمتی بازار موثر دانستند با این حال با وجود کاهش نرخ ارز و همچنین بازگشت ثبات به این بازار، قیمت خودرو باز هم روند رو‌به‌رشد خود را ادامه داد. اما سایت‌های اینترنتی که چند سالی است مرجع کشف قیمت خودرو در بازار شده‌اند طی حدود ۱۰ روزی که اینترنت دچار اخلال شد فعالیت محدودی داشتند که به نظر می‌رسد همین امر دست بسیاری از دلالان را برای قیمت‌گذاری غیرواقعی بازگذاشت.
  • آفتابه لگن هفت دست... موفتار- خردمند شمالی

    این رستوران فرانسویه و نام خودش رو از خیابان معروف موفتار واقع در پاریس گرفته. خیابان باریکی که پر از کافه و رستورانه و پاتوق اهالی پاریس و توریست‌هاست. موفتار هم از آن رستوران‌های اهل کلاس بوده! می‌گن قدیما دو تا منو داشته یکی برای خانم‌ها که بدون قیمت بوده و دیگری برای آقایان که قیمت داشته! حالا شانس با من یار نبوده که برم منوی بدون قیمت رو ببینم و سعی کنم فکر کنم که بهم احترام گذاشتن! حالا فارغ از اینا، آیا این احترامه؟ که من در جهل سفارش بدم؟ یا مثلا فکر کردن که خانوما رو همیشه آقایون مهمون می‌کنن؟ یا فقط خانومایی اونجا می‌رن که خوشبختن و یکی مهمون‌شون کرده و ما دست به جیب‌ها بهتره اونجا نریم! خلاصه معنا که زیاد داره ولی ازش می‌گذریم!
  • عجیب ولی واقعی!

  • صفر-صفر مساوی!

  • کافه خودمونی

  • قاب هفته

    بازار توریسم در جنوب کشور روز به روز با سردتر شدن هوا داغ‌تر می‌شود و جزایر زیبای خلیج فارس مقصد بسیاری از گردشگران شده است. در این میان، جزیره هرمز یکی از نقاط جذاب خطه جنوبی کشور محسوب می‌شود که با طبیعتی منحصر به‌فرد میزبان مسافران است. خاک‌های نمکی رنگارنگ زیر نور آفتاب چشم هر بیننده‌ای را مسحور خود می‌کند. در این شماره از «قاب هفته» گوشه‌هایی از حضور گردشگران و مردم بومی در جزیره زیبای هرمز به تصویر کشیده شده‌اند. /عکس‌ها: فروغ علایی
  • اهداف جسورانه پدر و پسر میلیاردر

    سی‌امین فرد ثروتمند دنیا که رئیس هیات‌مدیره افتخاری گروه لوکس کرینگ (Kering) است، در اوت ۱۹۳۶ در فرانسه متولد شد. فرانسوا پینو از نوجوانی به کار در شرکت چوب و الوار پدرش مشغول شد. او در سال ۱۹۶۳ شرکت سوشیت را که مصالح ساختمانی تولید می‌کرد، تاسیس کرد.
  • پلت‌فرمی برای ایجاد شبکه‌ای از کشاورزان در کشور

    یکی از مشکلات در کشاورزی سنتی عدم تقارن اطلاعات است. این مساله در بخش‌های مختلف این صنعت وجود دارد. عدم شناخت کشاورزان از مراکز خرید نهاده‌ها و قیمت‌های آنها و در مقابل آن آگاهی فروشندگان این نهاده‌ها از وضعیت بازار، همچنین عدم شناخت کارخانه‌های بزرگ صنایع تبدیلی از سطح زیر کشت زمین‌های کشاورزی در مناطق مختلف کشور در مقابل شناخت دلالان واسط از وضعیت کشت برخی مناطق، تنها نمونه‌هایی از عدم شناخت یکسان اعضای این اکوسیستم است.
  • قدرت مردم؟

    از بیروت تا هنگ‌کنگ، دولت‌ها مشتاق هستند تا پایان تظاهرات دسته‌جمعی را رقم بزنند. مردم در سراسر جهان به تظاهرات انبوه متوسل می‌شوند تا شکایات خود را بیان و فشاری برای نیازهای برآورده نشده ایجاد کنند. در حالی‌که به نوعی، اعتراضات مردمی پیروزی اصول دموکراتیک و فعالیت‌های مدنی است، همچنین خطرات جدی از جمله خشونت علیه معترضان نیز محتمل است. فراگیری آنها امروز، نشانه‌ای از شکست حاکمیت، دموکراتیک و استبدادی به‌طور یکسان، در شنیدن نیازهای مردم‌شان است.
  • جنگ تجاری از دید کارشناسان

    اگرچه همین توافق محدود و مبهم (بین چین و آمریکا) که حتی هنوز روی کاغذ نیز ثبت نشده است، بازارهای جهانی را تا حدی آرام خواهد کرد و از شدت نگرانی‌هایی که جنگ تجاری بین دو کشور بر اقتصاد جهانی حاکم کرده بود نیز خواهد کاست، اما به گفته «اسوار پراساد» استاد دانشگاه کورنل و رئیس سابق کارگروه اقتصاد چین در صندوق بین‌المللی پول، این توافق نمی‌تواند کمک چندانی به حل مشکلات واقعی بین دو کشور کند. وی می‌گوید: «بعید است که این توافق بتواند هیچ‌یک از عوامل زمینه‌ساز اصطکاک تجاری بین دو کشور را رفع کند. هنوز یک شکاف بسیار عمیق وجود دارد که دو کشور را در زمینه مسائل ساختاری از هم جدا می‌کند.»
  • بازار جهانی هنر پناهی برای بحران؟

    دکتر «کلر مک آندرو» اقتصاددان فرهنگی، تحلیلگر سرمایه‌گذاری و نویسنده است. او پایه گذار اقتصاد هنر در سال ۲۰۰۵ شناخته می‌شود. براساس گزارشی که به نقل از این اقتصاددان هنری در موسسه فستیوال هنری بازل وموسسه اقتصادی یو‌بی‌اس منتشر شد و طبق گزارش بنیاد اروپایی هنرهای زیبا، ارزش سالانه بازار جهانی هنر، حدود ۴۳ میلیارد یورو تخمین زده می‌شود. سهم اروپا از این بازار ۳۶ درصد است و بازارهای هنر ایالات متحده آمریکا و چین در رده‌های بعد قرار دارند.
بیشتر